Generalna skupština UN-a: Od Rohinja do Sjeverne Koreje

Rohinje
Očekuje se da će se humanitarna kriza Rohinja naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (Getty Images)

Piše: Ruairi Casey

Svjetski lideri će se sresti u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda od 25. septembra. Predstavnici iz gotovo 200 država sastaju se da diskutiraju o najznačajnijim političkim pitanjima koja potresaju svijet danas.

Al Jazeera istražuje gdje svijet stoji na nekima od tih tema i šta se očekuje na Generalnoj skupštini UN-a.

Rohinje

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je prošlog mjeseca Mijanmar da preuzme odgovornost za “jednu od najgorih humanitarnih kriza i kriza ljudskih prava” nakon objavljene istrage o navodnaim zvjerstvima protiv Rohinja. U izvještaju se preporučuje da vojno vodstvo ove države bude krivično gonjeno za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u državi Rakhine prošle godine, gdje je oko 700.000 Rohinja bilo prisiljeno pobjeći iz svojih domova.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley pozvala je na brzu snažnu akciju protiv mijanmarskog vodstva, dok je kineski Wu Haitao tražio blaži pristup, zasnovan na “konstruktivnoj pomoći”. Međunarodni krivični sud je rekao da ima nadležnost da podigne optužnicu protiv vojnih vođa, ali državna Vlada je ovo porekla i odbacuje sve tvrdnje o zvjerstvima.

UN će biti spreman nastaviti s kontroverznim sporazumom dogovorenim u Mijanmaru u junu da se vrate raseljene Rohinje, ali grupe za ljudska prava kažu da još ne može biti garantirana sigurnost povratnika. Bangladeš, koji se bori da udomi ogroman broj izbjeglica, bit će fokusna tačka. Donacije za pomoć izbjeglicama Rohinjama nisu dosegle milijardu dolara, koje je UN tražio.

“Sastanak svjetskih lidera na Generalnoj skupštini UN-a ima zlatnu priliku da pošalje snažnu poruku i utre put za pravdu za Rohinje i etničke manjine pod napadom u sjevernom Mijanmaru. Države moraju prozreti mijanmarske ponovljene laži i obmanu i uspostaviti nezavisni mehanizam da se prikupe i sačuvaju dokazi o zločinima po međunarodnom pravu prije nego što bude prekasno”, kaže Sherine Tadros, predsjednica UN-ovog ureda za Amnesty International u New Yorku.

Sirija

UN je upozorio na “besprimjerne” nivoe interne raseljenosti u Siriji dok Vladine snage napreduju da ponovo zauzmu predjele države još pod kontrolom pobunjeničkih grupa. Sirijska vojska, podržana ruskom zračnom snagom, priprema se za napad na sjevernu pokrajinu Idlib, u kojoj se nalazi oko tri miliona civila.

UN je upozorio da bi mogla rezultirati “najgora humanitarna katastrofa” ovog stoljeća. Zvaničnici UN-a su pozvali sve stranke da osiguraju da se izbjegnu civilne žrtve, ali nema znakova da se obraća pažnja na ova upozorenja.

Sirija, Dijete
Sirijsko dijete isprobava improvizovanu gas masku koju je napravio njegov otac kao dio priprema za racije u selu Maar Shurin u pokrajini Idlib koju drže pobunjenici, 11. septembra 2018.

“Ako se tri miliona ljudi zaputi prema turskoj granici, to je scenarij koji daleko nadmašuje kapacitet svih humanitarnih organizacija zajedno”, rekao je UN-ov regionalni humanitarni koordinator za sirijsku krizu.

Očekuje se da će se mnogo govoriti o Idlibu na sastancima visokog nivoa ovogodišnje Generalne skupštine UN-a.

UNRWA

Budućnost Agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama – UNRWA bačena je u sumnju prošlog mjeseca, kada je SAD najavio da će povući sva sredstva za ovu agenciju koja pruža podršku za oko pet miliona palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka.

UNRWA je uspostavljena 1949. godine, nakon izgona Palestinaca tokom Nakbe, i predstavlja žilu kucavicu za Palestince u Gazi, na Zapadnoj obali i u susjednim državama kao što su Jordan i Sirija. SAD je historijski vodeći donator, ali od kako je na vlast došao Donald Trump, finansiranje je opalo u velikoj mjeri.

Trumpov viši savjetnik i zet Jared Kushner napisao je u procurjelom e-mailu da je UNRWA “korumpirana, neefikasna i ne pomaže mir” te je kritizirao njenu podršku za pravo palestinskih izbjeglica na povratak. Cijena koja se plaća već se osjeti među Palestincima u Gazi i okupiranim teritorijama, jer je UNRWA otpustila 158 nastavnika i 194 radnika na ugovoru o djelu. Rad brojnih škola, bolnica i drugih ustanova također je ugrožen.

Palestinsko Nacionalno vijeće pozvalo je vlade širom svijeta da iskoriste Generalnu skupštinu UN-a da se suprotstave SAD-u. Turska je već učetverostručila svoj doprinos od kako je SAD ukinuo svoju podršku, ali UN će morati potražiti mnogo više da popuni deficit agencije od 217 miliona dolara.

“Ako ne mognemo popuniti ovaj deficit do kraja godine, sve usluge UNRWA-e bit će na kocki, bilo obrazovne, medicinske ili društvene”, rekla je glasnogovornica UNRWA-e Huda Saeebi.

Iran

Američki predsjednik iskoristio je svoje prvo obraćanje Generalnoj skupštini UN-a prošle godine da se okomi na Iran, etiketirajući ovu državu “korumpiranom diktatorom” i pojačavši podršku za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Hezbollah. Izgleda malo vjerovatno da će Trump držati jezik za zubima ove godine nakon njegovog dramatičnog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma u maju. Borbena retorika protiv Irana mogla bi naljutiti evropske saveznike, koji su odlučni da se spasi ovaj historijski sporazum.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani treba se pojaviti u New Yorku, što je samo po sebi proizvelo debatu unutar Irana, s tvrdolinijašima, koji pozivaju lidera da se povuče, u znak protesta zbog SAD-a, a reformisti ga pozivaju da predstavi poruku mira i diplomatije.

“Tvrdolinijaši bi najviše voljeli da Iran postane još više međunarodno izoliran. S druge strane, oni koji traže približavanje sa Zapadom, reformisti i pragmatisti, vjeruju da ako Rouhani ne bude prisustvovao Generalnoj skupštini UN-a, to će narušiti diplomatski status Irana”, kaže Holly Dagres, gostujuća saradnica u Atlantskom vijeću.

Ona očekuje da će Rouhani ponoviti neke od svojih ranijih izjava u New Yorku.

“To uključuje kako SAD postaje sve više izoliran zbog politika Trumpove administracije… utjecaj sankcija i tvrdnju da je Iran otporna država, koja je izdržala daleko gori tretman. Rouhani će se, također, fokusirati na regionalna pitanja, među kojima je i ono kako se Teheran borio protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku i Siriji.”

Iranski predsjednik može očekivati napad od izraelskog Benjamina Netanyahua, koji je prošle godine upozorio delegate da šireći utjecaj ove države riskira “da se iranska zavjesa… spusti širom Bliskog istoka”.

Sjeverna Koreja

Ako je ijedan trenutak definirao prošlogodišnju Generalnu skupštinu UN-a, bila je to sigurno Trumpova prijetnja da će “totalno uništiti Sjevernu Koreju” ako Kim Jong-un ne odstupi u onome što je tada bio opasno eskalirajući verbalni rat. U protekloj godini desile su se velike promjene na Korejskom poluotoku, uključujući i historijski mirovni sporazum između Sjeverne i Južne Koreje u Panmunjomu u aprilu i sastanak između Trumpa i Kima u Singapuru u junu, gdje su obojica obećala da će raditi na “potpunoj denuklearizaciji” Pjongjanga.

Ovaj dogovor nije dao detalje, a odnosi su od tada nepredvidivi. U augustu je Trump otkazao planirani put američkog sekretara Mikea Pompea u Sjevernu Koreju, navodeći kao razlog manjak progresa prema denuklearizaciji. Onda je, 6. septembra, s entuzijazmom napisao na Twitteru: “Kim Jong-un iz Sjeverne Koreje proglašava ‘čvrstu vjeru u predsjednika Trumpa.’ Hvala ti, predsjedniče Kim. Mi ćemo to zajedno uraditi!”

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in susreo se s Kimom ove sedmice u Pjongjangu, gdje su se obojica obavezala da će donijeti mir Korejskom poluotoku.

“Topli sjaj samita u Pjongjangu između Sjeverne i Južne Koreje će se sigurno nastaviti kroz [Generalnu skupštinu UN-a]”, kaže Mark Fitzpatrick, izvršni direktor Međunarodnog instituta za strateške studije-Amerike.

“Predsjednik Moon će se susresti s predsjednikom Trumpom u New Yorku i pokušati ga uvjeriti da pozitivno odgovori na korake iscrtane u Pjongjangu [i] da poduzme ‘odgovarajuće korake’ na koje se višeznačno referiralo u Pjongjangu kao na uslov za Sjevernu Koreju da trajno zatvori nuklearnu lokaciju Yongbyon… Drugim riječima, promjena tona i atmosfere u vezi Sjeverne Koreje bit će za 180 stepeni drugačija u odnosu na prošlu godinu.”

Izvor: Al Jazeera