Priče žrtava kojima je dosta nasilja i šutnje

Muzej, Muzej prekinutih veza
Muzej prekinutih veza ima dugogodišnje iskustvo u prikupljanju i postavljanju ličnih predmeta te emocionalnih priča (Dalibor Urukalovi? / Pixsell)

Potaknuti po mnogima jednim od gorućih problema, nasilja nad ženama u hrvatskom društvu, i originalnom idejom Muzeja prekinutih veza koji se se svojim postavom eksponata osoba koje su kolekciji priložile predmete, pisma i druge stvari koje ih podsjećaju na prekinute veze i brakove, Zaklada Solidarna i Fond #spasime krenuli su u suradnji s Muzejom u projekt izložbe “prekinutog nasilja”.

Izložba, za koju se eksponati još skupljaju i trebala bi uskoro biti realizirana, predstavit će priče žena žrtava obiteljskog nasilja, a organizatori pozivaju sve zainteresirane koji su uspjeli izaći iz kruga nasilja da se pod imenom ili anonimno uključe u projekt i dostave svoje priče o iskustvima te opis ili fotografiju predmeta koji će biti izloženi. Cilj je da žrtve nasilja ispričaju svoju priču, opišu trenutak u kojem su donijele odluku da je toga dosta i, kako kaže Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna, pobijedile nasilje koje su proživljavale.

“Osim priča, pozivamo žene da nam pošalju i neki predmet koji im obilježava njihovu pobjedu i odlazak iz kruga nasilja. Ideja je došla spontano od članice inicijative #spasime, kazališne redateljice i dramaturginje Anice Tomić. Promjena paradigme u društvu događa se korak po korak, a vjerujemo da i izložbama pokrećemo mali kotačić promjena u društvu”, navodi Blažević.

Muzej prekinutih veza kao poveznica 

Svaka žena koja javno progovori o nasilju koje je proživjela i podijeli svoju priču kako se odlučila na odlazak iz nasilnog odnosa i kako je uspjela pobijediti u svojoj borbi, navodi, može samo biti ohrabrenje drugim ženama koje u ovom trenutku trpe nasilje da se jednog dana, kada skupe snage, odluče za taj korak.

“Želimo pokazati da sve osobe koje trpe nasilje mogu biti jake i hrabre i odlučiti maknuti se iz nasilnog odnosa. Kada se odluče za taj korak, onda cijelo društvo, javne institucije i mi, kao pojedinci, trebamo im dati podršku kako bi im olakšali put za koji su se odlučile.”

Do sada im je, kaže, stiglo pet priča, a u Zakladi jamče da, ako žele ostati anonimne, nigdje neće objavljivati imena žena koje se odazovu. Ističe kako im je želja bila projekt ostvariti u suradnji s Muzejom prekinutih veza.

“Muzej prekinutih veza, kao jedan od međunarodno najprepoznatljivijih hrvatskih muzeja, bio je samo prirodan partner za ovu izložbu, s obzirom da temu odnosa i odlaska iz istih sam muzej tematizira od svoga nastanka”, zaključuje Blažević.

Olinka Vištica, jedna od osnivačica Muzeja i filmska producentica, kaže kako su se, na poziv Solidarne i na prijedlog Anice Tomić, bez puno razmišljanja priključili projektu.

Iskrene i solidarne ispovijesti žena

“Odlučili smo podržati inicijativu koja šalje pozitivnu poruku i ukazuje na mogućnost izlaska iz kruga obiteljskog nasilja, kroz snažne, iskrene i ‘solidarne’ priče žena koje su u tome uspjele”, kaže Vištica.

S obzirom na svoje dugogodišnje iskustvo u prikupljanju i postavljanju osobnih predmeta te često vrlo emocionalnih priča koje su temelj kolekcije Muzeja, navodi, odlučili su svojim angažmanom pomoći u realizaciji izložbe.

“Voditeljica naše kolekcije Charlotte Fuentes pomoći će u izboru i kuriranju priča te njihovom postavu. Također, povodom izložbe u našoj muzejskoj suvenirnici naći će se proizvod posebno dizajniran za tu prigodu, a dio prihoda od prodaje donirat ćemo Fondu Solidarne”, navodi Vištica.

Anica Tomić, koja je potaknula projekt svojim prijedlogom prije nekoliko mjeseci, navodi da se ideja razvija dalje i do realizacije će biti posve definirana, no svakako u suradnji s Muzejom prekinutih veza, čijim je originalnim konceptom i inspiriran.

“Ideja projekta došla je, zapravo, da se o toj temi počne pričati na drugi način, iz jedne druge perspektive, i kako sam ja kazališna redateljica, radim autorske projekte, performanse, palo mi je na pamet, inspirirana Muzejom prekinutih veza i njihovim sjajnim konceptom, da mi na tu temu, zapravo, pozovemo sve žrtve da – ako su spremne i ako su izašle iz kruga nasilja – prilože neki objekt, predmet ili slično što ih podsjeća na to i što prikazuje na neki način ideju kroz taj objekt ili predmet, koji postaje, zapravo, simbol tog izlaska iz kruga nasilja”, kaže Tomić.

Da i muškarci kažu svoju priču

Njezina ideja je, kaže, bila da se to originalno postavi u zagrebačkom Botaničkom vrtu, no ona se, navodi, u koordinaciji između Inicijalitve, Solidarne i ostalih partnera, preoblikuje i tek će biti poznat finalni produkt, odnosno kako će točno realno zaživjeti.

A glavna ideja je, kaže, da predmet postaje simbol izlaska iz kruga nasilja za osobu koja ga preda, a i za onoga tko eventualno prođe pokraj tog predmeta, pročita i možda se i sam osnaži.

“Cijeli projekt je osmišljen da bi se osnaživale žrtve i eventualno ljudi koji nemaju o tome snage prozboriti. Kao što je i Inicijativa #spasime, zapravo cijelo vrijeme ponukala mnoštvo žena da počnu govoriti, da se otvaraju, da na neki način ispisuju svoje priče. I muškarce, naravno. I da na neki način se po prvi puta u životu nekome ispovijedaju. A ovo je na simboličkoj, konceptualnoj razini, kroz nekakav predmet koji njima simbolički to znači. I sve u suradnji s Muzejom prekinutih veza, koji to sve isto radi – to je njihov originalni koncept, samo se oni bave vezama koje su prekinute, a ovo je jedna druga vrsta veza, veza nasilja”, zaključuje Tomić.

Izvor: Al Jazeera