Bitka za Tripoli: Sumnjivi ciljevi Haftarove vojne eskalacije

Brigadni general Khalifi Haftar je mobilizirao snage uoči održavanja Libijskog nacionalnog foruma (Reuters)

Možda je ovo prvi put da snage lojalne penzioniranom brigadnom generalu Khalifi Haftaru ulaze u zapadnu regiju, gdje su bez borbe preuzele kontrolu nad gradom Gharyan, u planinama Nafusa, gotovo 100 kilometara od glavnog grada Tripolija.

Uporedo s ovim potezima, Haftar je objavio početak “Operacije oslobađanja Tripolija”, zbog čega su mobilizirane i stavljene u stanje pripravnosti snage lojalne Vladi nacionalnog jedinstva, stacioniranoj u glavnom gradu i nekim područjima zapadne Libije.

Neki od glavnih ciljeva koji su naveli Haftara da povede svoje trupe prema zapadu Libije, krenuvši od Gharyana, glavnog grada regije Nafusa, prema političkoj prijestolnici Tripoliju, dodatni je politički i vojni pritisak kako bi se osujetilo održavanje Libijskog nacionalnog foruma, na koji poziva Misija Ujedinjenih naroda za Libiju – UNSMIL, koju predvodi Ghassan Salame.

Sirt oslobođen od grupe ISIL

Nacionalni forum bi trebao biti održan polovinom ovog mjeseca u gradu Gadames, u južnoj Libiji.

Nacionalni forum ima za cilj, između ostalog, utvrditi datum održavanja parlamentarnih i predsjedničkih izbora i odrediti konture razdoblja koje budi strah kod generala Haftara, komandanta operacije “Dostojanstvo”, da neće odgovarati njegovom vojnom projektu, čiji uspjeh osigurava Egipat i uživa podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, prema riječima političkog analitičara Gamala Abdel Muttaliba.

Abdel Muttalib za Al Jazeeru kaže da Haftar može preuzeti kontrolu nad selima i manjim gradovima na zapadu Libije, ali da ne može napredovati prema Tripoliju, jer su vojne frakcije koje dolaze iz Misrate i raspolažu jakim vojnim arsenalom nadmoćnije u ratu u odnosu na Haftarove borce.

Treba imati u vidu i to da su ove snage oslobodile i libijski grad Sirte od organizacije Islamska država Irak i Levant – ISIL te odbile napade ekstremističkih snaga koje su pokušavale narušiti sigurnost u libijskoj prijestolnici.

Strah od militarizacija države

Abdel Muttalib smatra da, u vrijeme kada dolazi do napredovanja političkih pregovora i dogovora o građanskoj državi, Haftar donosi odluku o ponovnom pokretanju vojne ofanzive kako bi iznova unio pometnje na libijsku političku scenu.

Haftar želi izvršiti pritisak na kreatore libijskog i međunarodnog javnog mnijenja kako bi ih uvjerio u to da je Libija još nespremna za demokratsku tranziciju i projekat uspostave građanske države, pošto su terorističke skupine preplavile ovu zemlju, zbog čega joj je potreban vojni režim.

Haftar pri tome zloupotrebljava potrebu jednog dijela libijskog naroda za likom vojnog zapovjednika, prema riječima Abdel Muttaliba.

Međutim, Saed bin Sharada, član Državnog vijeća, zakonodavnog ogranka Vlade nacionalnog pomirenja, ne slaže se s ovim mišljenjem.

Smatra da Haftar nastoji ujediniti vojne institucije kao jedna od strana učesnica na Nacionalnom forumu u Gadamesu.

Dešavanja u gradu Gharyan, koji se sada nalazi pod kontrolom Haftarovih snaga, zapravo su pokušaj da se iskoristi entuzijazam određenog broja stanovnika libijskih seoskih oblasti za njegov vojni projekat i nastojanje da zadobije njihove simpatije, smatra Sharada.

‘Haftar je teret za političku scenu’

Dodao je da će ovakvi vojni potezi imati utjecaja na Nacionalni forum, ali da neće omesti njegovo održavanje.

Politički aktivista Mohammed Shubar smatra da je Haftar postao teret za libijsku političku scenu, kojoj mirno rješenje treba što prije.

Prema tome, francuski, ruski i emiratski savez ponovo je gurnuo Haftara na bojno polje, kao kartu pritiska za ostvarivanje političkih ciljeva diplomatskim putem na Nacionalnom forumu u Gadamesu.

Shubar je potvrdio za Al Jazeeru da postoje zapadne države koje su dale znak Haftarovim snagama da krenu prema Tripoliju kako bi se ostvarili politički ciljevi vezano za formiranje vlade nacionalnog jedinstva i predlaganja određenih imena koja bi bila vodila suverena ministarstva i brinula o tome da se u narednom periodu usvajaju zapadne odluke, čime bi se regionalnim stranama osigurao dio libijskog kolača.

Kako bi se suprotstavilo ovoj politici koju slijedi međunarodna zajednica, a koja pokazuje navodnu zabrinutost za uspostavu građanske države, dok zapravo nastoji nametnuti vojni model, Shubar predlaže da se odbace politike ovog dvosmislenog foruma.

Mogao bi se zapaliti fitilj rata

Misija UN-a još nije objavila dnevni red foruma i imena učesnika, što će doprinijeti neuspjehu provedbe njegovih rezultata, čak i u slučaju da se uspije održati u planiranom periodu, jer će Libija ući u političku blokadu ili oružani sukob, smatra Shubar.

Prema riječima vojnih stručnjaka, komandant operacije “Dostojanstvo” osjetio je da nema težinu na Nacionalnom forumu, na čije održavanje je pozvao UNSMIL, u poređenju s utjecajem koji uživaju snage iz Misrate na terenu.

Stoga odlučuje igrati na kartu vojne eskalacije kako bi osvojio politički položaj kojim bi zadovoljio svoju vojnu aroganciju, kako su to pojedini opisali.

Mnogi posmatrači strahuju da bi građanski rat mogao zapaliti fitilj rata u Libiji i ponovo vratiti državu u stanje haosa i unutrašnjih sukoba.

Izvor: Al Jazeera