Može li neko svrgnuti Samsung i Apple s trona

M
Samsung je zbog problema s pucanjem ekrana odgodio lansiranje svog sklopivog pametnog telefona Galaxy Fold (Anadolija)

Za razliku od velikog broja drugih tehnoloških i industrijskih tržišta, gdje se decenijama zna “ko kosi, a ko vodu nosi”, odnosno gdje postoji ustaljena hijerarhija ko je najbolji i najskuplji, s najvećom bazom pristalica, polje mobilnih telefona značajno odustaje od takvih pravila.

Tako je, primjera radi, Nokia toliko dominanta bila na polju prodaje mobilnih telefona, da je drugoplasirana Motorola držala dvostruko manje tržišta od finskog giganta. Ista ona Motorola koja je dugo bila usamljena na tronu prodavača mobitela. A pokazatelj koliko je prevrtljivo tržište mobilnih telefona govori i to da su ove dvije kompanije promijenile nekoliko vlasnika od perioda svojih zlatnih dana.

Proteklih desetak godina, od pojave pametnih telefona kakvih ih danas znamo, tron su preuzeli američki Apple i južnokorejski Samsung, gdje se azijski predstavnik ipak u drugoj polovini ove decenije uspio učvrstiti na “broju jedan”.

U skladu sa svojevrsnom tradicijom u ovoj industriji, tron na kojem se nalazi je izgleda na klimavim nogama.

Južnokorejski gigant je u relativno kratkom periodu imao gafove sa svojim elitnim modelima. Prvo je čitava serija Note uređaja morala biti povučena širom svijeta jer se ispostavilo da imaju eksplozivne i zapaljive baterije, a nakon što se donekle zaboravio taj propust, na vidjelo je izašlo da je njihov pompozno najavljivani preklopni telefon, Galaxy Fold, sklon pucanju ekrana, što je dovelo do odgode prodaje ovih uređaja.

Prilika za konkurenciju

Očekivalo bi se da ovu priliku iskoristi Apple i povrati titulu najprodavanijeg, ali se i ovaj tehnološki gigant nosi sa svojim problemima, poput afere namjernog usporavanja telefona, što je u konačnici dovelo do toga da kompanija iz Cupertina odlučila da više ne objavljuje rezultate prodaje svojih uređaja. Očito, jasan znak da ni tamo stvari ne stoje najbolje.

Sve navedeno bi moglo ići u prilog kineskom telekomunikacijskom gigantu Huaweiju, koji se proteklih godina izborio da se nađe u TOP 3 proizvođača, pa čak i da pretekne Apple, ali se i ova kompanija nosi s nizom problema, prije svega s optužbama da ovaj proizvođač sarađuje s vlastima u Pekingu i da za potrebne Komunističke partije Kine prisluškuje građane širom svijeta.

U maniru dosadašnjih trendova u ovoj grani industrije, teško je prognozirati ko će na kraju ostati na vrhu.

Salko Radovović sa portala Telefoni.ba govori da iako Samsung ima dosta problema sa Galaxy Fold modelom, korisnici će sigurno “lakše prežvakati” ovakve greške s obzirom da je riječ o potpuno novom uređaju i da južnokorejski gigant još mora raditi na unapređenju istoga i da ima prostora za eksperimentiranje.

“Uostalom, nije se ni očekivala neka ogromna prodaja ovog smartphona, ali svakako da se na uređajima poput ovoga gradi kredibilitet, te je izuzetno bitno da najskuplji proizvodi neke kompanije zaista budu i najbolji, odnosno najkvalitetniji”, kaže stručnjak za mobilne telefone.

Sabotiranje Huaweija

S druge strane, dodaje, Huawei već duži period, uslijed afere sa prisluškivanjem, trpi sabotaže na pojedinim svjetskim tržištima, ali to im nije smetalo da u prvom kvartalu ove godine, po broju prodatih telefona, prestignu Apple na drugom mjestu i ozbiljno ugroze lidersku poziciju Samsunga.

Sve to govori da kineska kompanija radi fantastičan posao, a i ovogodišnji flagship, premium modeli samo utvrđuju njihovu odličnu poziciju. Njihove ambicije nisu nimalo skromne, te ističu da do 2021. godine žele i Samsung skinuti sa trona, podsjeća Radovović.

“Nemamo jasne podatke o prodaji iPhona, obzirom da je Apple odlučio o tome ‘šutjeti’, ali jasno je da ne bilježe baš očekivane rezultate u prodaji. Međutim, kada pogledamo kakvu lojalnu klijentelu u svim krajevima svijeta Apple ima, neozbiljno je reći da ova američka kompanija i dalje neće biti jedan od lidera na svjetskom tržištu. Istina, Apple nam ne nudi neke megazanimljive inovacije posljednjih nekoliko godine, ali svaki novi iPhone i dalje je sinonim za kvalitet i to niko ne može poreći”.

A lojalnosti Appleu ne nedostaje. Dovoljno je pogledati silne redove ispred prodavnica ovog proizvođača danima prije lansiranja novih modela da se shvati koliku bazu vjernih fanova američki tehnološki gigant ima, kojim sitnice poput visoke cijene, ograničene kompatibilnosti i spornih poteza ne znače mnogo.

Pitanje je i da se svi pomenuti problemi vodećih kompanija uduplaju, koje bi to kompanije mogle preuzeti vrh, kaže Radovović.

Otvaranje prostora

Sony, HTC i LG koji su se nekada možda i mogli uključiti u borbu za vrhu, praktično su “na konopcima”, barem kada je u pitanju prodaja smartphona uređaja, govori stručnjak portala Telefoni.ba.

Zbog potresa s kojim se nosi mobilno “plemstvo” uz novo pridošlu “elitu” Huaweija, otvara se prostor za sve popularniji Xiaomi, ali i druge kineske premium brendove da naprave nešto veliko u narednom periodu, kaže Miloš Petrović, bloger i web poduzetnik te saradnik portala mobilnatelefonija.net.

Iako su se nekada kineski brendovi smatrali jeftinom i nepouzdanom kopijom dokazanih kompanija, proteklih godina su “novajlije” dokazale da su se stvari značajno promijenile.

Možda je i najbolji pokazatelj tih promjena pomenuti Xiaomi, koji je stekao veliku popularnost prodajom kvalitetnih uređaja po cijenama znatno nižim od konkurencije za ekvivalente modele.

Naravno, postoji i opravdan strah da će Xiaomi krenuti stopama starijeg i bogatijeg Huaweija, odnosno da će nakon što osigura veliki udio kolača na tržištu podići cijene u viši rang, te samim tim biti nepristupačan velikom broju kupaca.

Petrović podsjeća da novi  Mi9 telefon ima veću cijenu nego prethodnici pri prvom predstavljanju, ali je ponovo jeftiniji od flagship konkurenata, što ukazuje da bi i dalje uređaji ovog brenda trebali cjenovno biti primamljivi kupcima.

Osim svjetskih igrača, zadnjih godina je primjetna sve veća prisutnost “domaćih” brendova poput Tesle, NOA Mobilea i sličnih, kakvih ima na drugim tržištima, koji tjeraju velikane da se ozbiljnije bore za teritoriju.   

Petrović naglašava da će prisutnost ovakvih “domaćih” brendova i njihov udio zavisiti od saradnje s lokalnim operaterima i prodajom uz pakete, gdje je taj tip strategije jako važan. Očito je da će velikani morati da se bore i sa velikim, ali i s malim ribama, ako i dalje žele da ostanu na samom vrhu.

S obzirom da se danas na tržištu nalazi sve veći broj prodavača koji nude odličan omjer uloženog i dobijenog, dalo bi se zaključiti da nas u skorije vrijeme čeka budućnost bez nekih velikih brendova.

Međutim, teško je da će do toga doći, navodi Petrović, koji kaže da  će odanost brendu i iskustvo sa određenim brendom uvijek biti važno, dok će kompromise praviti kupci manje platežne moći.

Izvor: Al Jazeera