Osvijetliti i prosvijetliti: Evropa, Bratislava, Oman

Ove će godine Pariški Salon knjiga biti susret 3.000 autora i 30.000 profesionalaca sa područja izdavaštva (EPA)

U Parizu će od 15. do 18. marta 2019. biti održan tradicionalni Salon knjiga, koji se održava od 1981. Ove godine je u središtu pozornosti Europska Unija, a slovačka prijestolnica Bratislava ima ulogu grada-gosta.

Prema uvriježenim običajima Salona, a zadatak Knjige jeste da osvijetli i prosvijetli svijet, odabrana pokrajina, regija ili zemlja ima sreću steći status počasnog gosta. Do sada su to bile Rusija u više navrata, Indija, Kina, Njemačka, Meksiko ili Izrael, a gradovi koji su postajali meta svih reflektora, zbog svoje osebujne kreativnosti, bili su Barcelona, Shanghai, Brazzaville ili npr. 2011. Buenos Aires, kao svjetska prijestolnica knjige.

Ovaj Salon je oduvijek bio prigoda za razvijanje projekata sa ciljem upoznavanja stranih i manje poznatih književnosti.

„U EU se 2019. održavaju parlamentarni izbori i građani će izabrati Europu sutrašnjice. Tim povodom Pariški Salon knjiga želi obilježiti bogatstvo i raznolikost europske književne baštine, kao i ulogu koju mislioci i pisci imaju u izgradnji otvorene i pluralne Europe. Ovaj put činimo iznimku, i umjesto pojedinačne zemlje-počasnog gosta, ove godine je to, i to prvi put, cijeli jedan kontinent: Europa. Na Programskoj sceni posvećenoj Europi kroz debate i susrete će se govoriti o doprinosu autora europskoj povijesti te omogućiti otkrivanje pisaca iz cijele Europe. Veliki prostor namijenjen knjižarima predstavit će mnogobrojna djela objavljena u zemljama učesnicama/izlagateljicama i biće pokazatelj dinamičnosti i raznolikosti europskog književnog stvaralaštva. Europa je naša budućnost, a kultura je više nego ikada i zamajac i temelj te njene budućnosti“, izjavio je ovim povodom Sébastien Fresneau, direktor Salona knjiga Paris 2019.

Oman prihvatio poziv

U prvim informacijama o ovogodišnjem Salonu istaknuto je da „slovačka književnost posjeduje specifičnost koja proizlazi iz njene jedinstvene povijesti, te da oslikava slovačku realnost u svoj njenoj ljepoti, bogatstvu i ritmičnosti“. Vjerojatno će mnogi imati i šta čuti i pročitati, jer javnost malo zna o slovačkoj književnosti, te je CIL, Centar za književne informacije, objavio da je na programu i značajan plan pomoći prevođenju ove mlade književnosti, i to u okviru Komisije SLOLIA.

Posebno je zanimljivo da je Sultanat Oman specijalni gost ovogodišnjeg pariškog Salona knjiga. Jula 2018. je objavljeno da su Nacionalni sindikat izdavača i Ministarstvo za informacije Sultanata Oman službeno informirali da je Oman prihvatio poziv učestvovati na Pariškom Salonu knjiga 2019. Biće dakle privilegija čitateljima i publici otkriti nedovoljno poznatu književnost i kulturu ove udaljene zemlje. Za podsjećanje: Sultanat Oman se nalazi na jugoistočnoj obali Arapskog poluotoka u Aziji. Graniči sa Jemenom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Glavni grad je Maskat, službeni jezik je arapski. Oman je 1650. godine stekao neovisnost od Portugala. Od 1891. do 1971. je bio britanski protektorat. Prema popisu iz 2017. ima oko četiri i pol milijuna stanovnika. OUN svrstava Sultanat Oman među deset zemalja na svijetu sa najznačajnijim razvojem u razdoblju od 1970. Prosječan godišnji prihod po glavi stanovnika iznosi oko 25.000 američkih dolara. Gospodarstvo Omana temeljno zavisi od njihovih nalazišta nafte, turizma i poljoprivrede. Više od 85% stanovnika Omana je opismenjeno i obrazovano, a dvije žene su imenovane na ministarske pozicije.

Susret 3.000 autora

Ove će godine Pariški Salon knjiga biti susret 3.000 autora i 30.000 profesionalaca sa područja izdavaštva. Prijavljeno je 1200 izlagača iz 50 zemalja, a na programu je 250 konferencija i debata. Više od 2.000 autora će potpisivati svoje knjige.

I riječ-dvije o obrazovnoj i svakoj drugoj politici: ulaznica na Pariški salon knjiga je besplatna za mlađe od 18 godina, uz osobni dokument na uvid. Cijene ulaznica variraju od šest eura (za osobe sa posebnim potrebama, za pratioca je ulaz besplatan) do 29 eura, u zavisnosti od dana u tjednu i dužine boravka na Salonu.

I malo elokventne povijesti iz istog registra: prošle godine je Salon besplatno posjetilo 700 skupina, tj. 20.000 školaraca, uzrasta od osnovne do srednje škole. Datumi održavanja Salona su svake godine isti.

Jedan od programa Salona se zove Velika scena, gdje će za ova četiri dana biti predstavljeno više od 60 autora, istraživača, filozofa i strip crtača. „Redatelj“ Velike scene je Gauthier Morax, koji je od 2001. do 2004. bio kulturni ataše u Veleposlanstvu Francuske u Beogradu. Nakon toga je bio direktor Maratona riječi u Toulouseu, umjetnički direktor kandidature Toulousea za Europsku prijestolnicu kulture, a od 2018. je direktor programa, Velike scene i kulisa pariškog Salona knjiga.

Izvor: Al Jazeera