BiH bi uskoro u EU mogla izvoziti i crveno meso

Povećanje izvoza pilećeg mesa bi moglo biti 50 posto, što bi pokrivenost izvoza uvozom povećalo na 230 posto (Al Jazeera)
Povećanje izvoza pilećeg mesa bi moglo biti 50 posto, što bi pokrivenost izvoza uvozom povećalo na 230 posto (Al Jazeera)

Bosna i Hercegovini je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, a po riječima Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih te zemlje, u toku su radnje koje će omogućiti i izvoz crvenog mesa u EU.

“Preostalo je, kao posljednja prepreka, da dobijemo dozvolu za izvoz u zemlje EU takozvanog crvenog mesa, odnosno mesa goveda, koza, ovaca i svinja. Ali, i ovaj proces smo ozbiljno načeli, usvojen nam je akcioni plan, pripreme su u toku i vjerujem da smo blizu ovog velikog poduhvata”, rekao je ona za Al Jazeeru.

Bosna i Hercegovina će odmah nakon objave u Službenom listu EU-a moći početi izvoziti pileće meso u zemlje Unije.

Iz Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini saopćeno je da je Stalni odbor EU-a za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu odobrio 25. januara izmjenu relevantnog EU zakonodavstva kako bi se Bosna i Hercegovina uključila u listu trećih zemalja iz kojih se peradarski proizvodi mogu uvoziti ili biti u tranzitu u Uniju.

Na redu tržišta Hrvatske i Slovenije

Bosna i Hercegovina je, po riječima ministra Šarovića, najveći izvoznik pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa među CEFTA zemljama.

Ta zemlja, ističe on, izvozi više od 9.000 tona pilećeg mesa, s potencijalom za značajno povećanje te količine.

“Dobijanjem mogućnosti da izvozimo u zemlje EU-a, te šanse značajno rastu, prije svega osvajanjem tržišta Hrvatske i Slovenije, gdje smo ranije, prije njihovog ulaska u EU, bili prisutni”, ističe on.

Navodi da nema ograničenja i kvota kada je u pitanju količina pilećeg mesa koje Bosna i Hercegovina može izvesti u EU.

“Bitan je samo kvalitet i poštovanje EU standarda, što smo kroz ovaj dugi monitoring i dokazali”, kaže Šarović.

Sada je na Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine da izvrši popis kompanija koje će biti uvrštene na listu izvoznika pilećeg mesa za EU.

Korist bi trebali imati i radnici

Direktor ovog ureda Ljubomir Kalaba kaže za Al Jazeeru da svi objekti iz Bosne i Hercegovine koji pokažu zainteresiranost za izvoz mesa peradi u EU moraju zadovoljavati zakonsku legislativu koja je u Uniji na snazi, a tiče se ove vrste proizvodnje.

“Samo one firme za koje Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Herceglovine utvrdi da u potpunosti ispunjavaju zahtjeve legislative EU-a u ovom segmentu proizvodnje mogu biti odobrene i uvrštene na relevantnu liste EU-a, te tako i izvoziti svoje proizvode u EU”, ističe Kalaba.

Kako kaže Kalaba, odluka o kompanijama koje će moći izvoziti meso u EU bit će donijeta u skorije vrijeme.

Prema nekim predviđanjima, kaže za Al Jazeeru profesor na Burch Univerzitetu u Sarajevu Sanel Halilbegović, povećanje izvoza pilećeg mesa bi moglo biti i više od 50 posto, što bi pokrivenost izvoza uvozom povećalo na preko 230 posto.

Nada se da će ovi benefiti direktno utjecati na kvalitet uslova i visine plata radnika u tom sektoru.

Da ne uvozimo cjepanice i vodu

“Dosadašnja praksa je bila da minorni procenat (ako i toliki) ovih benefita ide radnicima u prilog. Također se nadati da će ovaj događaj biti samo uvertira za dodatne izvozne prilike, kojima Bona i Hercegovina obiluje. Iako na zvaničnim stranicama EU-a nema određene kvote ili limita izvoza mesa od peradi (poultry exports) za Bosnu i Hercegovinu, jer su izlistani samo glavni izvoznici (SAD, Tajland, Brazil), otvara se drugo pitanje, a to je da li će ova nadasve dobra i ekonomski pozitivna vijest imati detrimentalan efekat na običnog stanovnika Bosne i Hercegovine u smislu da će se domaći proizvođači takmičiti konkurentnim cijenama u EU te možda dovesti do efekta manjka ponude na domaćem tržištu, što bi, gravitacijom stvari, povećalo cijenu pilećeg mesa, koja je, u poređenju s kupovnom moći, već blizu gornje granice. Da li će se desiti da ćemo izvoziti svoje (jeftinije) pileće meso, a uvoziti ono skuplje, to će vrijeme pokazati”, ističe Halilbegović.

Kako kaže, postoje apsurdi tipa da Bosna i Hercegovina dijelom uvozi drvo za loženje (cjepanice) sa Bliskog istoka, ili da uvozi šećer, mesne prerađevine i vodu.

“Bosna i Hercegovina bi mogla izvoziti toliko toga, ali bi trebala postojati stroga kontrola kvalitete proizvoda koji domaći proizvođači plasiraju na domaća tržišta, a tek onda da brinemo o EU. Svaki prosječni potrošač u Bosni i Hercegovini se susreo sa desetak domaćih proizvoda koji su sub-par po kvaliteti kada se usporede s proizvodima istog proizvođača koji taj proizvod plasira vani. Jasno je da su veoma pozitivne vijesti kada se radi o povećanju izvoza i Bosna i Hercegovina treba kontinuirano raditi na tome, ali da pritom sistemski ne oštećuje domaćeg korisnika. Pored proizvoda od peradi, Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal u izvozu meda, ogrijevnog drveta, gotovih proizvoda od drveta/namještaja, zatim vode, mesnih prerađevina…”, smatra Halilbegović.

Izvoz može biti veći od uvoza

Privredne komore i nadležna ministarstva morala bi napraviti analizu zašto se uvoze proizvodi za čiju proizvodnju ne samo da Bosna i Hercegovina ima domaće resurse, već su oni takvi da bi omjer trebao biti u njenu korist, odnosno da je izvoz znatno veći od uvoza.

U okviru napora da se poveća potencijal Bosne i Hercegovine za izvoz u EU, inspekcije Unije u peradarskom sektoru obavljene su u oktobru 2017. i junu 2018. godine.

Prva inspekcija EU-a procijenila je da zvanični sistemi kontrole u javnom zdravstvu u zemlji garantira proizvodnju peradi u skladu sa zakonodavstvom EU-a, a druga inspekcija fokusirala se na zvaničnu kontrolu zdravlja životinja u vezi s peradarskim mesom namijenjenim za izvoz u Uniju.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Mogućnost da se pokvareno brazilsko meso našlo u trgovinama u Bosni i Hercegovini još jednom je potakla domaće uzgajivače i prerađivače mesa da ukažu na težak položaj na domaćem tržištu. Tokom prošle godine u BiH je uvezena 71 000 tona mesa u vrijednosti većoj od 150 miliona eura. Izvoz je bio upola manji. Bescarinsko tržište […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO