Tehnologija nas ugrožava i u vlastitom domu

Pametni uređaju predstavljaju novu prijetnju sigurnosti korisnika i to tamo gdje su najosjetljiviji – u njihovom domu (EPA)
Pametni uređaju predstavljaju novu prijetnju sigurnosti korisnika i to tamo gdje su najosjetljiviji – u njihovom domu (EPA)

Život modernog čovjeka je gotovo nezamisliv bez povezanosti na Internet. Nakon što smo računare, pa zatim i mobilne telefone uvezali s ostatkom svijeta, počeli smo i druge, obične kućanske uređaje, koji su s vremenom postali “pametni”, vezati za internet. I na taj način postali potencijalna žrtva špijuniranja, ali i meta raznoraznih hakerskih napada, upozoravaju stručnjaci.

Bojan Ždrnja, viši savjetnik za informatičku sigurnost kompanije INFIGO IS, specijalizirane za pružanje profesionalnih usluga u području informatičke sigurnosti, upozorava da moderni, pametni uređaju predstavljaju novu prijetnju sigurnosti korisnika i to tamo gdje su najosjetljiviji – u njihovom domu.

Kako kaže, veliki broj modernih uređaja danas se može spojiti na internet – počevši od televizora, od kojih mnogi zapravo imaju implementiran Android operativni sistem, slično mobitelima, te ih jednako tome čini potencijalno osjetljivima na hakerske napade.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Stručnjak za informatičku sigurnost napominje i da je rizik u ovom slučaju još veći jer proizvođači pametnih kućanskih uređaja obično rijetko izdaju sigurnosne zakrpe.

Moderni domovi su svakim danom sve više uvezani, kako međusobno, tako i s ostatkom svijeta, a taj trend će biti sve prisutniji kako se od ove godine implementirane 5G mreže budu širile. Već danas nije rijetkost naći pametne domove, u kojim su povezani i frižider i perilica za veš, grijanje, televizori i osvjetljenje, sa jednim kontrolnim mjestom, koje je spojeno na Internet, što vlasniku omogućava potpunu kontrolu nad domom, čak i ako se nalazi na drugom kraju svijeta.

Ne treba zaboraviti ni svu silu “pametnih zvučnika”, digitalnih asistenata i drugih raznih modernih kućanskih pomagala. 

Sporna zaštita

“Ovakvi IoT (Internet of Things – Internet stvari) uređaji na žalost danas nisu predmetom jednake zaštite kao naprimjer pametni telefoni ili osobna računala. Infigo, tvrtka u kojoj i sam radim, u posljednjih je par godina provela nekoliko sigurnosnih testiranja upravo takvih sustava gdje su rezultati bili loši u smislu da je nađen određeni broj kritičnih sigurnosnih ranjivosti koje su u krajnjem slučaju čak i omogućile napadaču provođenje vrlo osjetljivih aktivnosti poput utjecaja na rad senzora ili nadzora kamere”, kaže Ždrnja.

Iako možda zvuči vrlo primamljivo mogućnost spajanja svih uređaja na internet, stručnjak za informatičku sigurnost savjetuje oprez.

“Izloženost bilo kojeg sustava je poželjno minimizirati, pa ako nije potrebno da navedeni uređaj bude spojen na Internet za njegovu funkcionalnost, svakako je bolje i da ne bude”, dodaje.

Ozbiljnost situacije je potcrtao i američki Federalni istražni biro (FBI), koji je upozorio da “pametni” televizori, koji se, za razliku od “običnih” povezuju na internet, posebno podložni napadima hakera koji tako mogu ući u nečiji dom.

Danas je sasvim normalno da preko televizora pristupamo sadržajima na YouTube platformi, ili koristimo servise poput Netflixa, ali internetska veza ujedno omogućava hakerima da upadnu u nečiji dom preko neosiguranog televizora, preko kojeg onda mogu doći i do internet rutera, “srca” veze doma sa ostatkom svijeta.

Rizik od napada

U najboljem slučaju, hakeri bi dosađivao korisnicima mijenjanjem kanala, jačanjem ili stišavanja zvuka i slično. Međutim, hakeri mogu i uključiti kamere i mikrofone koji su danas sastavni dio televizora, ali i mnogih drugih kućanskih uređaja, te tako prisluškivati i snimati ukućane.

Osim što internet omogućava hakerima da nadziru korisnike, to isto mogu činiti i proizvođači samih uređaja, što je zabilježeno u slučaju američke kompanije Vizio, koja je koristila svoje televizore kako bi prikupljala podatke o navikama korisnika širom SAD-a, a zatim te podatke prodavala drugim kompanijama.

Hakerskim napadima su podložni i drugi “pametni kućanski uređaji”, pa se može poremetiti termostat grijanja, gdje dom postane nepodnošljiv za boravak, kontrolirati vrelina vode prilikom tuširanja i potencijalno naškoditi ljudima…

“S obzirom na sve veću povezanost, za očekivati je i da će broj incidenata rasti, te tu očekujemo razvoj koji vjerojatno neće biti previše povoljan za krajnjeg korisnika – korisnika koji često želi što jeftiniji uređaj, a sigurnost je najčešće prvi faktor na kojem se štedi prilikom razvoja i proizvodnje”, napominje viši savjetnik za informatičku sigurnost kompanije INFIGO IS, specijalizirane za pružanje profesionalnih usluga u području informatičke sigurnosti.

S obzirom da je od ranije demonstrirano da medicinski uređaji poput inzulinskih pumpi i pacemakera mogu biti hakirani i daljinski upravljani, što potencijalno može dovesti do smrtonosnih ishoda, te zabilježenih više hiljada upada u smart televizore i druge “pametne” uređaje samo ove godine, izgleda da ni dom ne nudi sigurnost koja se nekada podrazumijevala.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO