Konjic – prijestonica pozorišne magije

Festival glumca prerasta u najznačajniji pozorišni festival (Ustupljeno Al Jazeeri)
Festival glumca prerasta u najznačajniji pozorišni festival (Ustupljeno Al Jazeeri)

Narodni univerzitet Konjic ponovo je organizator Festivala glumca Bosne i Hercegovine. Šesti, i jedini posvećen glumcima i glumicama, najznačajnijim akterima dramsko-scenskog procesa, koji se održava od 7. do 28. juna, ugostit će deset profesionalnih pozorišnih produkcija i prirediti deset pratećih sadržaja.

Značaj ovogodišnjeg Festivala ogleda se u presjeku regionalne teatarske scene i ostvarenja koja u Konjic dolaze iz susjednih zemalja: Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije. Sinergijom različitih partnerskih organizacija i institucija stvoren je ambijent da Konjic postane grad teatra, koji svoje potencijale otvara regiji.

No, više od toga Festival predstavlja polaznu tačku za duhovnu obnovu grada i najbolji je pokazatelj da se velike stvari u kulturi mogu napraviti i izvan centra; potrebno je samo imati snažnu volju i ljubav prema umjetnosti, o čemu svjedoči rad izvršnog direktora Festivala Benjamina Mušinovića.

“Kad sam krenuo, sa svojim saradnicima, u ovaj posao, vodila me strast prema teatru i zato sam najprije sagledao prednosti. Konjic je imao dugogodišnju, predratnu tradiciju pozorišnog života, istina, u amaterskim okvirima, ali su konjički amateri svojim kvalitetom desetljećima blistali na tadašnjoj bosanskohercegovačkoj, pa i jugoslavenskoj teatarskoj sceni. To je stvorilo interes građana za ovaj oblik umjetnosti i njegovana je kultura praćenja teatarskih zbivanja. Kao prednost bih istakao i dugogodišnje trajanje Festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine, kao i već ustanovljeni Festival ‘Školski teatar’, koji okuplja dramske sekcije svih osnovnih škola na području općine Konjic. Osim toga, ovaj grad je već prepoznatljiv po svojoj kulturno-historijskoj baštini i prirodnim ljepotama, te sve izraženijoj težnji da se svrsta u privlačne turističke destinacije.”

Festival je značajan kulturni i umjetnički događaj ne samo za grad Konjic nego i za širu regiju, a najviše se ogleda u činjenici, kako kaže Mušinović, da teatarska umjetnost postaje dostupnija i onima koji nemaju priliku svakodnevno uživati u njoj.

“Mislim da znači puno, i to ne samo u lokalnim okvirima. Teatar na ovaj način ‘izlazi’ iz velikih gradova i približava se publici u manjoj sredini, kojoj su profesionalne predstave najčešće nedostupne. Od svih učesnika naših dosadašnjih festivala čuli smo pozitivne reakcije upravo zbog decentralizacije umjetnosti, koja ne smije biti rezervirana samo za građane većih gradova u kojima egzistiraju profesionalna pozorišta. Takva situacija ne odgovara nikome, ni akterima na sceni ni publici koja voli teatar, ali je daleko od njega.”

Interes publike velik

To je razlog, pojašnjava Mušinović, što je Festival danas prepoznat kao važna i nezaobilazna teatarska tačka, pretvorivši se u platformu gdje se pozorišni umjetnici susreću s publikom i javnošću zainteresiranom za njen rad.

“Sada kada smo ušli u realizaciju Festivala mogu slobodno reći da je ovo kulturni događaj koji je prepoznat kao važan za cjelokupni prostor Bosne i Hercegovine. Imamo interes publike, interes medija raste, a u teatarskim krugovima Bosne i Hercegovine i regije zanimanje je takvo da ne možemo uvijek zadovoljiti sve pozive i ostvariti učešće svih onih koji bi rado učestvovali na jednom ovakvom susretu glumačkih veličina.”

Bez podrške lokalne zajednice i drugih institucija koje brinu o kulturi festival bi bilo nemoguće organizirati, kaže Mušinović

“Ovaj projekat je od samog početka podržan od Općine Konjic i PD ‘Igman’ d. d. Od druge festivalske sezone pridružila nam se i kompanija ‘Bosnalijek’. Redovno pratimo sve javne pozive i apliciramo na vrijeme. Zahvalni smo na podršci resornih ministarstava i institucija: Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, te brojnim prijateljima i privrednim subjektima iz Konjica. Ističemo, naravno, zahvalnost svakom čovjeku koji rezerviše kartu i uživa u najznačajnijem artističkom događaju u našem gradu. Mislim da moramo biti zahvalni jer u manjim, pa, vjerujem, i u većim sredinama postoji jedan krug vrijednih ljudi na koje se svi referiraju i traže donacije i sponzorstva. Sigurno nije lako odgovoriti svim kulturnim, sportskim i ostalim značajnim programima i projektnim idejama.”

Festival je toliko dobio na regionalnom prestižu da je ove godine gostovanje teatarskih trupa iz drugih zemalja pomognuto iz njihovih matičnih fondacija, kaže na kraju razgovora Benjamin Mušinović.

“Kada je u pitanju organizacija gostovanja iz regije, kako ove, tako i u ranijim sezonama pokušavamo ostvariti partnerstva jer nismo u mogućnosti sami producirati spomenuta gostovanja. Mislim da, vođeni iskustvima drugih festivala i kolega koji već godinama rade, imamo dobru metodologiju. Javljamo se na vrijeme svim teatarskim kućama i neovisnim produkcijama u regiji koje na osnovu našeg poziva i njihovog interesa za Festival glumca Bosne i Hercegovine, koji svojim repertoarom dokazuje važnost i originalnost na karti kulturnih događaja u našoj zemlji, lakše dobiju podršku od institucija u matičnim zemljama, gradovima i općinama.  Ove godine koprodukcija SNP Novi Sad i Sterijino pozorje dolazi u Konjic zahvaljujući podršci ambasadora Srbije u Bosni i Hercegovini, g. Aleksandra Đorđevića, Kazalište Lectrium je s nama uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba, administracija Općine Tivat dala je podršku na osnovu obnovljenih veza i bratimljenja s Općinom Konjic za dolazak koprodukcije Centar za kulturu Tivat i April Production Toronto, a Ministarstvo kulture Republike Sjeverne Makedonije omogućilo je dolazak Albanskog teatra iz Skoplja. U kulturi sve je sinergija i razmjena pozitivnih iskustava. Drugačije ne može.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Kulturni radnici u Bosni i Hercegovini ističu važnost decentralizacije bh. kulturnog života jer svaki dio zemlje zaslužuje da mu se posveti barem malo pažnje.

19 Apr 2018
Više iz rubrike TEME
POPULARNO