Sjeničko jezero – turistički biser Sandžaka

Posebna atrakcija za turiste je Sjeničko jezero, koje se nalazi između sela Akmačići i Bukovik (Ustupljeno Al Jazeeri)

Sjenica se prvi put spominje 1253. godine kao jedno od veoma važnih odredišta na dubrovačkom trgovačkom putu. Važnost ovog grada primjetna je i za vrijeme vladavine Osmanlija ovim područjem koje su u Sjenici izgradili tvrđavu i staru čaršiju. Iako u Sjenici danas većinom žive Bošnjaci, ovaj grad se može pohvaliti sa svojom multikulturalnošću jer u njemu također stotinama godina zajedno žive i Srbi, Albanci, te Goranci. Ovaj grad smješten na Pešterskoj visoravni posebno je poznat po zdravoj hrani, ali i prirodnim ljepotama koje u posljednjih nekoliko godina privlače turiste širom svijeta.

Kvalitetna hrana i prirodne ljepote

Adnan Sinanović, turistički vodič i uposlenik Turističke zajednice Sjenica ističe da je u posljednjih nekoliko godina povećan broj turista koji dolaze u Sjenicu. Kako kaže, tradicionalno ovo područje posjećuju turisti iz Istočne Evrope, ali je primjetno da i turisti iz ostatka Evrope rado dolaze u Sandžak.

“Sjenica je poznata po veoma kvalitetnoj hrani, a neki od mliječnih i suhomesnatih proizvoda su zaštićeni kao sjenički. Osim toga, veliki je broj prirodnih ljepota kojim obiluje ovo područje. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih turisti dolaze u naš grad. Posebno bih istako da područje Sjenice većinom posjećuju turisti iz Istočne Evrope, kao što su Poljaci, Rusi, Bjelorusi i Česi. Ipak, osim navedenih, sve je više Nijemaca, Austrijanaca, ali i Kineza čiji je broj u porastu. Ovo ne treba da čudi jer Sjenica nudi dosta toga, a turisti to svakako prepoznaju. Dokaz ovoj tvrdnji je i broj turista koji je u stalnom porastu, posebno u ljetnim mjesecima. Ugodna klima tokom ovog doba godine, Borovi koji  nude šumski ugođaj u blizini centra grada, ljubazno domaće stanovništvo, te kvalitetna i jeftina hrana ono je što gosti prvo primijete pri svom dolasku u Sjenicu“, – kaže Sinanović.

Sjeničko jezero

Posebna atrakcija za turiste je Sjeničko jezero, koje se nalazi između sela Akmačići i Bukovik. Pogled na ukliještene meandre Uvca, pećina, te zaštićena vrsta bjeloglavog supa (lešinar) turiste dovode u ovu oazu mira. Sinanović kaže da iako putna infrastruktura pravi određene poteškoće pri realizaciji posjeta, to ne utiče na interes kako domaćih tako i stranih posjetilaca.

“Sjeničko jezero je turistički biser Sandžaka. Njegovi meandri posebna su atrakcija koja dovode veliki broj turista. Ovo jezero je vještačko, a napravljeno je tokom postojanja bivše države. Osim meandra, tu je atraktivna pećina, ali i beloglavi sup, koji se može vidjeti u blizini jezera. Sjeničko jezero se nalazi veoma blizu centra Sjenice, ali treba istaći da je put veoma loš. Možemo se pohvaliti velikim brojem gostiju koji dolaze na Sjeničko jezero, ali sasvim siguran sam da bi njihov broj bio i znatno veći da je bolja putna komunikacija. Sjeničko jezero je na području koje je u javnosti poznato i kao Molitva, zbog vidikovca koji nudi predivan pogled na meandre Uvca. Nadam se da će u budućnosti još više jačati interes turista za ovim jezerom, ali i da će se poboljšati putevi koji od centra Sjenice vode prema ovom mjestu“, – kaže Sinanović.

Da su ljudi u Sandžaku veoma susretljivi i gostoljubivi svjedoči i Bajro Muhović, na čijem se privatnom posjedu nalazi vidikovac koji turisti svakodnevno posjećuju. Porodica Muhović na ovom području živi još od vremena kada je ovim prostorom vladalo Osmansko carstvo. Kako Muhović ističe, često razgovara sa turistima koji mu govore zbog čega dolaze u ovaj kraj.

„Područje koje vodi do vidikovca, ali i sam vidikovac nalaze se na mojem privatnom posjedu. Moja porodica ovdje živi još od vremena kada su ovdje vladale Osmanlije, a zbog veoma loše putne infrastrukture veoma je mali broj onih koji ovdje danas žive. Turisti iz cijelog svijeta posjećuju Sjenicu, a posebno se interesuju za Sjeničko jezero. Pošto živim od poljoprivrede i proizvodnje domaćih sjeničkih proizvoda turisti me često posjete kako bi probali proizvode o kojima su čitali prije dolaska. Uvijek ih rado dočekam i sa njima podijelim znanje o ovom kraju, našim običajima i prirodnim ljepotama. Sjenica i njena okolina su veoma interesantni i nude dosta toga stranim gostima, a u narednom periodu sasvim sigurno je da će njihov broj rasti što je svima u interesu“, – konstatira Muhović.

Izvor: Al Jazeera