Šef Nacionalne garde je kopija Bin Salmana, ali bez iskustva

Bin Salman i dalje ostaje donositelj odluka u saudijskoj politici (EPA)

Imenovanje “neiskusnog i neobučenog princa”, kao što je to Abdullah bin Bandar bin Abdul Aziz, za šefa saudijske Nacionalne garde, potvrđuje da su lojalnost, a ne iskustvo ili stručnost, još uvijek ključna odrednica za napredak u kraljevini, navodi Institut Brookings.

Američki institut u svom izvještaju dodaje da je Abdullah bin Bandar “kopija” saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, naglašavajući da su promjene koje su se desile u Nacionalnoj gardi u godinu dana dokaz nestabilnosti. Također se postavlja pitanje o sposobnosti Nacionalne garde da zaštiti zemlju od domaćih i stranih neprijatelja.

‘Nepromišljena’ politika

Niz nedavno izdatih kraljevih dekreta, kojima se restrukturiraju kabinet i jedan broj vladinih tijela i najviših institucija u kraljevini, nisu promijenili ništa u stvarnost vladavine, budući da je Bin Salman i dalje “donositelj odluka” u saudijskoj politici.

U izvještaju se, s druge strane, ističe kako se nedavnim promjenama nije popunila praznina u jednoj važnoj poziciji u kabinetu: zamjenik prijestolonasljednika. Jasno je da Bin Salman ne želi da ovu poziciju popuni neko iz uskog kruga ljudi koji ga okružuju.

Navodi se i to kako bi se trebale pratiti posljedice nedavnih promjena i hoće li one uistinu dovesti do stvarnih pomaka u “nepromišljenoj” politici Saudijske Arabije, kroz poduzimanje određenih koraka, poput oslobađanja političkih zatvorenika i smanjivanja zloupotrebe moći, o čemu svjedoče dešavanja u hotelu Ritz-Carlinton, slučaj libanskog premijera Saada al-Haririja i saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Rekonstrukcija kabineta

Također su iznesene sumnje u sposobnost Saudijske Arabije da privuče kapital kako bi se osigurao uspjeh Vizije 2030 i smanjila ovisnost o državnom finansiranju, što ima negativan utjecaj na lokalne firme.

Važno je napomenuti da je Saudijska Arabija 27. decembra ove godine izdala niz kraljevskih dekreta.

Prema njima je restrukturiran kabinet i nekoliko visokih institucija i vladinih tijela u kraljevini, uključujući Ministarstvo vanjskih poslova Nacionalnu gardu, Ministarstvo informiranja i obrazovanja i Vijeće za politička i sigurnosna pitanja.

Izvor: Al Jazeera