Alternativa OIC-u značila bi manji utjecaj Saudijske Arabije

'Ideja samita jest poboljšanje saradnje među muslimanskim državama i povećanje nezavisnosti od nemuslimanskih država', poručio je premijer Malezije (EPA)

Čelnici i visoki zvaničnici nekih od najvećih i najbogatijih država s muslimanskom većinom okupili su se u decembru u Kuala Lumpuru kako bi diskutirali o izazovima, prilikama i saradnji između tih država. Otkad je ponovo došao na vlast, 94-godišnji malezijski premijer Mahathir Mohamad organizirao je niz događaja u novom mandatu s ciljem poboljšanja međumuslimanske saradnje.

Okupivši turskog predsjednika Erdogana, katarskog emira Al Thanija, te iranskog predsjednika Rouhanija, Mahathir je želio otvoriti brojne teme važne za muslimanski svijet (od privredne saradnje do ratova s kojima se suočavaju), a sve u cilju odgovora na glavno pitanje samita – kako razvoj može doprinijeti jačanju nacionalnog suvereniteta.

Iako su samitu prisustvovali čelnici Malezije, Turske, Katara i Irana, jedna od važnijih tema, posebno na marginama samita, bila je izostanak drugih velikih i bitnih muslimanskih država, s naglaskom na Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Pakistan.

Alternativa OIC-u?

“Samit nije alternativa Organizaciji islamske konferencije (OIC)”, bila je jedna od najčešće ponovljenih rečenica. Organizatori, ali i drugi učesnici, indirektno su odgovarali na optužbe koje su prvenstveno dolazile iz Saudijske Arabije, čiji su zvaničnici danima prije održavanja naglašavali da bi diskusije tog tipa trebale biti vođene u okviru te organizacije.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

I sam malezijski premijer često je naglašavao da je ideja samita poboljšanje saradnje među muslimanskim državama i povećanje nezavisnosti od nemuslimanskih država, ali prilično je ostao nepropraćen njegov odgovor u intervjuu za Al Jazeeru English 15. decembra, kada je priznao da je s manje učesnika lakše doći do konkretnih zaključaka.

“OIC čini velika grupa država, njih više od 50. Kad imamo previše učesnika, teško je doći do konsenzusa, ali samo s pet država mnogo je lakše”, rekao je tada Mahathir.

Bilo kakva alternativa OIC-u definitivno bi značila manji utjecaj Saudijske Arabije među muslimanskim državama, ali to nije jedini razlog zašto je bilo nemoguće očekivati prisustvo bilo kojeg saudijskog zvaničnika. Čak je i samo prisustvo Al Thanija i Rouhanija, pa i turskog predsjednika Erdogana na jednom takvom događaju bio dovoljan razlog da se saudijski predstavnici ne pojave.

Međutim, iako su organizatori izričito naglašavali da samit nije prijetnja za OIC ili bilo koga drugoga, malezijski premijer u svom posljednjem govoru na samitu potvrdio je da će od sljedeće godine biti preimenovan u “Perdana Dialogue”. Ostalo je nejasno hoće li novi format ostati vezan isključivo za Kuala Lumpur ili će se taj događaj održavati i u drugim državama učesnicama.

Pakistan potvrdio, pa otkazao učešće

Nekoliko dana prije održavanja samita pakistanski premijer Imran Khan potvrdio je Mahathiru učešće na samitu. Međutim, nakon njegove posjete Saudijskoj Arabiji vikend prije održavanja samita otkazao je posjetu Maleziji, uz napomenu da će ga zamijeniti ministar vanjskih poslova.

Međutim, pritisak iz Saudijske Arabije bio je očito velik jer je dan nakon otkazivanja svog učešća Khan otkazao učešće svih članova svoje delegacije.

Učesnici nisu bili iznenađeni izostankom Saudijske Arabije, ali izostanak Pakistana izazvao je bitne reakcije, posebno na marginama samita. Učesnici i delegati okarakterizirali su takav postupak pakistanskog premijera “ponižavajućim”.

Razlog njegovog otkazivanja učešća, kako kaže turski predsjednik Erdogan, jesu velike sankcije koje bi uvela Saudijska Arabija.

“Oni (Saudijska Arabija) rekli su premijeru Khanu da je u Saudijskoj Arabiji četiri miliona radnika iz Pakistana i da bi svi mogli biti zamijenjeni onima iz Bangladeša. Također, zaprijetili su im povlačenjem pozajmice”, rekao je Erdogan.

I visoki zvaničnici iz malezijske vlade potvrdili su mi da se Pakistan povukao, barem privremeno, i iz zajedničkog projekta Turske, Malezije i Pakistana u vezi s “islamskom televizijom”, koji je bio najavljen na posljednjoj sjednici Generalne skupštine UN-a.

Učesnici ne očekuju velike rezultate

Iako radosni što inicijative poput KL samita postoje, učesnici nisu previše optimistični kad je riječ o konkretnim rezultatima koji bi trebali uslijediti. Prevladavalo je mišljenje da je otvoreno previše tema da bi se izvukli konkretni zaključci.

Mahathir je zadužio neke od svojih ministara da formiraju akcijske timove i krenu u realizaciju određenog seta zaključaka, a na panelu s Erdoganom i Rouhanijem kazao je da će saradnja biti nastavljena.

“Održavat ćemo bliske odnose i razgovarati o svim pitanjima i u sljedećoj godini”, zaključio je malezijski premijer.

Samit u Kuala Lumpuru ili Perdana Dialogue ne znači nužno najavu kraja OIC-a. Međutim, sama činjenica da se samiti takvog nivoa i s takvim temama organiziraju izvan okvira OIC-a dosta govori o nefunkcionalnosti organizacije, ali i podjelama među muslimanskim državama. O tome je posebno govorio iranski predsjednik Rouhani u svojim obraćanjima.

Promjena imena definitivno bi mogla značiti nove lokacije i, još važnije, nove učesnike. Znači li to i nastajanje alternative za OIC – ostaje da se vidi.

Izvor: Al Jazeera