Srbija će pokušati ‘aneksijom’ RS-a nadoknaditi neuspješnu politiku

Prelaz granice između Albanije i Kosova je pojednostavljen, a policije dvije zemlje ubuduće će obavljati kontrolu vozila i putnika zajedno (Arhiva)

Kosovo ide ka punom zaokruženje državnosti, gdje spada i pitanje kontrole granica, izjavio je za Al Jazeeru Duško Radosavljević, profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije “Dr Lazar Vrkatić” u Novom Sadu.

Smatra da otvaranje albansko-kosovske granice, koje je izazvalo burne rekacije nekih političara u Srbiji, nije ništa čudno.

“Imajući situaciju gde sa obe strane granice (kosovske i albanske) imate stanovnike koji govore istim jezikom, deo su iste nacije, onda je, gledajući iz toga ugla, smisleno postaviti pitanje uklanjanja barijera – ekonomskih, kulturnih, porodičnih, u nekom narednom koraku, u zavisnosti od uticaja međunarodnog faktora i evroatlantskih integracija, i političkih integracija. Ništa čudno se ne dešava, osim finalizacije procesa koji je započeo osamdesetih i devedesetih godina 20. veka”, kaže Radosavljević.

Srbija ostala bez prijatelja

Po njemu, postoje dva ishoda kada su u pitanju granice ove dvije države: “Kosovo i Albanija bez granica u Evropskoj uniji, ili, ako se to pokaže kao teško ostvarivo, zbog sporog širenja EU-a, onda i ujedinjenje, pod mentorstvom SAD-a.”

“Kako bi se organizovala takva politička zajednica, to je već pitanje za futurologe.”

Na pitanje kako objasniti spominjanje bh. entiteta Republika Srpska u kontekstu otvaranja albansko-kosovske granice, Radosavljević kaže da je Srbija u procese započete osamdesetih i devedesetih godina 20. vijeka ušla s velikom prednošću, koju je protokom vremena izgubila “svojom bahatošću, ostavši bez prijatelja, saveznika i partnera”.

“Naravno, cela priča je bila pogrešno postavljena, tako da je sada teško izaći iz igre, jer je svaki ishod poražavajući. U tom kontekstu je i priča ‘bar Republika Srpska’ kao izvesna nadoknada za jednu, u osnovi, propalu politiku. Ako je neke pravde, to će morati aminovati, sa srpske strane, ekipa koja je zdušno kreirala i sprovodila tu politiku. Mogao bih zaključiti da je to osveta za aktivno razbijanje Jugoslavije – države u kojoj su živeli svi Srbi”, mišljenja je Radosavljević.

Početak ‘velike Albanije’

Prelaz granice između Albanije i Kosova pojednostavljen je, a policije dvije zemlje ubuduće će obavljati kontrolu vozila i putnika zajedno.

Albanski premijer Edi Rama je u novogodišnjoj poruci rekao da je otvaranje granice s Kosovom samo početak i da je u planu isti postupak kad su u pitanju Crna Gora, Makedonija i Grčka.

Vijest o otvaranju albansko-kosovske granice neki predstavnici vlasti u Srbiji dočekali su “na nož”, najavljujući to kao početak “velike Albanije”, ili tumačeći zajedničko upravljanje granicom kao aneksiju Kosova.

Izvor: Al Jazeera