Weber: Slabi rezultati Dodikovog lobiranja i podrivanja BiH

Bodo Weber: Zapadu nedostaje ozbiljna politička strategija za Bosnu i Hercegovinu (Al Jazeera)

S obzirom na malu podršku koju je politika podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine dobila u svijetu, može se riječi da je uložena “investicija” člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika dala vrlo male rezultate, izjavio je za Al Jazeeru viši saradnik Vijeća za političku demokratizacije (DPC) iz Berlina Bodo Weber.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

“Moja organizacija dugi niz godina prati lobističke aktivnosti političkih subjekata sa Zapadnog Balkana, a vlasti u [bh. entitetu] Republici Srpskoj, gdje je Milorad Dodik na vlasti, bile su među prvima koje su koristile takva sredstva. U jednom trenutku RS je u SAD-u čak bio među ‘državama’ koje su investirali najveće sume novca za lobiranje. Uz to, kasnije je došlo do otvaranja predstavništava RS-a po svijetu. S obzirom na malu podršku koju je politika podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine dobila u svijetu, može se reći da je uložena ‘investicija’ dala vrlo male rezultate”, rekao je Weber.

PIC: Nema ‘suvereniteta’ za entitete

Dodik zagovara podjelu Bosne i Hercegovine između Srba, Bošnjaka i Hrvata na tri etničke jedinice, dok je pobornik i pripajanja RS-a susjednoj Srbiji. On je polovinom novembra kazao kako je država Bosna i Hercegovina, u čijem je vrhu vlasti, “na nepovratnom putu raspada”, a Narodnu skupštinu RS-a je pozvao je da poduzme sve mjere kako bi se taj entitet “ojačao kao država, koja ima pravo na svoju samostalnost”.

“Današnja Bosna i Hercegovina je na nepovratnom putu raspada”, kazao je on, govoreći više od sata na sjednici Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci.

Na reakciju Vijeća za provedbu mira (PIC), kojeg čine ambasadori stranih zemalja u Bosni i Hercegovini, da Ustav Bosne i Hercegovine ne ostavlja prostor za “suverenitet” bh. entitetima, Dodik je odgovorio da je PIC “nelegalno tijelo”.

“To je samoorganizovano tijelo određenog broja zemalja i organizacija, koje nema ni akt o osnivanju, ni akt o funkcionisanju, što govori da je riječ o tijelu koje nije utemeljeno u međunarodnom pravu i aktima”, odgovorio je Dodik, stavljajući do znanja da će nastaviti s provođenjem politike koja se često smatra okidačem koji bi Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju, mogao uvesti u nove sukobe.

‘Došlo je vrijeme novu strategiju EU-a’

Sjedinjene Američke Države su u januaru 2017. godine, zbog politike nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, uvele sankcije za Dodika, koje podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, kao i zamrzavanje imovine u SAD-u.

Weber je rekao da je potez vlade SAD-a od prije par godina da uvede sankcije Dodiku bio “makar znak da je Zapad još uvijek živ što se tiče stanja u Bosni i Hercegovini i da je – za razliku od Evropske unije, koja nikad nije koristila sredstvo kojem raspolaže za baš te slučajeve podrivanja ustavnog poretka – SAD spreman braniti određene crvene linije”.

Zapadu u cjelini, ocijenio je Weber, već dugo nedostaje ozbiljna politička strategija za Bosnu i Hercegovinu, pa mišljenje Evropske komisije iz maja ove godine vidi kao prvu šansa poslije dugo godina za sveobuhvatnu dugoročnu strategiju.

“Nadam se da će države članice EU-a, sad kad je konačno formirana vlasti u Bosni i Hercegovini, razviti političku volju da idu ka takvoj jednoj strategiji”, zaključio je Weber.

Izvor: Al Jazeera