Bin Salman prijetio da će ubiti Khashoggija godinu prije atentata

Dopisnik Al Jazeere kaže da je taj izvještaj važan jer ide u prilog ranijim izvještajima prema kojima je Bin Salman izdao naređenje za Khashoggijevo ubistvo (Arhiva)

Nove obavještajne informacije, koje je prenio američki list New York Times, otkrivaju da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman prijetio da će upotrijebiti “metak” na saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju godinu prije nego što je brutalno ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Nove informacije stigle su u pisanom izvještaju američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), koja je presrela razgovore Bin Salmana u septembru 2017. u kojima prijeti da će ubiti Khashoggija. NSA i druge sigurnosne agencije SAD-a prikupljaju podatke iz višegodišnje telefonske i SMS-komunikacije saudijskog prestolonasljednika, što obično čini sa čelnicima država, uključujući i svoje saveznike.

‘Metak’ za Khashoggija

New York Times citirao je američke i strane zvaničnike koji su pregledali izvještaje Agencije za nacionalnu sigurnost nekoliko sedmica nakon Khashoggijevog ubistva, koje se dogodilo 2. oktobra u konzulatu njegove države u Istanbulu. Mohammed bin Salman u razgovoru je rekao svom bliskom saradniku, novinaru Turkiju al-Dakhilu, da će upotrijebiti “metak” na Khashoggiju ako ne prestane kritizirati saudijske vlasti.

Khashoggi je u to vrijeme počeo pisati kolumne za New York Times u kojima je kritizirao politike Saudijske Arabije. S druge strane, saudijski prestolonasljednik radio je na tome da učvrsti svoju vlast i promovira sebe u Sjedinjenim Američkim Državama i na zapadu kao reformatora, dok su saudijski zvaničnici razgovarali o tome na koji način da vrate Khashoggija u Saudijsku Arabiju.

Kako se navodi u izvještaju, Agencija za nacionalnu sigurnost, specijalizirana za presretanje telefonskih poziva i elektronske pošte, presrela je nekoliko dana prije toga i druge razgovore o istoj toj temi između Bin Salmana i njegovog pomoćnika Sauda al-Qahtanija.

U tom razgovoru saudijski prestolonasljednik rekao je svom pomoćniku da je zabrinut zbog sve većeg utjecaja koji ima Khashoggi, da njegove kolumne i objave na Twitteru narušavaju imidž prestolonasljednika kao reformatora, te da su Khashoggijeve kritike veoma štetne jer dolaze od novinara koji se nekad smatrao podržavaocem njegove politike.

U izvještaju New York Timesa navodi se da mu je Al-Qahtani odgovorio da bi bilo kakav napad na Khashoggija bio prerizičan i da bi mogao izazvati međunarodnu buku, na što je Bin Salman odgovorio da svijet ne bi trebao voditi brigu o onome što Saudijska Arabija čini sa svojim državljanima i da ne želi nikakva polovična rješenja.

List dodaje da je razgovor koji je presrela NSA najdirektniji dokaz do sada o namjeri saudijskog prestolonasljednika da ubije Khashoggija, uz napomenu da su američki obavještajni analitičari smatrali da Bin Salman svojim riječima nije mislio doslovno na ubistvo.

Dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Mohammed al-Alami kaže da je taj izvještaj važan jer ide u prilog ranijim američkim izvještajima prema kojima je Bin Salman izdao naređenje za Khashoggijevo ubistvo.

Odgovornost Saudijske Arabije

U međuvremenu, demokratski senator Bob Menendez i jedan broj članova senata iz obje stranke, Republikanske i Demokratske, predstavili su u četvrtak sveobuhvatne zakone koji Saudijsku Arabiju smatraju odgovornom za Khashoggijevo ubistvo i zbog uloge koalicije koju Saudijska Arabija predvodi u razornom ratu u Jemenu.

Prema tom zakonu, prvi put predstavljenom u novembru prošle godine, zabranjuje se prodaja određenih vrsta oružja Saudijskoj Arabiji, kao i opskrba saudijskih aviona gorivom.

Prijedlog zakona pojavio se u vrijeme kad istječe rok od 120 dana koji je Kongres dao administraciji predsjednika Donalda Trumpa kako bi se utvrdila Bin Salmanova uloga u Khashoggijevom ubistvu u skladu s takozvanim Zakonom Magnjickog.

Specijalna izvjestiteljica UN-a za vansudska i proizvoljna pogubljenja Agnès Callamard saopćila je u četvrtak da su dokazi u istrazi o Khashoggijevom ubistvu pokazali da je novinar bio žrtva brutalnog ubistva s predumišljajem koje su planirali i počinili zvaničnici Saudijske Arabije.

Dodala je i da je Saudijska Arabija “ozbiljno podrivala napore Ankare u provođenju istrage o tom ubistvu. Izrazila je duboku zabrinutost u vezi s pravednošću sudskog procesa protiv 11 osoba optuženih za ubistvo novinara.

Rekla je da ono predstavlja kršenje međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, uključujući i uvjete legalnog korištenja diplomatskih misija, te da je takav čin imao međunarodne implikacije koje zahtijevaju hitnu pažnju međunarodne zajednice.

Callamard je nedavno bila u jednosedmičnoj posjeti Turskoj, gdje se sastala s visokim turskim zvaničnicima. Također je preslušala i audiosnimke Khashoggijevog ubistva. Izvjestiteljica UN-a počela je s pripremom izvještaja o svojoj i misiji svog tima u Turskoj, koji će podnijeti Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Izvor: Al Jazeera i agencije