Kako je američko oružje stiglo do Al-Kaide?

Istrage i izvještaji otkrivaju da su američke protutenkovske rakete stigle u ruke Al-Kaide (Ilustracija)

Piše: Sayed Ahmed al-Khader

Proizveden u saveznoj državi Teksas i dizajniran za teške terene, otporan na eksplozivne naprave i napade iz zasjede; zakonom se zabranjuje njegova prodaja i prenos vlasništva nevladinim akterima, međutim, sada se nalazi u rukama milicija optuženih za terorizam, dok se pojedine dovode u vezu i s Al-Kaidom.

To su karakteristike vozila MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), koje se sada nalazi u rukama jemenske milicije Alwiyat al Amalqa – divovske brigade.

Korišteno je u borbama u Al Hodaidi protiv skupine Husi, u kojima je stradao veliki broj Jemenaca.

Američki pištolj “Caracal” trgovci prodaju na jednoj od pijaca u Adenu, a bande ga mogu upotrijebiti za pljačke i u atentatima.

Kada su snage odane međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije nanijele poraz snagama penzioniranog generala Khalife Haftara u oblasti Garyan, zaplijenile su protuoklopne vođene projektile “Javelin”, koji se obično prodaju samo bliskim američkim saveznicima.

Transport vozila preko Emirata

Dakle, više nije tajna da milicije i naoružane skupine u Jemenu i Libiji koriste sofisticirano američko oružje u građanskom ratu i u napadima koji se opisuju kao teroristički.

Kako su te organizacije došle do američkog oružja?

Prema istrazi tv mreže CNN, u blizini luke Al Hodaida nalazi se groblje odbačene vojne opreme proizvedene u SAD-u.

Na vozilima MRAP uglavnom se nalaze oznake brigade Alwiyat al Amalqa.

Jedno od vozila čak ima oznaku za izvoz, koja pokazuje da je vozilo poslano iz savezne države Teksas u Abu Dhabi, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prije nego što je završilo u rukama ove jedinice.

Imajući u vidu da su Emirati glavni sponzor i finansijer jedinica Alwiyat al Amalqa, u istrazi se dolazi do zaključka kako je ta strana isporučila ova sofisticirana vozila naoružanim akterima.

Predajući ovu vojnu opremu trećim stranama, prekršeni su uslovi prodaje oružja sa SAD-om.

UAE, također, uvozi pištolj “Caracal” iz Sjedinjenih Američkih Država, a budući da praktično kontrolira Aden, smatra se glavnim osumnjičenikom koji je učinio da to oružje postane dostupno svima.

Političke računice s umjerenim strujama

Iako je Washington optužio za terorizam jemenskog salifistu Adila Abduh Farija Uthmana al-Dhubhanija, poznatog kao Abu Abbas, njegova brigada koristi američko oružje koje je dobila iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema istraživačima i analitičarima, oružje koje se nalazi u rukama jemenskih milicija razotkrilo je UAE i potvrdilo da se ne bori protiv terorizma, kako što tvrdi, već da samo želi riješiti političke računice s umjerenim strujama.

U intervjuu za CNN, francuski istraživač Francois Burgat izjavio je da emiratski zvaničnici u Jemenu “igraju igru s radikalnim skupinama i koriste ih za napad na umjerenu struju”.

Clarke Cooper, pomoćnik američkog državnog sekretara za političko-vojna pitanja, izjavio je u srijedu da je u toku istraga o navodima da je UAE prebacio američko oružje ekstremnim milicijama i pobunjenicima povezanim s Al-Kaidom u Jemenu.

Cooper je naglasio da se nastavlja rad s ambasadom SAD-a u UAE-u i vladom u Abu Dhabiju kako bi se dobilo više detalja o ovom pitanju.

Član Odbora za vanjske poslove Senata Chris Murphy izjavio je da je UAE u februaru odobrio predaju američkih oklopnih vozila i oružja miliciji Abu al Abbas, povezanoj s Al-Kaidom.

Rakete ‘Javelin’ i francusko prizananje

Istrage i izvještaji, također, otkrivaju da su američke protutenkovske rakete “Tow”, koje je Washington prethodno prodao Saudijskoj Arabiji, stigle u ruke Al-Kaide.

Dok je američko oružje otkrilo kakvi su planovi UAE-a, rakete “Javelin” zaplijenjene u regiji Garyan u Libiji dovele su Francusku u neugodnu poziciju, prisilivši je da prizna uloge koje već godinama poriče.

Francusko Ministarstvo odbrane je u srijedu priznalo da projektili “Javelin”, koje je libijska Vlada pronašla u bazi iz koje su pobjegle snage odane Hafteru pripadaju Francuskoj.

U saopćenju Ministarstva odbrane se pojašnjava da je Pariz te projektile ranije kupio od SAD-a i da su prebačeni u Libiju, s ciljem da pruže zaštitu francuskim vojnim jedinicama raspoređenim za prikupljanje obavještajnih podataka i izvođenje protivterorističkih operacija.

Ovo je prvi put da je Francuska priznala svoje vojno prisustvo u Libiji, jer je posljednjih godina opovrgavala izvještaje medija i boraca za ljudska prava o borbama francuskih vojnika na strani penzioniranog generala Haftara.

“Oštećeno i neupotrebljivo, oružje je bilo privremeno uskladišteno prije nego se trebalo uništiti”, pojašnjava Ministarstvo odbrane u saopćenju.

Ističe da “nikada nije bilo govora o prodaji, posudbi ili transferu tog oružja bilo kojoj strani u sukobu u Libiji”.

Ko podržava napade na Tripoli?

Ranije je New York Times izvijestio da je State Department zaključio kako su projektili “Javelin” “u osnovi prodani Francuskoj”, što su potvrdili i njihovi “serijski brojevi”.

Prema Agenciji za odbrambeno sigurnosnu saradnju SAD-a, Pariz je 2010. godine kupio oko 260 projektila “Javelin” od SAD-a.

Istraživačica Claudia Gazzini postavlja pitanje: Jesu li zaista francuski vojnici podržavali Haftara u njegovim napadima na Tripoli?

Također je skrenula pažnju na “nejasnoće” u saopćenju koje je dao Pariz.

Nakon što je zaplijenjeno oružje potvrdilo umiješanost Abu Dhabija i Pariza u rat u Libiji, komandant odan Haftaru priznao je da su francuski i emiratski vojni savjetnici bili s njima u sjedištu komande, što je francuska ambasada u Libiji negirala.

U intervjuu za Al Jazeeru, istraživač Saša Toperić je iznio svoja predviđanja da će Pariz raditi na tome da ne bude doveden u vezu s Haftarovim snagama kroz davanje diplomatskih odgovora, koji će mu pomoći da “izađe iz ove situacije”.

Francuski politički analitičar Patrick Forestier izjavio je kako je otkriće projektila dovelo Francusku u nezgodan položaj, prikazujući je kao saveznika i pristalicu Haferovih snaga.

Kao odgovor na ove događaje, Washington je pokrenuo istragu o tome kako su ovi projektili stigli u zemlju, koja je teoretski pod strogim embargom na oružje od 2011. godine.

Od SAD-a, preko Francuske, do Haftara

Kenneth Roth, direktor Human Rights Watcha, objavio je na Twitteru da bi “Francuska trebala dati odgovor na pitanje kako je ovo kompleksno oružje – kupljeno od Sjedinjenih Američkih Država – stiglo do snaga generala Haftara, od kojih Francuska dobija naftu, s obzirom na to da postoje strogi zakoni koji zabranjuju prodaju ili transfer takvog oružja trećoj strani”.

Američki State Department na svojoj web stranici objašnjava zakonske odredbe koje obavezuju Washington da “osigura da američko oružje ne dođe do neprijateljskih država ili nedržavnih aktera”.

“Kupci američkog oružja moraju biti saglasni da će dozvoliti dalje praćenje njegove krajnje upotrebe za vrijeme trajanja opreme i da garantiraju da ovo oružje i oprema neće biti predata trećem licu bez prethodnog dobivanja odobrenja od SAD-a”, piše na stranici State Departmenta.

“Provjera i monitoring ključne su komponente procesa prodaje američkog oružja bilo kojoj državi. Američka vlada radi na tome da se osigura da američko oružje bude korišteno na način koji je predviđen i u skladu sa sporazumom ili licencama po kojima je oružje predato.”

Izvor: Agencije