Trump poručio biračima: Ja sam idealan kandidat za rasiste

Iako nije naveo imena, Donald Trump se referirao na četiri zastupnice Demokratske stranke (EPA)

Kako reagirate na tweetove predsjednika SAD-a Donalda Trmpa ili izjave u kojima se osjeti rasisitički ton?

Ovo pitanje je ponovo u centru pažnje nakon predsjednikovih objava na Twitteru u nedjelju ujutro, u kojima je pozvao demokratske zastupnice u Kongresu inostranog porijekla da se “vrate” odakle su došle, čime je izazvao kritike lidera demokrata, koji su ga označili kao rasistu i ksenofoba.

“Predsjednik Trump zna da većina onih koji glasuju za njega imaju rasističke tendencije i žele da Amerika bude bijela kršćanska država, pa ih povremeno podsjeća da je on njihov idealan kandidat”, izjavio je Dan Capshaw, profesor iz Washingtona.

“Svi se moramo potruditi da učinimo sve što je u našoj moći kako Trump ne bi bio izabran za drugi predsjednički mandat”, rekao je Capshaw.

Napad na četiri demokratske zastupnice

Sjedinjene Američke Države pripremaju se za naredne predsjedničke izbore 2020. godine, na kojima će Trump pokušati ponovo odnijeti pobjedu.

Među republikancima nema ozbiljnog konkurenta koji bi se suprotstavio njegovoj kandidaturi ili prijedloga kandidata koji se takmiče za stranačku nominaciju.

“Sve dok postoji oštra podijeljenost među Amerikancima oko kulturoloških pitanja šanse predsjednika Trumpa da pobijedi na izborima su sve veće”, izjavio je prije nekoliko mjeseci Stephen Bannon, bivši Trumpov savjetnik, na konferenciji u Washingtonu.

Iako nije naveo imena, čini se da se Trump referirao na četiri zastupnice Demokratske stranke koje su se pridružile Zastupničkom domu nakon pobjede na izborima za Kongres na polovici predsjedničkog mandata, koji su održani u novembru prošle godine.

Riječ je o Alexandriji Ocasio-Cortez iz New Yorka, Ilhan Abdullah Omar iz Minnesote, Ayanni Pressley iz Massachusettsa i Rashidi Tlaib iz Michigana.

Tri od četiri spomenute kongresmenke rođene su u SAD-u, a jedino je Ilhan Omar rođena van Sjedinjenih Američkih Država, tačnije u Somaliji.

Ocasio-Cortez ima portorikanske korijene, roditelji Rashide Tlaib su palestinski imigranti, a Ayanna Pressley je Afroamerikanka.

‘Upravo ovako izgleda rasizam’

Ustav SAD-a ne zabranjuje osobama koje su stekle američko državljanstvo, primjerice imigracijom, a ne na osnovu rođenja, da teže bilo kojoj poziciji u vladi, izuzev mjestu predsjednika i potpredsjednika.

Među 535 članova Kongresa njih 12 je rođeno izvan Sjedinjenih Američkih Država, od toga 11 članova Zastupničkog doma i jedna senatorka, Mazie Hirono, koja je rođena u Japanu.

“Vi ste ljuti jer ne možete prihvatiti Ameriku koja uključuje nas”, odgovorila je zastupnica Cortez na Trumpovu objavu na Twitteru.

Zastupnica Presseley je napisala: “Upravo ovako izgleda rasizam.”

Demokratska zastupnica Ilhan Omar napisala je na svom Twitter nalogu: “Vi podstičete bijeli nacionalizam jer ste ljuti što ljudi poput nas služe Kongresu i što se bore protiv Vašeg plana ispunjenog mržnjom.”

Tlaiba je napisala: “Borim se protiv korupcije u svojoj zemlji. Detroit me naučio kako se boriti za one koje pokušavate napasti ili podcijeniti.”

‘Učinimo Ameriku ponovo bijelom’

Komentari američkog predsjednika ujedinili su Demokratsku stranku, koja povremeno svjedoči podjelama zbog progresivnog programa zastupnica koje su se našle na meti Trumpovih napada.

“Kada Trump kaže američkim kongresmenkama da se vrate u svoje zemlje, on potvrđuje da je njegov plan ‘Učinimo Ameriku velikom ponovo’, ustvari, uvijek bio da učini Ameriku ponovo bijelom”, napisala je predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi na svom Twitter nalogu.

Predsjednik Trump je svoju političku karijeru počeo kampanjom protiv tadašnjeg predsjednika Baracka Obame, tokom koje je tvrdio da Obama nema američko državljanstvo jer nije rođen u Americi.

Potom je priznao da njegove tvrdnje nisu istinite, i to dva mjeseca prije izbora, u septembru 2016. godine.

Nije poznato do kakvih promjena sve može doći u Trumpovom stavu u narednim satima.

‘Nije sramota biti imigrant’

Ministri iz Trumpove administracije odbili su odgovoriti na pitanja šta misle o ovakvim predsjednikovim izjavama.

“Ne znam na što predsjednik Trump misli”, odgovorio je na pitanje CNN-a vršilac dužnosti direktora Službe za državljanstvo i imigracije Ken Cuccinelli.

Lynna Nelson, koja radi u jednoj nevladinoj organizaciji sa sjedištem u Washingtonu, kaže: “Najbolji odgovor Trumpu bio bi stavljanje znaka poput onog ispred moje kuće.”

Na tom znaku piše: “Bez obzira gdje ste rođeni, sretni smo što ste naši susjedi.”

Dodala je: “Želim poručiti cijelom svijetu: Mi, Amerikanci, svi smo imigranti, i to nije sramota. Trump ne osjeća sramotu što je njegova sadašnja žena imigrantica, koja ne govori dobro engleski jezik.”

Izvor: Al Jazeera