Ramazan – omiljena tema radikalne desnice u Njemačkoj

Zajednički iftar organiziran je za muslimane i nemuslimane u Berlinu (Al Jazeera)

Piše: Khaled Shamat

Berlin – Mjesec ramazan za muslimane Njemačke, čiji se broj procjenjuje na gotovo pet miliona, predstavlja poseban mjesec, u kojem predano i dobrovoljno obavljaju svoje vjerske obaveze, što radikalne desničarske struje u Njemačke vide kao nešto nepojmljivo.

Pod naslovom “Kako je mjesec ramazan postao neprijatelj radikalne desnice”, međunarodni magazin Vice je u svom digitalnom izdanju na njemačkom jeziku objavio kako je ramazan za muslimansku manjinu u ovoj državi mjesec dubokog promišljanja, discipliniranosti i svjesnoga odricanja. Pripadnici ove zajednice se dobrovoljno suzdržavaju od hrane i pića skoro 18 sati dnevno tokom ovog mjeseca.

U Njemačkoj se vjera smatra privatnom stvari građana, zbog čega nikog ne bi trebala interesirati odluka muslimana ove države da poste tokom dana, navodi ovaj magazin. Također, dodaje kako je ove godine ramazan pretvoren u “političko bojno polje”, nakon što su stranka Alternativa za Njemačku, Identitarijanski pokret, Nacionaldemokratska partija Njemačke i desničarski publicisti instrumentizirali mjesec posta za svoje političke ciljeve. Trenutno je mjesec ramazan postao omiljena tema AfD-a, navodi Vice.

‘Nema islamizacije, zar ne?’

Martin Sichert, član AfD-a i član Odbora za rad i socijalna pitanja, prvi je počeo potpaljivati ovu bitku u ramazanu, nakon što je pozvao poslodavce da pošalju muslimanske građevinske radnike, vozače i doktore na prisilno odsustvo za vrijeme posta. Njegov poziv, smatra magazin, znači da on podržava svoju stranku, poznatu po antimigrantskim i antiislamskim stavovima, u tome da se treba uvesti privremena zabrana rada i izvršiti podjela zaposlenih u kompanijama u dvije klase.

Magazin navodi i slučaj Maltea Kaufmanna, još jednog člana AfD-a, koji je otkrio ramazanski kalendar u asortimanu jednog poznatog trgovinskog lanca. Na društvenim mrežama je objavio i fotografiju o tome, kako bi ukazao da se bliži kraj Zapada, te postavio pitanje: “Nema islamizacije, zar ne?”

Prošle godine je Jorg Meuthen, lider AfD-a, izjavio da se Njemačka pripremi za svoj kraj zbog ramazana, dok je njegova zamjenica Beatrix von Storch koristila istu huškačku logiku prije nekoliko dana. U intervjuu za desničarski sedmičnik Junge Freiheit, koji se smatra bliskim neonacističkom pokretu, upozorila je da će Njemačka pokleknuti pred islamom zbog ramazana. Ova desničarska političarka smatra da mjesec ramazan ne pripada Njemačkoj.

“Svako ko očekuje od kompanija, škola i vladinih institucija da uzmu u obzir situaciju muslimana zbog ovog mjeseca može se slobodno preseliti u neku islamsku državu”, rekla je Von Storch.

‘Prestanemo gledati ovaj glupi kanal’

Publicisti lista Junge Freiheit, koji je prošle godine slavio kada je američki predsjednik Donald Trump prekinuo tradiciju svojih prethodnika odbivši održati iftar u Bijeloj kući, ne samo da citiraju izjave Von Storch, već komentiraju i mišljenja svojih autora u kojima se govori o “ramazanskoj maniji”. U komentarima se koriste grube usporedbe, kao što je “Zašto bi nemuslimani trebali podržavati svoje prijatelje muslimane u njihovom nezdravom gladovanju?”

Magazin Vice skreće pažnju da je mjesec ramazan postao prava inspiracija za stranice ekstremnih desničara, koje bombardiraju svoju publiku raznim komentarima odkako je nastupio mjesec ramazan. U jednom od popularnijih komentara piše kako su se uslovi u Njemačkoj već toliko pogoršali da se građani ustručavaju da jedu i piju u prisustvu muslimana. Magazin navodi da su desničarski korisnici društvenih mreža pisali da ako autohtoni građani Njemačke u 2018. godini ne mogu piti sok od narandže i jesti kobasicu pred muslimanima za vrijeme ramazana, onda to znači kraj judeo-kršćanske zapadne civilizacije. 

Prvi program njemačke javne televizije – ARD, navodi magazin Vice, suočio se s valom kritika nakon što je na svom sajtu objavio tekst koji govori o načinima na koje Nijemci mogu pomoći svojim prijateljima muslimanima koji poste. Jedan od korisnika sajta je komentirao ovaj tekst riječima: “Bolje bi bilo da skroz prestanemo gledati ovaj glupi kanal i umjesto toga počnemo pratiti Al Jazeeru, baš kao i naši prijatelji muslimani!” 

‘Vlada nas više ne može iznenaditi’

Nakon čestitke koju je njemačka Vlada uputila svim muslimanima u državi povodom mjeseca ramazana, stranka NPD je na svojoj stranici napisala: “Nakon ove čestitke, Vlada nas više ničim ne može iznenaditi.”

Erika Steinbach, bivša političarka Kršćansko-demokratske unije, ovakve ramazanske čestitke smatra “uvredljivim”. U svojoj objavi na Twitteru je napisala da je njemačka kancelarka Angela Merkel učinila sasvim suprotno kada je riječ o kršćanskim vjernicima, kojima nije čestitala blagdan Duhovi, iako je to jedan od najvažnijih vjerskih događaja za njih.

Jan Karon, autor teksta kojeg je objavio magazin Vice, na kraju zaključuje da su priče o lošim rezultatima koje muslimani postižu u školi i na poslu tokom ramazana, o političkom podređivanju i islamizaciji Zapada, zapravo dio projekta onih koji žele stvoriti neprijateljsko raspoloženje u Njemačkoj prema mjesecu muslimanskog posta. Za milione muslimana širom svijeta ramazan je mjesec u kojem oni dobrovoljno prakticiraju jedan dio svoje vjere i svjesno se suzdržavaju određenih stvari, što za mnoge građane Njemačke u 2018. godine izgleda nezamislivo.

Izvor: Al Jazeera