Tri decenije od krvave revolucije i pogubljenja Ceausescua

Protesti su započeli u Temisoari, na zapadu zemlje, a proširili su se i na Bukurešt, prisilivši Ceausescua na bijeg (Reuters)

U srijedu se obilježavaju tri decenije otkako je rumunski diktator Nicolae Ceausescu svrgnut i pogubljen, u događaju koji je označio novi početak za državu poslije krvave revolucije.

U decembru 1989. godine, Rumuniju su potresli desetodnevni protesti koji su rezultirali padom posljednjeg evropskog komunističkog lidera.

Protesti su započeli u Temisoari, na zapadu zemlje, a proširili su se i na Bukurešt, prisilivši Ceausescua na bijeg 22. decembra.

Ceausescu je pogubljen za Božić, zajedno sa svojom suprugom Elenom.

U protestima je, prije i poslije Ceausescuovog pogubljenja, stradalo više od 1.000 osoba.

U nedjelju, hiljade ljudi marširale su Bukureštom u znak sjećanja na sve koji su izgubili živote u revoluciji, te održale minut šutnje na Trgu Revolucije.

U zrak su puštene stotine balona, koji, kako su rekli organizatori, predstavljaju 1.142 žrtve sukoba.

Par osuđen za genocid

Upravo je Ceausecu 22. decembra dao naređenje vojci i snagama sigurnosti da otvore vatru na demonstrante, ali veći dio žrtava stradao je nakon što je komunistički lider svrgnut s trona, a vlast preuzeo Ion Iliescu, kojem se sada sudi pod optužbama da je nakon dolaska na položaj počinio zločine protiv čovječnosti.

Nicolae i njegova supruga Elena osuđeni su za genocid i pogubljeni 25. decembra iza kasarne smještenje oko 80 kilometara sjeverozapadno od Bukurešta.

„Želimo znati istinu od decembru 1989.“, rekao je ove sedmice predsjednik Rumunije Klaus Iohannis.

„Želimo da se onima koji su krivi sudi, a pravda zadovolji“, dodao je.

Rumuni su cijelu prošlu sedmicu proveli u sjećanju na događanje od prije trideset godina.

„Zahvaljujući onima koji su poginuli u decembru 1989. sada živimo u slobodnoj državi“, rekla je 52-godišnja Veronica Nicolau na nedjeljnom okupljanju.

„Došao sam da izrazim svoju zahvalnost mladim i nedužnim žrtvama koje su hladnokrvno ubijene“, kazao je kroz suze Petre Cojan, 73-godišnji penzioner.

„Jednog dana, znat ćemo istinu i onda ćemo konačno moći slaviti revoluciju, a ne je samo obilježavati“, dodao je.

Izvor: Agencije