Rezeq Namoora: SAD je pokrovitelj izraelske zločinačke politike nad Palestincima

Ne vjerujem da će u skorije vrijeme početi bilo kakvi pregovori zbog politike izraelske desnice na čelu sa Netanyahuom, kaže Namoora (Anadolija)

Među svim nevoljama kojima je čovjek zatrpao ovu našu nedužnu planetu, jedna se već decenijama nadvija nad čovječanstvom poput crnog oblaka.

Palestina – vječiti sinonim patnje i nepravde, zemlja za čiju nesreću odavno nema adekvatnog opisa. Okrutno svjedočanstvo bezosjećajnosti, ravnodušnosti, nehumanosti, nepravde…, i svega onoga čemu ljudski rod bestidno srlja pod imperativima političkih, ekonomskih i svakih drugih interesa.

Dok na jednoj strani blokirani Pojas Gaze grca u siromaštvu i nesreći, pod raketnim udarima Izraelaca, na drugom kraju Palestine majke svakog dana broje izgubljene sinove koji goloruki stradaju od izraelskog vatrenog oružja, u događajima koji su za veliki dio svjetskih medija davno prestali biti značajne vijesti.  

Upadi radikalnih Jevreja u svetu džamiju Al-Aqsa sve su češći, a pregovora o trajnom miru nema, kao što nema niti širenju izraelskih naselja nauštrb Palestinaca, iako ih je međunarodno pravo davno nazvalo nelegalnim.

O svemu ovome, aktuelnom trenutku Palestine i njenog naroda, kao i njihovoj budućnosti, za Al Jazeeru Balkans govorio je Rezeq Namoora, palestinski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Izraelci konstantno lažu i obmanjuju

– Teritorija Države Palestine je još uvijek pod izraelskom okupacijom, represivnim mjerama i terorom, te zbog toga Palestina i palestinski narod još uvijek žive u teškim uslovima. Pod stalnom prijetnjom, stalnom divljačkom represijom, ubistvima, blokadom i konstantnim upadima. Sve ovo sprječava razvojni proces, život i prirodni napredak država i naroda.

  • Nedavno se pojavila informacija da bi pregovori između izraelskih i palestinskih zvaničnika uskoro mogli biti nastavljeni u Moskvi. Kakve su šanse da se to dogodi i da se ponovo krene u potragu za mirnim rješenjem konflikta?

– Svi pregovori sa Izraelom su u zastoju već godinama. Izrael je okupatorska država zbog toga što odbacuju princip dvodržavnog rješenja, konstantno lažu i obmanjuju, a pored toga nastavljaju i konfiskaciju zemlje Države Palestine i dalju izgradnju ilegalnih naselja koja su prema odlukama međunarodnog prava i međunarodnog zakona nelegalna i ništavna. Konstantno pokušavaju judaizirati časni Jerusalem, izmijeniti njegove karakteristike i protjerati stanovnike, a ilegalni doseljenici teroristi podržani od strane izraelske vojske i snaga sigurnosti vrše konstantno upade u džamiju Al-Aqsa.

Što se tiče pokušaja Rusije da se ponovno otpočne sa pregovorima, palestinsko rukovodstvo se odazvalo zahtjevu Rusije i predsjednika Vladimira Putina, ali Izrael i Benjamin Netanyahu još odugovlače i odbijaju. Ne vjerujem da će u skorije vrijeme ponovno otpočeti bilo kakvi pregovori zbog politike izraelske desnice na čelu sa Netanyahuom.

  • Šta bi palestinske vlasti zahtijevale od Izraelaca?

– Ono što se traži od izraelske okupatorske države nisu ustupci, već se traži implementacija rezolucija međunarodnog prava i međunarodnog zakona, te prihvatanje principa dvodržavnog rješenja, a prije toga pridržavanje sporazuma potpisanih između nas. Stvar je krajnje jasna, a to znači da napuste našu zemlju okupiranu 1967. godine.

  • Takozvani „Dogovor stoljeća“ američkog predsjednika Donalda Trumpa palestinske vlasti unaprijed odbacuju. Zašto?

– Naravno, odbijamo „Dogovor stoljeća“, jer on sa svim svojim stavkama koje su objavljene do sada, kao i implementacijom, ima za cilj likvidaciju palestinskog pitanja i ustupanje časnog Jerusalema Izraelu za glavni grad, te ukidanje i likvidaciju pitanja palestinskih izbjeglica. Sve to predstavlja potpunu pristrasnost državi okupatoru, Izraelu, i pružanje pokrića i zaštite za činjenje svih oblika ugnjetavanja, represije i nepravde protiv našeg naroda.

Uništiti mogućnost za pravedno rješenje

  • Uz sve ostale nedaće, Palestinci se suočavaju i s problemom nejedinstva između Hamasa, koji drži Pojas Gaze, i Fataha. Je li moguće riješiti te unutrašnje nesuglasice i homogenizirati narod Palestine?

– Ukoliko pokret Hamas bude imao dobre namjere, moguće je ostvariti palestinsko nacionalno jedinstvo. Oni moraju revidirati svoju politiku i pristup, te prestati implementirati regionalne i međunarodne agende protiv palestinskog nacionalnog jedinstva. Ovdje želim ukazati na to da je Hamas u sporu sa svim palestinskim nacionalnim snagama i Palestinskom oslobodilačkom organizacijom, a ne samo sa Fatahom.

Ne zanimaju nas imena i lica u izraelskoj vlasti
  • U aprilu će biti održani izboru u Izraelu. Mislite li da bi odlazak Benjamina Netanyahua sa vlasti mogao promijeniti odnos Izraelaca prema Palestincima?

– Bez sumnje, Netanyahu se nalazi na čelu jedne vlade ekstremista i ilegalnih doseljenika. Oni negiraju sva legalna prava palestinskog naroda. Nas ne zanima mnogo promjena lica i imena u vladama okupatora dok god oni ne žele mir zasnovan na rezolucijama međunarodnog prava i neotuđivim pravima našeg naroda na slobodu, nezavisnost i život u obostranoj sigurnosti i miru između nas i njih.

  • Pojas Gaze je prema svim pokazateljima u jako lošoj situaciji. Postoje li naznake da bi mogla biti ukinuta njegova blokada?

– Onaj ko drži Gazu u blokadi je izraelska okupatorska država. Ona je ta koja kontroliše sve kopnene, morske i zračne prilaze Gazi. Od cijele međunarodne zajednice tražimo da izvrši pritisak na izraelsku okupatorsku državu radi zaustavljanja njenog terora, blokade i agresije na naš narod, a naročito u Pojasu Gaze, koji je pod opsadom već gotovo 15 godina.

  • Ako izuzmemo izvještaje Ujedinjenih nacija i organizacija za ljudska prava o kršenju prava Palestinaca, pa čak i ratnim, kao i zločinima protiv čovječnosti, čini se da međunarodnoj zajednici nedostaje konkretnije reakcije na palestinsku agoniju.

– Na veliku žalost, glavna sila koja ima utjecaj u svijetu su Sjedinjene Američke Države, a one, naročito u sjeni Trumpove administracije, okreću leđa svim rezolucijama međunarodnog prava i stoga imaju ulogu zaštitnika i pokrovitelja izraelskih rasističkih i zločinačkih politika. Vrše strašan pritisak na međunarodne organizacije i međunarodnu zajednicu kako bi je spriječili u usvajanju stavova i rezolucija koje podupiru naše pravo na slobodu i nezavisnost.

Uprkos tome, ovo ne amnestira međunarodnu zajednicu, a naročito ne utjecajne države, poput, naprimjer, država Evropske unije, od izvršavanja svoje moralne i političke obaveze spram palestinskog pitanja i neoutuđivih prava našeg naroda.

  • Svijet svjedoči nekažnjenim ubistvima palestinskih civila, sve češćim upadima radikalnih Jevreja u Al-Aqsu, širenju nelegalnih naselja, blokadi, represiji… Šta je, uopšte, konačan cilj takve izraelske politike?

– Cilj izraelske okupatorske države i vlade jeste da se unište bilo kakve mogućnosti za pravedno rješenje zasnovano na rezolucijama međunarodnog prava i međunarodnog zakona, te da ne dozvole osnivanje Države Palestine u skladu za vizijom o dvodržavnom rješenju, koju je usvojio i prihvatio cijeli svijet.

Svijet će patiti od nepravde

  • Uz opšte svjetske podjele, posljednjih godina su izražene i podjele unutar arapskog svijeta, što svakako šteti i Palestini. Kako ih prevladati?

– Mi se ne miješamo u unutrašnja pitanja arapskih, niti drugih zemalja, ali naravno da su arapske zemlje bez sumnje pod utjecajem nekih centara i podjela koje se dešavaju u svijetu. U većini tih zemalja ne oslanja se na mišljenje naroda, već na mišljenje vladara zbog nepostojanja pravog demokratskog života u arapskom svijetu. Prevladavanje toga se u osnovi zasniva na potrebi povratka demokratskom životu, te stoga, izražavanju interesa i volje arapskih naroda.

  • Uz sve ovo, kakva je budućnost Palestine?

– Pred palestinskom vlašću, rukovodstvom i narodom nalazi se osnovni cilj od kojeg ne možemo odustati, a to je utjelovljenje osnivanja naše države nakon odlaska okupatora i okončanja historijske nepravde nad našim narodom od Balfourove deklaracije 1917. godine do danas. Ovo nije idealno, već realno rješenje koje se zasniva se na međunarodnom pravu i međunarodnom zakonu.

Odlazak izraelskog okupatora i okončanje okupacije je obavezan uvod u bilo kakvo političko rješenje palestinskog pitanja. U suprotnom, regija i svijet uvijek će patiti od implikacija ove historijske nepravde nad našim narodom od strane izraelske okupatorske države.

Izvor: Al Jazeera