Efendija Bušatlić za AJB: Austrijsko društvo nije protiv gradnje džamije ‘Srebrenica’

Dio novca za gradnju džamije 'Srebrenica' donirao je i Valentin Inzko, koji je rođen u Klagenfurtu (Islamska zajednica u BiH)

Stav Slobodarske stranke Austrije (FPO) o zabrani gradnje džamije nema mjesta u Klagenfurtu ni u cjelokupnom austrijskom društvu, izjavio je u srijedu za Al Jazeeru Balkans imam Islamskog kulturnog centra “Gazi Husrev-beg” u Klagenfurtu Omer-ef. Bušatlić.

“Zabrane političke prirode nemaju mjesta u ovom dijelu svijeta, kao ni u ovom vremenu jer, u našem slučaju, radi se o čisto zakonskim pravima i procedurama kojih se mi držimo”, rekao je on komentirajući reakciju FPO-a, koji je tražio da gradonačelnica tog austrijskog grada Maria-Luise Mathiaschitz obustavi izgradnju džamije “Srebrenica”, za koju je kamen temeljac položen krajem septembra.

“Mi smo se nadali i nadamo se da se politika neće baviti našom zajednicom. U tom smislu, na polaganje kamena temeljca nisu bili pozvani lokalni političari bilo kojeg usmjerenja”, rekao je Bušatlić, dodavši da su na otvaranju radova na izgradnji džamije u Klagenfurtu prisustvovali crkveni velikodostojnici.

“To je za nas izuzetno važno”, rekao je imam.

Inzko donirao novac

Islamski centar, zajedno sa džamijom, prostirat će se na gotovo 5.000 m2 i bit će smješten u blizini centra grada.

Dio novca za gradnju džamije “Srebrenica” donirao je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koji je rođen u Klagenfurtu.

“Evo, ja sam od danas ponosni vakif ove džamije”, rekao je Inzko tokom polaganja kamena temeljca proteklog vikenda.

Broj Bošnjaka u Klagenfurtu, zajedno s manjim obližnjim gradovima, veći je od 3.000.

Bušatlić kaže da vjernici džamiju grade isključivo iz praktičnih razloga, jer prostorije koje koriste od 1994. više nisu uvjetne niti su građene za vjerske aktivnosti.

Kupola džamije u Klagenfurtu bit će u obliku Cvijeta Srebrenice.

Izvor: Al Jazeera


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada