‘Trumpova blokada’ paralizirala život Amerikancima u Washingtonu

Blokada se odrazila i na brojne restorane i trgovine koje posjećuju turisti ili uposlenici u državnim institucijama (Reuters)

Piše: Mohamed al-Menshawi

Posljedice djelomična blokade američke vlade, koja je ušla u četvrtu sedmicu, najviše se osjete u glavnom gradu Washingtonu, pogotovo što se ovoj krizi još uvijek ne nazire kraj. 

Područje oko Capitola u Washingtonu, koje se proteže od Lincolnovog memorijala do zgrade Kongresa, izgleda pusto bez uobičajenih turističkih posjeta. 

Za razliku od ustaljenih gužvi u ovom području poznatom po kompleksu Smithsonian muzeja koje godišnje posjećuju milioni turista iz različitih dijelova SAD-a i cijelog svijeta, iščezli su autobusi koji dovoze turiste, od kojih je ostalo samo stotinjak njih koji dolaze u posjetu samoj zgradi Kongresa.

Djelomična blokada vlade pogodila je više od 40 posto uposlenika američke vlade u Washingtonu, odnosno blizu 145 hiljada uposlenika, prema službenim podacima gradskih vlasti.

U saopćenju Uprave za javni prijevoz u glavnom gradu stoji da se intenzitet saobraćaja u pravcu Washingtona značajno smanjio tokom jutarnjih gužvi.

Zbog blokade vlade, evidentno je smanjivanje uobičajenih jutarnjih i večernjih prometnih gužvi koje se javljaju u Washingtonu u vrijeme kada radnici odlaze ili se vraćaju s posla svojim kućama.

Privremeni posao

Veliki broj zaposlenika američkih javnih službi ne vide ohrabrujuće znakove koji bi nagovijestili skoro okončanje blokade vlade, zbog čega pojedini pokušavaju pronaći privremene poslove. 

Dan Sawyer, advokat Ministarstva poljoprivrede, izjavio je za Al Jazeeru da je aplicirao za posao u srednjoj školi u mjestu gdje živi kao zamjenski profesor. Kaže kako je odlučio raditi s kompanijom Uber koristeći svoje privatno vozilo kao brz način da zaradi nešto novca dok se kasnije ne vrati na svoj posao u vladi.

Sa druge strane, blokada se odrazila i na brojne restorane i trgovine koje posjećuju turisti ili uposlenici u državnim institucijama.

Podaci Udruženja ugostitelja u Washingtonu pokazuju da je došlo do smanjenja prihoda za više od 20% u restoranima ovog grada. U pojedinim restoranima su prihodi spali za skoro 60 posto od blokade vlade do koje je došlo prije tri sedmice.

Privlačenje mušterija

Kako bi se prevladali finansijski gubici uzrokovani odsustvom turista i vladinih službenika, pojedini ugostiteljski objekti uvrstili su na svoje menije pića i obroke s novim nazivima koji odražavaju prirodu krize.

Primjera radi, restoran Capitol Lounge, koji se nalazi nedaleko od Kongresa i poznat je po tome što privlači veliki broj turista, počeo je nuditi novo piće nazvano kao ”Furlou” (privremeno otpuštanje), aludirajući na radnike koji ne primaju plaće zbog blokade vlade.

Vlasnik restorana Jimmy Silk kaže kako je ”bilo normalno imati duge redove i čekanje za ulazak u restoran, no sada se to više ne događa”. Zato pokušava privući mušterije na neke nove načine.

Irene Buckley, vladina službenica, o zatvaranju vlade kaže kako joj je ovakva situacija ”dopustila da odgodi plaćanje brojnih finansijskih obaveza. U isto vrijeme, imam toliko slobodnog vremena da se dosađujem”.

Dodaje kako traži neko privremeno zaposlenje dok se ne vrati na svoj posao u Ministarstvu za stanovanje i urbani razvoj. 

Godišnji odmori vladinih službenika u prosjeku ne prelaze dvije sedmice, zbog čega Bruckley kaže ”kako ranije posao nije nikada ostavljala više od dvije sedmice, a sada je već četvrta sedmica i ne znam šta da radim”.  

Brojni građani Washingtona, koji su primorani sjediti kod kuće, žale se zbog toga što je Muzejska institucija Smithsonian zatvorila vrata 19 muzeja pod njenim okriljem, pored nacionalnog zoološkog vrta, s obzirom na to da su posjete ovim muzejima bile besplatne i da se u njima moglo provesti dosta vremena. 

Irene Buckley kaže kako je prinuđena tražiti bilo šta čime bi se zabavila te da ponovo upoznaje Washington, pogotovo što su brojni muzeji u gradu zatvoreni do daljnjeg. 

Turistkinja iz Njemačke izjavila je za Al Jazeeru kako je svoj godišnji odmor i dolazak u Washington isplanirala mjesecima ranije, stoga je bilo teško otkazati rezervacije. Sada je primorana da obilazi privatne muzeje i da plaća skupe ulaznice, umjesto posjeta zatvorenim muzejima u kojima je ulaz slobodan. 

Inicijative

Također su se pojavile i brojne inicijative poznatih trgovina i drugih kako bi se  obezbijedili besplatni obroci državnim službenicima koji nisu primili plaće zbog djelimične blokade vlade.

Među njima je i poznata trgovina Whole Foods Market u vlasništvu kompanije Amazon koja nudi besplatnu večeru svakog utorka tokom perioda blokade.

Pojavile su se i inicijative da se pomogne saveznim zaposlenicima koji nisu primili plaće kako bi platili račune za električnu energiju, vodu i plin za ovaj mjesec.

Inicijative se nisu ograničile samo na pomaganje državnim zaposlenicima, već su se proširile i na pomaganje njihovim kućnim ljubimcima.

Neki od susjednih okruga Washingtona osiguravaju besplatnu hranu za kućne ljubimce u periodu blokade preko banaka hrane za životinje.

Izvor: Al Jazeera