Koliko roboti u operacionim salama pomažu liječnicima

Dr. Greg Shaw je 43-godišnji hirurg koji upravlja robotom za operaciju i izdaje naredbe medicinskom timu koji se nalazi oko pacijenta (Ilustracija)
Dr. Greg Shaw je 43-godišnji hirurg koji upravlja robotom za operaciju i izdaje naredbe medicinskom timu koji se nalazi oko pacijenta (Ilustracija)

Postavljaju se pitanja, kao što je slučaj i sa svim čudima tehnologije, hoćemo li vidjeti robote u operacionim salama, mogu li roboti liječiti pacijente i hoće li zamijeniti ljekare?

Tim Adams je napravio prilog u časopisu Observer, gdje kaže: “Hoće li tehnologija napasti polje medicine u toj mjeri da će preuzeti svu brigu o pacijentima?” Adams spominje da je ranije ovog mjeseca bio u posjeti univerzitetskoj bolnici u Londonu. 

Kaže kako je u jednoj bolničkoj sobi vidio 59-godišnjeg pacijenta koji je bio na operaciji karcinoma prostate, koji mu je otklonjen robotskim metalnim ručicama.

Objasnio je da je robotom upravljao dr. Greg Shaw koji je sjedio u uglu sale i kroz trodimenzionalni uređaj za nadgledanje posmatrao tok operacije. Kaže da je tada više ličio na fotografa za vjenčanje u viktorijanskom dobu, nego na ljekara.

Hirurg Shaw

Dr. Greg Shaw je 43-godišnji hirurg koji upravlja robotom za operaciju i izdaje naredbe medicinskom timu koji se nalazi oko pacijenta.

Shaw je obavio blizu pet stotina operacija ove vrste. Ovo je posebno bilo korisno kod operacija karlice, s obzirom da je to teško dostupno područje za ljekara koji radi operaciju.

Ljekar opisuje ovu vrstu operacije kao jednu od najpreciznijih, jer robot radi isključivo prema uputama ljekara specijaliste.

Shaw za svoje operacije koristi američki Da Vinci robot, proizvođača Intuitive Surgical, a to je jedan od najnovijih robota u polju medicine.

Dr. Greg Shaw ima tri ovakve operacije dnevno, a sedmično ih radi dva ili tri dana. Robot, čija je cijena dva miliona dolara, bolnici je omogućio da izvrši 600 operacija prostate godišnje, a to je četiri puta više nego ranije i, svakako, preciznije nego običnim putem.

U izvještaju stoji kako postoje razne prednosti ovog načina operisanja, ali i mogućnost brze i efikasne obuke, kao i virtuelnog obrazovanja, poput onog u avijacijskom svijetu.

Najznačajnija prednost ovih robota jeste veća pouzdanost i mnogo manji broj komplikacija u odnosu na običnu operaciju.

Izvor: Al Jazeera, The Guardian


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO