Kako se živjelo na tlu današnje Hrvatske prije 5000 godina?

Započeo je projekt u okviru kojega će se o životu i dostignućima Vučedolaca snimati serijal dokumentarnih filmova (Al Jazeera)
Započeo je projekt u okviru kojega će se o životu i dostignućima Vučedolaca snimati serijal dokumentarnih filmova (Al Jazeera)

Istok Hrvatske, a posebno prostor oko Vukovara i Vinkovaca, već desetljećima unazad predmet je raznih arheoloških istraživanja koja za cilj imaju da doznamo više o životima i dostignućima naših dalekih predaka. U moru brojnih nalaza došlo se do saznanja kako na području Vinkovaca kontinuirani život odvija se duže od 8.000 godina kao i da su kod Vukovara živjeli Vučedolci koji su po svojim dostignućima bili znatno ispred svoga vremena. Dovoljno je reći kako su još prije 5.000 godina Vučedolci živjeli u kućama gdje su bile odvojene sobe, lijevali metal, pravili obuću, gdje su odvajali lijevu i desnu, tetovirali se, pratili zvijezde te imali najstariji indoeuropski kalendar koji su nazvali Orion i prvo europsko slikovno pismo. Slična je situacija i u ostalim dijelovima bivše Jugoslavije gdje je tijekom godina pronađeno bezbroj zanimljivih nalaza.

Započeo projekt

O svim tim saznanjima se u Hrvatskoj i državama bivše Jugoslavije zna, ali ne dovoljno, dok u isto vrijeme stanovnici država Europe i svijeta o dostignućima naših dalekih predaka malo ili nimalo ne znaju. Međutim, i to bi se uskoro moglo promijeniti s obzirom da se krenulo s realizacijom projekta koji bi dostignuća Vučedolaca trebao prikazati na jedan sasvim drugačiji način. Naime, započela je provedba projekta u okviru kojega će se o životu i dostignućima Vučedolaca snimati serijal dokumentarnih filmova. Prvi u nizu tih dokumentarno – igranih filmova nazvan je „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ koji je već osvajao nagrade na festivalima u Sarajevu i Mexicu. Prema planovima po završetku serijala isti će biti ponuđen vodećim svjetskim dokumentarnim televizijskim kanalima tako da će o Vučedolu i Vučedolcima više saznati cijeli svijet.

Najbolji filmovi o arheologiji snimaju se kada oni idu u paru s nevjerojatno važnim arheološkim otkrićima, istakao je Rafaelić

„Na tim svjetskim televizijskim dokumentarnim kanalima mogu se pronaći filmovi loše kvalitete, dobre kvalitete kao i oni koji su izvanserijske kvalitete ali se ne mogu pronaći filmovi koji govore o Hrvatskoj i njenoj povijesti. Ovo je stoga jedinstven način za populariziranje arheologije, Vučedola, Vukovara kao i cijele Hrvatske. Serijal koji se snima odskače po svemu što je do sada snimano u Hrvatskoj i takvo što u Hrvatskoj ne postoji. Serijal će definitivno postati svjetski kulturni proizvod koji dolazi iz Vukovara“, rekao je povjesničar i filmski kritičar Daniel Rafaelić koji je i sam odnedavno postao dio tima angažiranoga na snimanju serijala.

Govoreći o projektu dodao je kako su do sada arheološki nalazi u Hrvatskoj prezentirali na način da se operu, stave na neki bijeli stolnjak i zatvore staklom te takvi prezentiraju zainteresiranoj javnosti. Ovaj serijal, kako je rekao, trebao bi sve to promijeniti tako da je poslije svega obveza da serijal po njegovom završetku bude proslijeđen svjetskim dokumentarnim televizijskim kućama.

„Najbolji filmovi o arheologiji snimaju se kada oni idu u paru s nevjerojatno važnim arheološkim otkrićima, a Vučedol je upravo takvo arheološko nalazište“, istakao je Rafaelić.

Dokumentarac o prapovijesnom datumu

Scenarista i redatelj prvoga dokumentarca iz serijala je Darko Puharić koji će sa svojim timom ljudi biti angažiran i na snimanju ostalih filmova iz serijala. Po riječima Puharića dokumentarac „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ traje 51. minutu i govori o najstarijem poznatom prapovijesnom datumu – 9. ožujak 2889. godine prije Krista. Pojasnio je kako se radi o datumu kojega je otkrio dugogodišnji voditelj istraživanja na Vučedolu Aleksandar Durman.

„Tijekom arheoloških istraživanja pronađena je grobnica s osam ljudskih kostura gdje su bile kosti šest djevojki i po jedne žene i muškarca. Odmah je bilo vidljivo da se radilo o žrtvovanju te je kasnijim istraživanjem zašto se to dogodilo, a s obzirom da se znalo da Vučedolci poštuju nebo i boje ga se, došlo do saznanja kako su toga 9. ožujak 2889. godine prije Krista na nebu bili vidljivi Mars i Venera u zviježđu Plejade. Tako smo i došli do toga najstarijeg poznatog datuma o kojemu smo snimili dokumentarni film“, rekao je Puharić.

A, koliko je snimanje jednoga ovakvog dokumentarca zahtjevno govori i podatak kako je bilo angažirano ukupno 60-ak osoba. Snimalo se na autentičnoj lokaciji, odnosno, na samome Vučedolu. Odjeća koja je korištena pravljena je prema idolima koji su iskopani tijekom arheoloških istraživanja i ta odjeća je identična onoj kakvu su nosili Vučedolci. Isto tako modeli su bili iscrtani po tijelu s obzirom da je poznato da su se Vučedolci još prije 5.000 tetovirali. Za potrebe snimanja napravljena je i posebna peć koja je identična peći kakva se nekada koristila. Film je sniman u 4K rezoluciji kakva će se koristiti do kraja snimanja te će serijal prema tehničkim standardima zadovoljavati sve svjetske standarde.

Usporedo se radi i na pripremama za snimanje druge epizode serijala koji će govoriti o nadaleko poznatoj vučedolskoj golubici koja je kasnije prozvana i vučedolska jarebica. Radi se o jednom od najpoznatijih uopće arheoloških nalaza na Vučedolu. Puharić je najavio kako će se u filmu govoriti o tome kako je pravljena vučedolska jarebica, zašto su je napravili, za što je služila, kako je pronađena…

Druga epizoda

„Ta druga epizoda biti će posvećena njoj. U planu nam je da serijal ima ukupno pet epizoda tako da će u preostale tri epizode biti riječi o značaju Vučedola, njihovoj kulturi, dostignućima i sl. I pri snimanju tih epizoda također ćemo raditi kao i na snimanju prve epizode, odnosno paziti na svaki pa i najmanji detalj, a sve s ciljem da što vjernije prikažemo život na Vučedolu prije 5.000 godina. Prema našim planovima cijeli serijal trebao bi biti završen za dvije-tri godine kada ćemo ga u paketu ponuditi televizijskim kućama i kada će se on moći gledati, nadamo se, širom svijeta“, najavio je Puharić.

Ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, koji je jedini muzej u Hrvatskoj posvećen samo jednoj kulturi, Mirela Hutinec kaže kako je najzanimljivije u cijeloj priči o Vučedolu što je do sada istraženo tek oko deset posto lokaliteta koji se nalazi nedaleko od Vukovara. Unatoč tome na tome mjestu pronađeno je na tisuće raznih predmeta, posuda, alatki, ostataka kuća, kostura… I ove godine tijekom istraživanja pronađeno je 200-ak različitih predmeta među kojima su bili terine, vrčevi, kadionice, kalemi, vučedolski ukrasi, posude…

Veliki potencijal

„Nitko u biti ne zna što mi možda već sutra možemo pronaći, zato su svaka arheološka istraživanja nešto posebno za nas. Vjerujemo kako ćemo tek pronaći neke iznimno vrijedne nalaze. Inače, treba znati kako se radi o kulturi koja se prostire na području više država Europe, a imali smo različite nalaze i na više hrvatskih otoka na Jadranskom moru“, rekla je Hutinec.

Dio tima koji je na razne načine angažiran na snimanju dokumentarnog serijala o Vučedolu je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako će on na jedan drugačiji i moderniji način prikazati svima što je Vučedol značio nekada za svijet.

„Ova priča ima veliki potencijal ne samo za Vukovar nego i cijelu Hrvatsku. Ispričati ćemo jednu drugačiju priču o Vučedolu, Vučedolcima, Vukovaru i Hrvatskoj. Pokazat ćemo i kako nismo ‘repa bez korijena’ nego da potičemo s prostora gdje je kultura duboko ukorijenjena. Mislim kako možemo svi biti ponosni na ovaj projekt i da on može biti i primjer kako i na koji način svijetu približiti i neke druge naše vrijednosti. Egipćani imaju piramide, Englezi guraju svoju priču, Japanci neku svoju, a pri tome niti mi nemamo ništa manje vrijednu priču ali je ona do sada ostala skrivena. Sada smo pronašli način da je približimo cijelome svijetu“, zaključio je Penava.

O životu Vučedolaca i njihovom životu može se više saznati i iz stalnog postava Muzeja vučedolske kulture. U planu je i izgradnja Arheološkog parka čija bi izgradnja trebala započeti tijekom iduće godine. U okviru Arheološkog parka biti će vjerno prikazan život od prije 5.000 godina tako da će posjetitelji moći vidjeti kuće u kakvima su živjeli Vučedolci, radionice gdje su proizvodili alate i oruđe, kako su pravili odjeću, životinje koje su uzgajali… Planirana je izgradnja i planetarija kao i niza drugih sadržaja za posjetitelje.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO