Crne spekulacije o prijedorskim ‘bijelim trakama’

Nakon održavanja ovogodišnjeg skupa, radnici komunalnog preduzeća uklonili su 102 ruže obilježene imenima ubijene djece (Arhiva)

U organizaciji prijedorskih udruženja žrtava te Centra za mlade Kvart, u Prijedoru se već šest godina obilježava “Dan bijelih traka”. Ovaj komemorativni skup, koji je unatrag nekoliko godina posvećen borbi roditelja ubijene djece Prijedora za dostojanstvenim spomenikom, organizira se u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada su prijedorski ne-Srbi, u znak lojalnosti nasilno uspostavljenoj srpskoj vlasti, morali svoje kuće obilježiti bijelim zastavama, dok su u slučaju izlaska iz kuća na rukama morali nositi bijele trake.

Tako je prvi put nakon Drugog svjetskog rata jedna etnička skupina i fizički obilježena, što je van svake sumnje utvrđeno presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Tadeusz Mazowiecki, tadašnji izvjestitelj i izaslanik Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, piše o bijelim zastavama koje su u decembru 1992. godine još uvijek evidentne, čak i na ruševinama nekih kuća. S manje ili više intenziteta, održavanje komemoracije redovno poprate različiti komentari i pogledi na blisku prošlost.

Već 2012. godine organizatori su bili izloženi tiradi tadašnjeg gradonačelnika Prijedora Marka Pavića (Demokratski narodni savez), a održavanje skupa dovedeno u pitanje. I 2012. godina bila je izborna. Tada je, rekordnim brojem glasova, poziciju gradonačelnika osvojio Pavić, te je oformljena skupštinska većina, kojom od te godine predsjedava Sejad Jakupović (Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine). Osim u Prijedoru, skupovi povodom obilježavanja “Dana bijelih traka” održavaju se u velikom broju gradova u Bosni i Hercegovini i regiji te u brojnim gradovima širom svijeta u kojima žive veće bošnjačke prognaničke zajednice.

‘Aktuelni čas’ kao politički poligon

Dvodnevnu dijalošku konferenciju održanu povodom ovogodišnjeg obilježavanja organizator je posvetio kulturi sjećanja, pamćenju te “odvojenim narativima”. Daniel Simić, predstavnik udruženja Jadovno, na konferenciji je ponovo problematizirao postojanje materijalnih dokaza o “bijelim trakama”. Rasprava sa konferencije nastavljena je i narednih dana medijskim prepucavanjima i prepiskama. Prijedorski Savez nezavisnih socijaldemokrata je 4. juna ove godine reagirao saopćenjem za javnost, u kojem u potpunosti pobija tvrdnje organizatora skupa i sugrađana nesrpske nacionalnosti. “Bijele trake” su okarakterizirane “posebnim slučajem antisrpske propagande, oko kojeg se iznose notorne laži”.

“Pozivamo sve nadležne institucije da se pozabave manifestacijom koja širi neistine i laži i kleveta srpski narod da se oglase institucije, poput Policijske uprave Prijedor, koja je takođe često na meti ovakvih kleveta, kao i odbornike Gradske skupštine, da daju konačan zaključak o obilježavanju ‘Dana bijelih traka’, manifestaciji koja je iskorištena za promociju laži i neistina, degradaciju građanskih prava, kao i isticanje Srba kao fašista i srpske vlasti kao genocidne”, kaže se u saopćenju lokalnog SNSD-a.

Na 18. sjednici Gradske skupštine odbornik prijedorskog SNSD-a Dragoslav Kabić iskoristio je priliku te postavio ranije najavljeno pitanje. Prema riječima odbornika Ajdina Mešića (Stranka demokratske akcije), Kabić je, tokom “aktuelnog časa”, kada se organima gradske uprave postavljaju pitanja o realizaciji prethodnih zaključaka, ili se skreće pažnja na svakodnevne probleme građana, četverominutnom tiradom, na koju nije bilo reakcije predsjedavajućeg Jakupovića, napao organizatore manifestacije te zatražio očitovanje Gradske skupštine.

Zašto je šutio predsjednik Skupštine?

“‘Aktuelni čas’ je vremenski ograničen i posvećen svakodnevnim problemima građana, tokom kojeg, prema Poslovniku o radu Skupštine, postavljate jednominutna pitanja, dobijete odgovore i – to je to. Kolega Kabić je zloupotrijebio aktuelni čas te, uvredama na račun bošnjačkih i hrvatskih žrtava, zloupotrijebio govornicu. On je, ustvari, otvorio diskusiju na koju se moralo reagirati. Predsjednik Skupštine nije ga ni pokuša zaustaviti te je dopustio povrede Poslovnika. Ono što je nas pogodilo, osim što smo se osjećali i sami uvrijeđenima, upravo je reakcija predsjednika Skupštine Sejada Jakupovića, koji nije dopustio da regiramo, nakon čega smo učinili jedino moguće.”

Zahtjevom za repliku prvi se javio odbornik Mirsad Duratović (Demokratska fronta).

“Zanimljiva mi je ovogodišnja reakcija SNSD-a. Dok su prošle godine s kolegama iz DNS-a, s kojima čine skupštinsku većinu, na moj zahtjev, odgodili održavanje Skupštine, ove godine istupe ovako. Očigledno je da SNSD pokušava mobilizirati ekstremno desno glasačko tijelo u srpskom narodu, kako bi ih pred izbore pridobili na svoju stranu”, smatra Duratović.

Ni Duratović, kao ni Mešić, ne može shvatiti ponašanje predsjednika Gradske skupštine Jakupovića.

Kompromis, Poslovnik i trzavice

“Iskreno se nadam da će ove godine na njegovo ponašanje reagirati vrh SDP-a BiH. Mislim da je njegova [Jakupovićeva] ostavka jedino logično rješenje. Njegovo pogubljeno i pogubno ponašanje je samo u svrhu čuvanja vlastite pozicije i ništa drugo”, ogorčen je Duratović.

Nakon što su njihovi zahtjevi za repliku odbijeni, odbornici Duratović te Mesud Trnjanin, Sabahudin Garibović i Ajdin Mešić iz SDA, demonstrativno su napustili zasjedanje Gradske skupštine.

Jakupović kaže da je postupio “krajnje razumno”.

“Prijedor je kompleksna sredina, u kojoj, sa moje pozicije, morate tražiti balans i spuštati tenzije. Već šest godina uspješno vodim Gradsku skupštinu. I ranije je bilo sličnih trzavica. Nalazili smo kompromise. Kolege iz reda mog naroda sam upozorio da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Mogli su iskoristiti svoje vrijeme i pripremiti se. Reagovali su kako su reagovali. Možda su i u pravu, ne znam. Gradonačelnik [Prijedora Milenko] Đaković [DNS] pokušao je da smiri situaciju, da ih zadrži, jer se može naći vrijeme i mjesto da se porazgovara na ovu temu. Tačno je da je prekršen Poslovnik i da je kolega Kabić postupio krajnje ružno. Pokušao sam ga zaustaviti par puta, ali bezuspješno. Odbornici nisu dobili repliku jer, po Poslovniku, nema replike. Pozivam sve na razum i spuštanje tenzija koje nikome ne donose dobro”, rekao je Jakupović.

Negiranje i provociranje žrtava

S kolegama odbornicima iz DF-a i SDA ipak se slaže oko jednog:

“Evidentno je da je započeta predizborna kampanja, koja će biti daleko prljavija od svih dosadašnjih. U to ime ja pozivam sve sugrađane da se u što većem broju registriraju na vrijeme, pa da u oktobru izaberu bolje i pravednije ljude na čelo.”

Kabić smatra da se tom datumu treba dati adekvatan značaj.

“Tražimo da, ono što je rekao i gradonačelnik, istoričari daju svoj sud o tome i na taj način da se jednog dana pomirimo sa činjenicama, prihvatimo činjenice koje su se desile u gradu Prijedoru, da se ne vrši dalja satanizacija srpskog naroda i da mu se ne pripisuje nešto u čemu on nije učestvovao”, kazao je on.

Historičar Jasmin Medić sa Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu mišljenja je da je cilj negatora provociranje žrtve i uvlačenje žrtava u bespotrebnu raspravu te da im se taj “luksuz” ne smije dozvoliti.

“Postavljanjem dileme o materijalnim dokazima u slučaju ‘bijelih traka’, istovjetno bi se mogao tražiti pismeni nalog za ubijanjem maljevima prijedorskih Srba u koncentracionom logoru Jasenovac, što je nonsens. Veličina je u uvažavanju tuđih žrtava, što u Prijedoru, očito, nije slučaj. Nijedna vlast ne dokumentira vlastite zločine”, zaključuje Medić.

Smetaju im ruže za 102 ubijene djece

Prema evidenciji Udruženja Prijedorčanki Izvor, u Prijedoru je do sada registrirano 3.176 žrtava nesrpske nacionalnosti. Od tog broja 256 žrtava su žene te 102 djece. Ključni dio zadatka oko organizacije “Dana bijelih traka” obavljaju roditelji ubijene djece Prijedora. Neposredno nakon održavanja ovogodišnjeg skupa, radnici prijedorskog komunalnog preduzeća uklonili su 102 ruže obilježene imenima ubijene djece, ostavljene na glavnom gradskom trgu, što do sada nije bio slučaj.

Fikret Bačić je, u ime roditelja, i ove godine, dva dana nakon održavanja skupa, gradonačelniku Đakoviću iznio šesti po redu prijedlog izgleda budućeg, eventualno odobrenog spomenika. Ovaj put bio bi to u ovu svrhu rekonstruiran most koji spaja staru i novu gradsku jezgru, čime bi se u Prijedoru simbolički spojilo do danas nespojivo.

Odgovor je bio potvrdan, samo u slučaju da su roditelji spremni na kompromis – potpuno neutralno rješenje posvećeno svoj djeci ubijenoj u proteklim ratovima na ovom području, bez njihovih imena. Nakon najnovijih skupštinskih dešavanja i prije novih poniženja, za očekivati je i njihovu reakciju. Izborna je godina…

Izvor: Al Jazeera