Šta 2019. donosi za Bin Salmana u Americi?

Donald Trump je izjavio da ne želi izgubiti saudijsko-američki ugovor o kupovini oružja, uprkos ubistvu Jamala Khashoggija (Arhiva)

Piše: Mohamed Al-Menshawi

Washington – Imidž saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana narušen je u Americi u 2018. godini. Od mladog reformatora, koji svoju kraljevinu želi uvesti u 21. stoljeće, jednoglasnom rezolucijom Senata je opisan kao nepromišljeni ubica, koji je odgovoran za ubistvo novinara i kolumniste Jamala Khashoggija.

Ime mladog princa počinje se vezivati i za ratne zločine počinjene u Jemenu i nesmotrenu regionalnu politiku, počevši od hapšenja libanskog premijera Saada al-Haririja, pa sve do nastavka blokade Katara. Posmatrači ne očekuju da će Kongres ili američki mediji ublažiti napade i stavove o Bin Salmanu u 2019. godini.

Bin Salmanova posjeta Sjedinjenim Američkim Državama prošlog proljeća, koja je trajala tri sedmice, bila je usmjerena na uspostavu posebnih odnosa između najmoćnije sile i kraljevine, u kojoj se nalaze glavna muslimanska svetišta. On je posjetio nekoliko američkih gradova i država, predstavljajući se kao vođa i reformator koji teži ekonomskoj i socijalnoj otvorenosti u svom konzervativnom kraljevstvu, došavši kao zagovarač i promotor drugačijih odnosa između Washingtona i Rijada.

Posjeta, dobrodošlica i strahovi

Administracija predsjednika Donalda Trumpa dočekala je dobrodošlicom mladog saudijskog princa, kojeg smatra važnim elementom u provedbi svojih vizija za novi Bliski istok, što izravno služi ciljevima Washingtona, a također jamči i američkom savezniku Izraelu tople i otvorene odnose s jednom od najvažnijih arapskih i muslimanskih zemalja.

Uprkos tome što su posjetu pratile promotivne kampanje i aktivnosti kompanija za lobiranje i odnose s javnošću, s kojima je saudijska vlada sklopila dogovore u posljednje dvije godine, prinčeva posjeta nije umanjila strahove većine američkih elitinih krugova – predstavnika medija, istraživačkih centara i političara – od rizika kojeg sa sobom nosi puni savez s mladim princomm koji pokazuje nedostatak iskustva u vođenju vanjske politike, koja je opisana kao nepromišljena.

Ubistvo novinara Jamala Khashoggija u konzulatu njegove države u Istanbulu prije više od tri mjeseca samo je potvrdilo strahove zabrinutih krugova od nepromišljenosti Bin Salmana, jer su dovedeni pred dilemu kako se dalje nositi s njim. Slučaj Khashoggi je potkopao legitimitet Bin Salmana u Washingtonu, uz sve veći broj glasova koji pozivaju na izricanje direktnih sankcija protiv njega lično.

Trump se ne odiče Bin Salmana

Predsjednik Trump i dalje podržava saudijskog prijestolonasljednika, uprkos tome što je Senat jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se Bin Salman osuđuje i smatra odgovornim za ubistvo Khashoggija. Trump igra na kartu značaja kojeg ima strateško partnerstvo i odnos njegove države sa Saudijskom Arabijom u suprotstavljanju zajedničkim prijetnjama na Bliskom istoku kako bi opravdao ovakav stav.

“U svakom slučaju, održat ćemo naš odnos s Kraljevinom Saudijskom Arabijom. Oni su naš veliki saveznik u vrlo važnoj borbi protiv Irana”, izjavio je Trump u svom saopćenju vezano za ubistvo novinara Khashoggija. “Sjedinjene Američke Države namjeravaju ostati čvrsti partner Saudijske Arabije kako bi se održali interesi naše zemlje, Izraela i svih partnera u regiji”, dodao je on.

Mnogi američki političari prave distinkciju između odnosa koji povezuju Saudijsku Arabiju i Ameriku, sa svim njihovim sigurnosnim, političkim, vojnim, ekonomskim, investicijskim i obrazovnim dimenzijama i identiteta onih koji vladaju Bijelom kućom ili u Rijadu. Mnogi senatori vjeruju kako proces promjena unutar vladajuće porodice u Saudijskoj Arabiji ne mora automatski pratiti i napetost ili poremećenost u strateškim odnosima između dvije zemlje.

Kako je princ podijelio Ameriku

Republikanski senator Lindsey Graham izrazio je stavove mnogih visokih čelnika Kongresa i zatražio odlazak saudijskog prijestolonasljednika zbog slučaja Khashoggi. On je rekao da neće sarađivati sa Saudijskom Arabijom, niti putovati u tu zemlju sve dok Bin Salman bude na njenom čelu. Također je dodao da saudijski prijestolonasljednik “nikako ne bi trebao biti lider na međunarodnoj sceni”.

Američki Senat je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj je saudijski princ označen kao odgovoran za ubistvo Khashoggija, čime je nanesen snažan udarac predsjedniku Trumpu. Glasanje je, također, povećalo pritisak Kongresa na Trumpa da promijeni svoj stav i prizna odgovornost saudijskog princa za ubistvo saudijskog novinara. S početkom zasjedanja Zastupničkog doma u ovoj godini, kojeg kontroliraju demokrate, Trump će se naći pod dodatnim pritiskom i istragama o razlozima njegovog zauzimanja strane Bin Salmana, uprkos procjenama koje je iznijela američka Centralna obavještajna agencija – CIA.

Michael Dempsey, ekspert Vijeća za inostrane odnose, smatra da će se u 2019. godini desiti dramatične promjene u strukturi saudijskog režima. On je naveo nekoliko pitanja, između ostalog i nejasnoće oko zaustavljanja inicijalne prodaje dionica kompanije Saudi Aramco, globalno nezadovoljstvo zbog politike Saudijske Arabije u Jemenu, pored uloge saudijskog prijestolonasljednika u ubistvu Khashoggija.

Prema mišljenju ovog eksperta, ova tri pitanja narušavaju povjerenje međunarodne zajednice u budućnost reformskih napora u kraljevini i utječu na šanse bin Salmana da vlada Saudijskom Arabijom. Međutim, stručnjaci iz Washingtona nisu u stanju zamisliti scenarij kojim bi Bin Salman bio svrgnut sa vlasti u kontekstu podrške koju mu pruža njegov otac, kralj Salman. Također priznaju da Washington nema dovoljno utjecaja da nametne svoju viziju saudijskom režimu.

‘Možda je znao, a možda i nije’

“Washington ima ograničenu mogućnost utjecaja na unutrašnje uređenje saudijske vlasti”, rekla je Tamara Wittes, istraživačica Instituta Brookings, ukazujući na ograničene sposobnosti Washingtona da kontrolira ili traži da se promijeni osoba izabrana za saudijskog prijestolonasljednika. Ona je pozvala “saudijsku vladu i Bin Salmana da preuzmu odgovornost za ubistvo Khashoggija i plate cijenu te da slijede nove politike i drugačiji put”.

Iako nije okrivio Bin Salmana, Trump je ostavio prostora za naknadnu promjenu svog stava. Rekao je da “američke obavještajne agencije i dalje analiziraju sve informacije. Doista je moguće da je prijestolonasljednik znao za taj tragični događaj – a možda i nije!”

Mnogi američki eksperti i istaknuti članovi Kongresa iz obje stranke vjeruju da je predsjednik Trump pružio Bin Salmanu priliku da se spasi u slučaju ubistva Khashoggija iz nerazumljivih razloga. Također priznaju da se Trumpov stav može promijeniti u bilo kojem trenutku.

Izvor: Al Jazeera