Poljaci bez viza u SAD: Trebalo je biti uzvišeno, a ispalo smiješno

U slučaju potrebe za dužim boravkom, Poljaci i dalje moraju aplicirati za vize (EPA)

Nakon što je stupila na snagu odluka po kojoj Poljaci putuju u Sjedinjene Američke Države bez viza, premijer Mateusz Morawiecki ukazao je da Poljska i SAD nikad pre nisu imali bližu saradnju.

No, vesti o liberalizaciji viznog režima su kružile medijama već nedeljema unazad bez većeg odaziva za slavlje. Prava senzacija ipak nije postala suština priče, već prvi Poljak koji je otputovao u SAD bez vize, a kog su pratile kamere javnog servisa (Telewizja Polska, TVP).

Vrlo brzo se ispostavilo da u pitanju nije bio slučajni putnik, već novinar javnog servisa Marcin Bakalarski, inače bivši portparol jedne od lokalnih podružnica stranke „Zakon i pravda“. Nakon saznanja da prvi bezvizni poljski putnik nije bio obični putnik, nego novinar, internet u SAD-u i Poljskoj se takmičio u šalama, a The New York Times posvetio je čak kolumnu neobičnom putniku, koji je izazvao prekookeanske šale.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Šale na stranu, pogotovo u vreme kad se geopolitika polako vraća na vrata evropskog dvorišta, što je vidljivo, između ostalog, i kroz poslednje izjave Emmanuela Macrona, koje su izazvale brojne polemike ne samo na Balkanu nego i šire. Zato pitanje prekookeanskog partnerstva najzad postaje jako bitna tema.

Da li je Poljska partner ili saveznik SAD-a?

Ukidanje viznog režima važi jedino za putovanja i boravak turističkog tipa do 90 dana. U slučaju potrebe za dužim boravkom, Poljaci i dalje moraju da apliciraju za vize. Prema mnogim analitičarima, ukidanje viza Poljacima je isključivo tehnički korak, koji u 2019. godini nema većeg političkog značaja, niti je dokaz produbljivanja poljsko-američkih odnosa.

Witold Jurasz, bivši ambasador Poljske u Belorusiji, koji trenutno radi kao publicista i ekspert za međunarodne odnose, kaže da ovoj odluci ne treba pridavati previše političkog značaja, jer je ovo čisto tehnička odluka.

„Imam osećaj da su poljske vlasti više uzbuđene tom temom nego sami Poljaci. Broj odbačenih viza je spušten na tri odsto, samim time ušli smo u bezvizni režim kretanja sa SAD-om“, kaže.

Upitan ko je zaslužan za ovu, ipak pozitivnu promenu, odgovara – niko.

„Da su Amerikanci hteli, mogli su već i 10 puta da ukinu vize. Pre 10 ili 15 godina predsednik koji bi to uradio postao bi narodni heroj. Danas, kad Poljaci mogu da idu i u London i u Pariz, New York ne deluje kao nešto prestižno. Plus, daleko je od kuće“, konstatovao je Jurasz.

Ne žele masovno u SAD

Iako je po prirodi vrlo pragmatičan, kako kaže, postoji nešto simboličko u činjenici da 30 godina nakon pada Berlinskog zida, Poljaci ne žele masovno da idu u SAD.

Po njegovom mišljenju, američko-poljski odnosi nisu se promenili zbog dolaska na vlast „Zakona i pravde“.

„Ovo je kontinuitet politike. Mi smo uvek bili snažno proamerički orijentisani i teško je naći u Poljskoj nekog ko je antiamerički orijentisan“, primećuje Jurasz.

Primećuje i da ono što je ipak novo i opasno (za Poljsku) je nova retorika Macrona, misleći na njegov intervju za The Economist u kom između ostalog poziva na pogled prema Rusiji „pozitivnijim očima“, te o blokiranju otvaranja pregovora za članstvo u EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Izgleda da ne možemo baš svim saveznicima da verujemo“, kaže Jurasz, koji skeptično gleda na Macronove ideje.

„Gledali kako gledali, nije SAD izazvao poslednji rat u Evropi, već Rusija“, kaže Jurasz misleći na rat u Ukrajini, koji je počeo 2014. godine.

Upitan da li su Macronovi potezi nešto novo u spoljnoj politici Francuske, kaže da je i bivši francuski predsednik Nicolas Sarkozy pravio je opasne po saveznike poteze.

„To što je radio Sarkozy, može se gledati kao uzurparcija, jer on nije imao mandat da razgovara sa Vladimirom Putinom o tome da Gruzija postane protektorat Rusije“, primećuje Jurasz.

Nema krize u odnosima

Wojciech Przybylski, glavni urednik Visegrad Insight i direktor fondacije Res Publica Nova, kaže da uprkos tenzijama ne postoji kriza u američko-evropskim odnosima.

„Postoji kriza između nekoliko zemalja EU i američke administracije“, primećuje Przybylski te objašnjava da su Macronove tvrdnje o NATO-u i proširenju EU samo njegove i da su zadobile brojne kritike drugih članica Evropske Unije.

„Evropa i Amerika su jedna drugoj neophodne i svima je to jasno, no ipak Evropa je shvatila da ne može večito da računa na američki protekcionizam, te mora povećati svoj vojni potencijal“, tvrdi Przybylski.

Takođe smatra da nema promena u poljsko-američkim odnosima, te da Varšava vrlo često zaboravlja šta je razlika u tome biti partner i saveznik.

„Poljska je saveznik SAD-a, SAD je saveznik Poljske. Partnerstvo je stvar simetrije i asertivnosti [sposobnosti iskrenog izražavanja sopstvenih mišljenja, osećaja i stavova na način koji ne krši prava drugih] što Poljska vrlo često zaboravlja“, poručuje Przybylski.

Gledajući van tehničkih pitanja oko liberalizacije viznog režima, on kaže da u Poljskoj postoji vanpartijski konsenzus što se tiče uloge SAD-a po pitanju bezbednosti Poljske i cele Evrope.

„Ovo se tiče ne samo zemalja Evropske unije, nego i naših komšija na istoku te Balkana. Poljska će uvek da se stara za što bolje odnose (sa SAD-om). Dok SAD prepoznaje opasnost i realne izazove povodom ambicija zemalja poput Kine i Rusije za ubuduće, podržavaće Poljsku toliko dugo, koliko će ona da se odupire uticajz tih zemalja“, zaključuje Przybylski.

Izvor: Al Jazeera