Dodvoravanje Iranu, Trump i politika vraćanja s ivice ponora

U proteklim danima i sedmicama, američka eskalacija s Iranom je dosegla svoj vrhunac
U proteklim danima i sedmicama, američka eskalacija s Iranom je dosegla svoj vrhunac

Piše: Emin Mohamed Habla

Dok je cijeli svijet u neizvjesnosti čekao da li će američki predsjednik Donald Trump ostvariti svoje prijetnje o nametanju najžešćih sankcija u historiji Teheranu, Trump se oglasio novim saopćenjima u kojima stoji kako je spreman da se sastane s iranskim čelnicima bez preduvjeta. Ovakve izjave su izgledale kao povlačenje nakon svojevrsne kulminacije tenzija i prijetnji, ili implicitna kontradikcija sa ranijim stavovima Trumpa i njegove administracije.

U proteklim danima i sedmicama, američka eskalacija s Iranom je dosegla svoj vrhunac, počevši od toga da je Amerika napustila nuklearni sporazum s Iranom, nakon čega su uslijedile prijetnje uvođenjem žestokih i bolnih sankcija, pa sve do opasnosti od eventualnog rata koja se nadvila nad regionom. Na koncu, dolazi i do otkrivanja planova za formiranje bliskoistočnog strateškog saveza u obliku ”arapskog NATO saveza”. Trenutno se radi na njegovim pripremama a sve u cilju suprotstavljanja iranskom utjecaju u regionu. 

Između smirivanja i eskalacije

Kontradiktorne izjave i stavovi postali su jedan od najistaknutijih aspekata politike američkog predsjednika Donalda Trumpa u suočavanju s nizom važnih regionalnih i međunarodnih pitanja koja su kompleksne prirode i veoma osjetljiva. Upravo to stavlja ogroman teret na saveznike SAD-a i povećava nesigurnost i neizvjesnost na međunarodnoj sceni u vrijeme vladavine predsjednika Trumpa.   

Među najistaknutije primjere nekonzistentnosti Trumpovih stavova i politike spada i njegov odnos prema zaljevskoj krizi. Američki predsjednik se na samom početku priklonio državama koje su nametnule blokadu Kataru (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat) pozdravljajući njihove nasumične optužbe upućene ovoj državi. Nakon toga, Trump preispituje svoje stavove i počinje iznositi pohvale na račun Katara i emira ove države. Također je pozdravio stavove i zalaganje Katara u borbi protiv terorizma, te naglasio važnost saveza s ovom državom u okviru borbe protiv terorizma i jačanja stabilnosti u regionu.      

Kriza sa Sjevernom Korejom je bila najteži test za administraciju predsjednika Trumpa u proteklom periodu u pogledu dokazivanja usklađenosti stavova i provedbe obećanja. Trump je zaprijetio Sjevernoj Koreji da će je zadesiti ”vatra i gnjev” i ”totalno uništenje” ako napadne na Ameriku ili njene saveznike, opisujući sjevernokorejski režim kao korumpiran i zao. 

Dok su se svi pitali o datumu kada bi moglo doći do izbijanja prve iskre u nuklearnom ratu između dvije države, došlo je do uobičajenog Trumpovog povlačenja i odustajanja od eskalirajuće retorike, a zatim i smirenijeg pristupa i približavanja. Na kraju su se Trump i Kim Jong Un sastali 12. juna u Singapuru, što je označilo početak sasvim nove i drugačije stranice od svega što je prethodilo.

Nekonzistentnost nije izostala ni kada je riječ o Trumpovoj politici i stavovima u oblasti migracije. U svojoj predizbornoj kampanji je obećao da će deportirati najmanje jedanaest miliona ilegalnih imigranata, a kasnije je taj broj spustio, pod pritiskom javnosti, na oko tri miliona ilegalnih imigranata.        

Kada se radi o problemu imigranta koji prelaze američko-meksičku granicu, koje je proteklih sedmica izazvalo velike kontroverze u Americi i šire, Trump je, također, bio primoran da popusti pod pritiskom kritika te potpiše izvršnu uredbu o spajanju porodica imigranata. Prilikom potpisivanja je izjavio: ”Ne mogu podnijeti prizor i osjećaje razdvojenih porodica”, dodavši: ”Radi se o tome da porodice ostaju zajedno, a istovremeno će se osigurati da imamo vrlo moćnu, vrlo snažnu granicu”.

