Otvorena ambulanta i položen kamen temeljac za starački dom u Potočarima

Fondacija La Terra Nostra za opremanje ambulante u Potočarima poklonila je 15.000 eura (Al Jazeera)
Fondacija La Terra Nostra za opremanje ambulante u Potočarima poklonila je 15.000 eura (Al Jazeera)

U srijedu je u Potočarima zvanično otvorena ambulanta i položen kamen-temeljac za izgradnju Doma za stara lica za korisnike iz Srebrenice.

Ambulantu je izgradio Međunarodni forum solidarnosti Emmaus u Bosni i Hercegovini, uz podršku Sharjah Charity Internationala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora za razvoj i saradnju Emmausa kaže da je prošle godine počela izgradnja ambulante vrijedne više od 75.000 eura.

“Ambulanta će koristiti svim građanima opštine Srebrenica, ali i šire, s ciljem podrške starijem stanovništvu, posebno onom koje se nalazi na velikoj i razuđenoj teritoriji opštine Srebrenica”, rekao je Škrebo.

Ambulanta će koristiti svim građanima opštine Srebrenica, ali i šire sa ciljem podrške starijem stanovništvu

Pored zdravstvene usluge opšte medicine, ambulanta u Potočarima nudit će i stomatološke i ginekološke usluge.

Na otvaranju ambulante u Potočarima prisustvovao je i načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić, koji se zahvalio Emmausu na ideji i realizaciji projekta.

‘Primjer pozitivne prakse iz Evrope’

Fondacija La Terra Nostra za opremanje ambulante u Potočarima poklonila je 15.000 eura, a Opština Srebrenica pomoći će oko dobijanja svih potrebnih dozvola za rad.

Direktor Emmausa u Bosni i Hercegovini Hamzalija Okanović, načelnik Srebrenice i predstavnik Fondacije Proplan iz Holandije, koja je partner na projektu, položili su kamen temeljac za igradnju Doma za stara lica u Potočarima.

“Radi se o skupom i modernom projektu, za koji će biti potrebno više miliona eura i vremena, jer naši partneri insistiraju na objektu koji će pratiti primjere pozitivne prakse iz Evrope i Holandije”, kazao je Škrebo.

Početak izgradnja Doma za stara lica očekuje se za dvije godine kada bi trebalo da se prikupe sredstva i završi projektna dokumentacija

Objekat će biti smješten na šest duluma površine, gdje će, pored pratećih sadržaja, biti i dio za lica sa invaliditetom, apratmani, osam kuća za po četiri korisnika, kreativni centar…

Početak izgradnje se očekuje za dvije godine, kada bi trebalo da se prikupe sredstva i završi projektna dokumentacija.

U protekle tri godine Emmaus je realizovao više od 30 infrastukturalnih projekata, a ovo je prva ambulanta.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO