Turizam u Turskoj s ‘okusom’ izbora

Aktivisti su puni entuzijazma za vrijeme angažmana u predizbornoj kampanji (Al Jazeera)

Kako brodovi s Prinčevskih otoka putuju do Istanbula i nazad, tako jedan od aktivista Republikanske narodne stranke (CHP) izgovara predizborne parole i pjeva pjesme u čast kandidata te stranke, Muharrema Incea.

Musa Tundag (37) jedan je od aktivista koji su proteklih sedmica učestvovali u promociji stranke opozicije i njihovog predsjedničkog kandidata.

Prinčevskih otoka ima devet, a najveće od njih je Buyuk Ada koje je udaljeno od Istanbula sat i po vožnje brodom. Tamo turisti idu isključivo radi odmora i šetnje.

Međutim, i tamo ćete vidjeti predizborne plakate kojih je svakim danom sve više. Gdje god se okrenete, možete vidjeti plakate sa fotografijama kandidata za izbore koji će se održati u nedjelju 24. juna.

Komunikacija s ljudima

Tundag kaže kako je bio svjestan potrebe da bude prisutan na otoku Buyuk Ada za vrijeme Ramazanskog bajrama, jer je tada otok bilo veoma posjećeno.

Naglasio je da ovi otoci imaju značajan pravni status kod Turaka, jer su to destinacije na koje podjednako dolaze Turci, ali i turisti. To je jedna od važnih pojava koja olakšava posao aktivistima stranaka pred izbore.

Ovih dana je Tundag bio prisutan na otoku noseći sliku predsjedničkog kandidata Muharrema Incea, a učestvovao je i u pjevanju predizbornih pjesama zajedno sa svojim kolegama.

Ovaj aktivista kaže da je za vrijeme Ramazanskog bajrama ovaj otok bio toliko posjećen, da su vlasti morale intervenisati i zaustaviti dolazak brodova iz Istanbula na nekoliko sati.

Povoljni uslovi

Predizborna kampanja je također značajna zbog oživljavanja turizma u ovoj zemlji. S obzirom da ide ljetni period, a bio je i Ramazanski bajram, to za Tursku znači dolazak velikog broja turista u sve dijelove zemlje.

Aktivisti stranaka su se rasporedili na turističkim mjestima, pokušavajući privući pažnju brojnih turista, u cilju povećanja prihoda Turskoj.

Uprkos tome što je veoma vruće i što je mnogo ljudi uključeno u predizbornu kampanju, ona protiče u najboljem redu i bez ikakvih nesuglasica.

Na otoku Buyuk Ada, turisti jedva da mogu razlikovati šatore Stranke pravde i razvoja, Demokratske narodne stranke i Republikanske narodne stranke.

Aktivisti su puni entuzijazma za vrijeme angažmana u predizbornoj kampanji. Na sve strane možete čuti pjesmu i vidjeti mlade Turke kako izvode tradicionalne plesove. U tim pjesmama spominju nazive partija koje podržavaju.

Ovakva je situacija na svim turističkim lokacijama u Turskoj koje krase predizborni plakati.

Izvor: Al Jazeera