I pored svega toga, ovaj čovjek je insistirao na zabrani putovanja u Ameriku iz zemalja s pretežno muslimanskim stanovništvom, što je u skladu s njegovim stavovima o imigrantima generalno. Jedne prilike je čak opisao ilegalne imigrante koji prelaze granicu s Meksikom kao ”osvajače koji pokušavaju provaliti u zemlju”. Drugi put je rekao da svi oni dolaze iz ”nedođija i da su životinje”. ”Ne možete ni zamisliti koliko su ti ljudi loši. To nisu ljudska bića, to su životinje. Protjerujemo ih iz zemlje brzinom koju nikada ranije nismo imali”, izjavio je Trump o ilegalnim useljenicima u razgovoru sa sigurnosnim zvaničnicima.  

Na rubu ponora

Kada je Trump donio odluku da napusti nuklearni sporazum s Iranom 8. maja, još uvijek nisu postojale jasne indikacije da će ovaj čovjek pokušati prizvati još više problema na Bliski istok i zapaliti još jedan rat. Iran je nedavno izjavio da Trump može započeti taj rat, ali da on neće biti taj koji će odlučivati o njegovom kraju i ishodu, i da su to sve samo pokušaji da se Iran prisili da pregovara o novom sporazumu koji bi se vezivao za Trumpovu, a ne Obaminu eru.  

U proteklim sedmicama, javnost je imala priliku gledati reprizu prvog dijela serijala Trump i Sjeverna Koreja, koja se sada dešava na iranskom podijumu. Zastrašivanja počinju dosezati svoj vrhunac s prijetnjama neizbježnim ratom između dvije strane, a onda Trump ponovo pribjegava smirivanju situacije i mahanju maslinovom granom, svega nedelju dana prije 6. augusta, datuma kada se očekuje da će stupiti na snagu sankcije Iranu, koje su američki zvaničnici opisali kao najžešće do sada.

Zbog sličnost koja postoji u toku radnje i epizodama Trumpovog bavljenja pitanjem Sjeverne Koreje i Irana, bar do ovog momenta, bilo bi prikladno podsjetiti na specifičnosti iranskog pitanja i način na koji se američka administracija bavila njime u proteklim decenijama.   

Američke administracije koje su se smjenjivale jedna za drugom, uprkos očiglednom neprijateljstvu i žestokoj eskalaciji s vremena na vrijeme, držale su se za najtanju nit koja povezuje dvije države i održavale precizan balans između eskalacije i smirivanja situacije, ostavljajući na snazi neprijateljstvo, ali bez ulaska u konflikt, što se dešavalo još od Iranske revolucije 1979. godine. 

Iako je napetost i dalje oslikavala karakteristike odnosa dvije države, do njihovog procvata i napredovanja dolazi u vrijeme bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame koji je s Iranom potpisao nuklearni sporazum bez presedana.

Zanimljivo je spomenuti i ono što je James A. Lyons, penzionirani admiral i bivši komandant američke Pacifičke flote, napisao u listu Washington Times uoči potpisivanja nukelarnog sporazuma s Iranom 2015. godine da je Obama već otvorio tajne kanale komunikacije s iranskim liderima kada je bio predsjednički kandidat Demokratske stranke 2008, i to preko bivšeg američkog ambasadora u Ukrajini Williama Millera.

Autor dodaje da Miller tečno govori perzijski jezik, zahvaljujući svojim ranijim službama u Teheranu, i da je prenio poruku Obame Irancima koja je glasila: ”Nemojte potpisati sporazum s Bushovom administracijom. Sačekajte dok ja postanem predsjednik – dobit ćete bolju priliku. Svidjet će vam se moja pravila, jer sam ja vaš prijatelj.”   

Ako je tačno to što je Lyons napisao, možda je onda i Trump želio da svom prethodniku, Obami, retroaktivno oduzme politička i medijska postignuća, baš kao što je i sam Obama nastojao da liši svog prethodnika Busha. To u konačnici znači da suzbijanje Irana, bilo prijetnjama, ekonomskim podmićivanjem i materijalnom koristi, ostaje stalni stub politike američkih lidera, bez obzira što su pri tom primjenjivali različite metode i tehnike, ali je svaki želio da ostavi najjači trag i utjecaj u ovom procesu. 

U tom smislu, razumno je pretpostaviti da Trumpovi pritisci, uključujući povlačenje iz nuklearnog sporazuma, prijetnje ratom a zatim i dodvoravanje izjavama kako je spreman sjesti za pregovarački sto s Iranom, spada u isti taj kontekst. Prema tome, ne treba odbaciti mogućnost, prema brojnim posmatračima, da će Iran odgovoriti na dio ovih pritisaka i napraviti važne ustupke u narednoj fazi radi nuklearnog, a možda i novog balističkog sporazuma.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO