Basha: Albanija se treba ugledati na Sjevernu Makedoniju

Basha: Moramo prestati gledati unatrag i prestati sa starim putevima (Al Jazeera)
Basha: Moramo prestati gledati unatrag i prestati sa starim putevima (Al Jazeera)

Kao jedan od visokih uzvanika na izbornom kogresu Europske pučke stranke, koji je u srijedu i četvrtak održan u Zagrebu, skupu je prisustvovao i vođa albanske oporbe, šef Demokratske stranke Lulzim Basha.

Basha je veliki kritičar vladajućih albanskih socijalista Edija Rame, kojeg često proziva za krupciju, a kao vođa oporbe, predvodio je i velike prosvjede koji su ove i prošle godine potresali Albaniju, a koje je obilježilo i nasilje.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Basha za Al Jazeeru govori o perspektivama Albanije nakon što je Francuska “isposlovala” da se ne da “zeleno svjetlo” Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za pregovore s Europskom unijom, ali i o perspektivama cijele regije Zapadnog Balkana, koja je poruka iz Bruxsellesa poslana tim zemljama i kako sadašnja stanje utječe na odnose u ovoj regiji. 

  • Kakvo je raspoloženje u albanskoj politici i među građanima nakon nedavne ‘odbijenice’ Bruxella za otvaranje prisutpnih pregovora za članstvo u EU? 

– Odluka Europskog vijeća nije ono čemu smo se nadali i što smo očekivali. No, sada je vrijeme za nas da se fokusiramo na domaću zadaću koju treba obaviti. Njemačka, Bundestag, postavio je devet uvjeta koje Albanija mora ispuniti da bi zemlja započela pregovore. Među njima je među prioritetima implementacija pravosudne reforme. Također, neke druge zemlje su izrazile da treba krenuti u stvarnu i rezultatima orijentiranu borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i u jačanje vladavine prava i demokracije u zemlji. Zato oporba poziva Vladu da slijedi primjer Vlade Sjeverne Makedonije i dozvoli da narod odluči na slobodnim i poštenim izborima o budućem putu. Demokratska stranka je predana tome da uvede Albaniju u EU i spremna je pridonijeti poduzimajući sve nužne korake i odluke koji će zemlju približiti početku otvaranja pregovora.

  • Kada već spominjete korupciju, Albaniju su potresali veliki prosvjedi oporbe, a upravo ste vi i vaša Demokratska stranka prozivali vladajuće, na čelu s premijerom Edijem Ramom za korupcija. Činite to i dalje… Kakva je po tom pitanju, po Vama, situaciju u Albaniji?

– Nažalost, situacija nastavlja biti loša i pogoršava se. Svjetska banka je u svojem izvješću Doing Business smanjila rejting Albaniji za 19 mjesta u odnosu na prošlu godinu. Svjetska banka je podržala izvješće koje mjeri percepciju korupcije među poduzetnicima, a koje Albaniju stavlja na istu razinu sa Sierra Leoneom i Laosom i sličnim zemljama. To mora stati, a način da se to zaustavi je da se prekine s kulturom nekažnjavanja i da se izgradi funkcionalno pravosuđe koje neće štititi, nego kažnjavati korumpirane političare i organizirani kriminal.

  • Vratimo se na pristupne pregovore i europske integracije regije – kakva je poruka poslana Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, ali i cijeloj regiji Zapadnog Balkana?

– Zapadni Balkan ima veliki potencijal da prebrodi jednom zauvijek prošlost. No, za to moramo prestati gledati unatrag, moramo prestati sa starim putevima i starim pogledima na probleme u regiji i prigrliti jedini način, a to je puno članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u EU. To znači teške i bolne reforme, no na kraju će svi narodi Zapadnog Balkana od toga profitirati. Zato je to najvažnija zadaća za političke stranke na Zapadnom Balkanu i Demokratska stranka i ja odlučni smo biti vodeći u tom izazovu za Albaniju što će, siguran sam, pomoći ne samo mojoj zemlji, nego i postaviti nove standarde u implementaciji reformi – ne samo na papiru, nego reforme koje će ljudi osjetiti.

  • Kakvi su politički odnosi između Tirane i Prištine, pa i s obzirom na aktualna neslaganja Albina Kurtija i Edija Rame u vezi ‘malog Schengena’?

– Veze nažalost usporavaju, u procesu integracije je izgubljeno dragocjeno vrijeme za sve naše zemlje. Prvo zbog ideja razmjene teritorija i promjena granica, a sada zbog nejasne PR orijentirane ideje takozvanog mini Schengena. Čini se da ima više prostora za autokratske čelnike, kojima je cilj pumpati popularnost u vlastitim zemljama kroz takve plitke prijedloge, umjesto da se usredotoče na ono što kod kuće treba napraviti – borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava, osiguravanje izgradnje funkcionalnih demokratskih institucija, neovisnog pravosuđa te slobode medija. Mislim da, ako se naše zemlje udruže da ispune kriterije EU-a za članstvo, to će biti najbolji servis i svrha za sve građane, ali i za bolju regionalnu suradnju i ultimativni cilj, a to je članstvo u EU.

  • Znači li to onda da je članstvo u EU rješenje i za spor Kosova i Srbije?

– Apsolutno. Cijelo vrijeme govorim, još od kada sam bio ministar vanjskih poslova, u vrijeme kada je Kosovo postalo neovisno, da je bit EU-a reduciranje važnosti granica, slobodna kretanja ljudi, razmjene ideja, kapitala, usluga i servisa, što vodi utvrđivanju standarda, normi i praksi. To je put prema izgradnji mostova, a ne zidova. To je put za sve naše zemlje, pa tako i za Srbiju i Kosovo.

  • Bosna i Hercegovima se često ističe kao još jedna politički ‘vruća’ točka u regiji. Kakva je po vama perspektiva Bosne i Hercegovine s obzirom na trenutačnu situaciju i unutardržavne odnose?

– Mislim je da provođenje strukturnih reformi i jačanje zamaha, za koji se čini da ga već dugo nema, jednako važno i za Bosnu i Hercegovinu. Bosna i Hercegovina ima sreću što graniči s EU-om, s Republikom Hrvatskom, te kontinuirano uživa međunarodnu pozornost i podršku. Nadam se da će političke snage u zemlji i građani Bosne i Hercegovine iskoristiti to da izgrade projekt za budućnost  za svoju zemlju i svoje narode.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO