Pendarovski: Bit ću novi predsjednik Republike Sjeverne Makedonije

Stevo Pendarovski: Ja sam kandidat svih progresivnih građana naše države (Al Jazeera)

Stevo Pendarovski je zajednički kandidat vladajuće koalicije, Socijaldemokratski savez Makedonije i Demokratska unija za integracije, odnosno ukupno 31 političke partije svih etniciteta, za predsjednika Republike Sjeverne Makedonije na izborima čiji će drugi krug biti održan 5. maja.

Pendarovski je rođen 1963. godine u Skoplju. Diplomirao je 1987. godine na Fakultetu za pravne i političke nauke na Univerzitetu “Sv. Kiril i Metodij” u Skoplju, a zatim je magistrirao i doktorirao na Institutu za sociološka i političko-pravna istraživanja.

U proteklih 11 godina bio je profesor na American College u Skoplju, gdje je predavao brojne predmete iz područja međunarodne sigurnosti i međunarodnih odnosa.

Neuspjeh na izborima 2014. godine

Pendarovski je do sada obavljao brojne političke i državne funkcije. Bio je voditelj Uprave za analitiku i istraživanje pri Ministarstvu unutrašnjih poslova i glasnogovornik ovog ministarstva. Od 2001. do 2004. godine bio je savjetnik za nacionalnu sigurnost Borisa Trajkovskog, tadašnjeg predsjednika Republike Makedonije.

Od 2004. do 2005. godine bio je predsjednik Državne izborne komisije, a od 2005. do 2009. godine savjetnik za vanjsku politiku tadašnjeg predsjednika zemlje Branka Crvenkovskog.

Godine 2014. bio je kandidat za predsjednika države, podržao ga je SDSM, no izgubio je na izborima, odnosno tada je na drugi mandat izabran Đorge Ivanov, koji 12. maja završava drugi petogodišnji mandat.

Mala prednost u prvom krugu

Pendarovski trenutno obavlja funkciju nacionalnog koordinatora za članstvo u NATO-u.

U prvom krugu izbora, održanom 21. aprila, u drugi krug su se plasirali Pendarovski i kandidatkinja najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovka Davkova.

Pendarovski je osvojio 42,85 posto (323.846 glasova), dok je Siljanovska Davkova dobila neznatno manje glasova – 42,24 posto (319.240).

U drugi krug se nije uspio plasirati kandidat opozicionih albanskih partija Alijansa za Albance i BESA Blerim Raka, koji je dobio je 10,57 procenata (79.915 glasova).

U prvom krugu na izbore je izašlo 755.816 građana Sjeverne Makedonije, a nevažećih listića je bilo 4,34 posto (32.828).

Jasan kontrast u političkom programu

Pendarovski je za Al Jazeru izjavio da će, nakon prvog, biti pobjednik i u drugom krugu te da će postati novi predsjednik Republike Sjeverne Makedonije.

“Odlučujući faktor u drugom krugu predsjedničkih izbora, kao i u prvom krugu, jasan je kontrast u političkom programu i viziju za budućnost naše države između mene i gospođe Gordane Siljanovske Davkove. Osnovni ciljevi mog programa su ujedinjenje oko strateških ciljeva naše države, a to su članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji te pomirenje podijeljenog društva”, kaže on.

“Ideje moje protivkandidatkinje su kontinuitet podjela, mržnje i konflikta, koje je bivši režim Nikole Gruevskog i aktualnog predsjednika Ivanova stvarao i podržavao više od deset godina. U tom smislu, uvjeren sam da će 5. maja građani odlučivati imajuću u vidu jasne razlike između dva kandidata, dva programa, dvije vizije za budućnost naše domovine. I ne sumnjam da će velika večina građana podržati program ujedinjenja i napretka naše države.”

‘Računam na glasove Blerima Reke’

Na pitanje da li u drugom krugu računa na glasove trećeg kandidata iz prvog kruga izbora Blerima Reke, odgovara potvrdno.

“Svakako! Gospodin Reka i ja, što se tiče strateške orijentacije naše države, imamo vrlo sličnu viziju. Naravno, kao protivkandidati, u prvom krugu imali smo određene razlike, ali one nisu bile oko onoga što je suštinski interes građana naše države. Na ovim izborima, po prvi put, svi imaju mogućnost glasati za kandidata koji nudi ujedinjenje ne oko nacionalizma, mržnje i podjele, nego oko jasnih političkih ciljeva koji su zajednički”, kaže Pendarovski.

“Ja sam kandidat svih progresivnih građana naše države, uključujući i one koje su u prvom krugu glasali za gospodina Reku, ali i onih koji su se, zbog opravdanog nezadovoljstva brzinom provođenja reformskih politika, odlučili da ne glasaju u prvom krugu. Njihova podrška je, također, izuzetno važna za nastavak reformi. Ne zbog mene ili aktuelne Vlade, nego zbog bolje budućnosti svih nas”, dodaje predsjednički kandidat vladajuće koalicije.

Očekuje bolju izlaznost u drugom u odnosu na prvi krug i ne vjeruje u mogućnost da 5. maja izađe manje od 40 posto biračkog tijela, odnosno da izborni proces neće uspjeti.

Građani ne smiju kazniti svoju državu

“Nadam se boljoj izlaznosti. U mojoj kampanji ja i premijer Zoran Zaev svakodnevno naglašavamo da je nezadovoljstvo onih koji su odlučili da ne izađu u prvom krugu opravdano, da je Vlada primila poruku građana i da nakon izbora slijede suštinske kadrovske reforme. Ali, naglašavamo i to da opravdano nezadovoljstvo građana ne bi smjelo rezultirati kažnjavanjem vlastite države”, rekao je on.

“Neuspjeh izbora značio bi ulazak u političku krizu, koja bi ugrozila reforme, a time i demokratsku budućnost svih građana. Takav razvoj događaja je jedino u interesu onih koji su htjeli upropastiti našu državu tokom više od deset godina vladavine bivšeg režima Gruevskog i Ivanova. Njihova želja je da iskoriste političku krizu kako bi, po ko zna koji put, pokušali spasiti sebe i svoje saradnike od odgovornosti zbog počinjenog kriminala. Nadam se da im odgovorni građani to neće dozvoliti”, zaključio je Pendarovski za Al Jazeeru.

Kolumnista i politički analitičar iz Skoplja Agim Jonuz kaže da je Stevo Pendarovski koliko izbor vladajuće koalicije, toliko i izbor međunarodne zajednice.

Put Makedonije su NATO i Evropska unija

“Trebamo uzeti u obzir da je Pendarovski tokom niza godina bio jedna od ključnih ličnosti koje su bili nosioci pozitivne evolucije na relacii rješavanja problema koji su bili sudbonosni za državu. Struktura njegove pozicije, na kojoj je dugo vremena, usko je povezana za saradnju s NATO strukturama”, rekao je Jonuz za Al Jazeeru.

On smatra da se, ako pobijedi u drugom krugu, ništa se u suštini neće spektakularno promijeniti u “opisu radnog mjesta” Pendarovskog.

“Makedonija nema drugog izlaza sem kooperativnosti sa strukturama NATO-a i Evropske unije. Njegova prednost nad Gordanom SIljanovskom Davkovom je u tome što je već ‘udomaćen’ s onim istim strukturama kojima je potreban da bi se ‘kontrolirala’ Sjeverna Makedonija. Njima je Pendarovski idealan, bit ću slobodan da kažem da je on odavno ‘njihov’. Iskreno, mislim da je nemoguće da Pendarovski ne pobijedi na ovim izborima, pogotovo ako se uzme u obzir da će Amerikanci svakako ‘šapnuti’ Albancima da svoj glas trebaju dati njemu”, kategoričan je Jonuz.

On pod time podrazumijeva i “prelijevanje” najvećeg broja glasova Blerima Reke na konto Pendarevskog.

‘Amerikanci će šapnuti Albancima…’

“Svaka druga kombinatorika na koju se neko poziva ne uzimajući u obzir da Albanci ‘ne smiju’ glasati za opciju koja bi VMRO-DPMNE kao političku snagu ojačala i nagovijestila eventualni povratak kao faktor koji može svakog trenutka zamrsiti konce geopolitici”, kaže Jonuz.

“Mišljenja sam da Makedonija nema svoju vlastitu politiku, nego je ambijent amorfnosti i nesposobnosti da se unutrašnji problemi rješavaju prepuštena međunarodnoj zajednici, da bude kolovođa ‘u sjeni’, da iza zavjese dobronamjerno savjetuje i vuče konce u smislu: ‘Eto, mi ćemo vam pomoći na sve načine…'”

“Stevo Pendarovski će, makar ‘pomoću trikova i magije’, biti novi predsjednik. To i ptice na grani znaju. Sve je ostalo priča za malu djecu i odmjeravanje snaga prije paramentarnih izbora, na koje se neće dugo čekati”, zaključuje Jonuz za Al Jazeeru.

Da je Pendarovski u velikoj prednosti u drugom krugu tvrdi i dugogodišnji novinari iz Skoplja Teo Blaževski.

“Na strani Pendarovskog je strah od mogućeg povratka Nikole Grujevskog, a minus mu je što je nova Antikorupcijska komisija već počela objavljivati rezultate i prije nekoliko dana je donijela odluke da su tri poslanika SDSM-a utjecala pri zapošljavanju svojih bliskih rođaka u javnim preduzećima”, kaže Blaževski za Al Jazeeru.

‘Pobjednik bi mogao biti Talat Xhaferi’

Smatra kako SDSM ima veliki broj pristalica i glasača koji nisu izašli u prvom krugu, kako bi pokazali nezadovoljstvo učinkom vlasti u ove dvije godine, ali da će njihovi glasovi u drugom krugu za Pendarovskog vjerovatno biti odlučujući.

“Osim toga, prirodno je da će Albanci koji izađu na birališta u drugom krugu glasati za Pendarovskog, zbog njegove nedvosmislene NATO i EU orijentacije”, kaže Blaževski.

U slučaju da 5. maja ne bude postignut konsenzus, odnosno da na izbore izađe manje od 40 posto biračkog tijela, pobjednik će bit Talat Xhaferi, aktuelni predsjednik Sobranja i poslanik DUI-ja Ali Ahmetija izabran na parlamentarnim izborima 2016. godine, rekao je Blaževski.

“Iako Xhaferi nije bio kandidat, na njegov izbor kao vršioca dužnosti predsjednika države upućuju ustavnе odredbe, kojе kažu da ako i nakоn drugog kruga izbora ne bude izabrana predsjednik, dužnost preuzima predsjednik parlamenta, sve do narednog izbora predsjednika, na novim izborima, za koje Ustav i Izborni zakon ne predviđuju rok”, kazao je Blaževski za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera