Nemuslimanke prihvataju ramazanski izazov nošenja hidžaba

Britanske kršćanke Ellie Lloyd i njena kćerka Grace učestvuju u tridesetodnevnom ramazanskom izazovu nošenja hidžaba (Al Jazeera)

Piše: Saba Aziz

Grace Lloyd su pozdravili aplauzom kada je ušla u učionicu u Zaljevskoj engleskoj školi u Dohi prvog dana ramazana, noseći crni hidžab uz plavu uniformu.

Ova stidljiva jedanaestogodišnjakinja se zacrvenjela dok su joj drugovi i drugarice iz sedmog razreda pljeskali i bodrili je početkom mjeseca.

Lloyd, britanska kršćanka će pokrivati glavu tokom cijelog svetog mjeseca ove godine u znak solidarnosti sa muslimankama koje su suočene sa diskriminacijom jer nose hidžab.

„Ovo mi je veoma važno“, kazala je Lloyd, najmlađa učesnica 30-dnevnog ramazanskog izazova nošenja hidžaba, inicijative koju jednom godišnje pokreće organizacija Svjetski dan hidžaba, pozivajući žene svih vjeroispovijesti da nose maramu mjesec dana.

„Obično nosim crnu maramu, osjećam se ugodnije s njom jer sve djevojke u mom razredu nose crnu maramu“, kazala je ona za Al Jazeeru, dodajući da bi kasnije, u toku mjeseca, mogla isprobati i neku drugu boju.

Hidžab je marama koju nose muslimanke koje to obilježje smatraju dijelom svoje religije.

Nazma Khan, predsjednica i osnivačica organizacije Svjetski dan hidžaba

Organizatori smatraju da je svrha ove aktivnosti koja traje cijeli mjesec da se grade mostovi i razbijaju stereotipi.

„Ovaj događaj je za one koji žele iskusiti hidžab koji traje duže od jednog dana kako bi bolje razumjeli kroz šta muslimanke prolaze svakodnevno“, izjavila je Nazma Khan, predsjednica i osnivačica organizacije Svjetski dan hidžaba.

Prvog februara svake godine, njena neprofitna organizacija također poziva žene da pokriju glavu na jedan dan u znak obilježavanja svjetskog Dana hidžaba.

„Sjajno je imati jedan dan kada hodate u tuđim cipelama, ali kada to radite 30 dana, onda zaista dobijete priliku da hodate u tuđim cipelama“, kaže Ellie Lloyd, izvršna direktorica i katarska ambasadorica organizacije Svjetski dan hidžaba.

„Najprostije rečeno, hidžab je komad tkanine, ali za muslimanku koja ga stavlja na glavu, on ima duboko duhovno značenje“, dodala je ona.

Iskustvo posta

Muslimani u SAD-u, Evropi i Turskoj počeli su postiti 16. maja ove godine, a neke države u Zaljevu i regiji Bliskog istoka dočekale su ovaj sveti mjesec 17. maja.

Kao jedan od pet stubova islama, post je obavezan tokom ramazana. Postači se suzdržavaju od jela, pića, cigareta i intimnih odnosa od zore do zalaska sunca.

Khan je u razgovoru za Al Jazeeru rekla da inicijativa nošenja hidžaba ima veći društveni učinak nego post kao dio ramazanskog izazova.

Afaf Nasher, izvršna direktorica njujorškog ogranka organizacije Vijeće o američko-islamskim odnosima (CAIR), se slaže.

„Post, većim dijelom, nije vidljiv u javnosti, pa stoga nošenje hidžaba promovira vjeru javno na način na koji post to ne čini“, rekla je ona.

Međutim, Kayla Hajji koja je mormonka, rekla je da osim što nosi hidžab 30 dana, ove godine i posti.

„Postoji takva ljepota u tome da kao zajednica vjernika postimo, koja je neopisiva za one koji ne učestvuju“, kaže ova 35-godišnja Amerikanka iz Fresna u Kaliforniji.

Kayla Hajji, kršćanka mormonka iz Kalifornije

Ona je poželjela učestvovati u izazovu nošenja hidžaba da bi dobila mali uvid u to s čim se njene „sestre u vjeri nose“ da bi „bolje razumjela njihove borbe ili trijumfe“.

Ellie Lloyd, koja također razmišlja da posti ovaj mjesec, kaže da su ona i njena kćerka Grace morale „potpuno promijeniti sastav ormara“ dodavši odjeću koja manje otkriva i koja će se slagati sa maramom.

„Tu nije riječ samo o marami, već o načinu odijevanja“, rekla je ova 38-godišnjakinja za Al Jazeeru.

„Nema smisla da nosite hidžab uz uske farmerke i kratku majicu jer se ovdje radi o cjelokupnom dojmu“, objasnila je Lloyd. „Ja poštujem cjelokupni kodeks odijevanja, ne pokrivam samo kosu.“

Suočavanje s diskriminacijom

Muslimanke se često suočavaju sa diskriminacijom i prijetnjama jer nose hidžab.

U toku ove godine, u različitim gradovima u Velikoj Britaniji počela su kružiti pisma u kojima se ljudi pozivaju da napadnu muslimane trećeg aprila, nazvanog danom za kažnjavanje muslimana.

Na ovom letku, koji je poštom dostavljen nekolicini Britanaca, pisalo je da će biti dijeljene nagrade za skidanje marame muslimankama, verbalno zlostavljanje muslimana i bacanje kiseline u lice muslimanima.

Nakon što je na vlast došao predsjednik Donald Trump i nakon „zabrane ulaska za muslimane“, organizacija CAIR je izvijestila da je u SAD-u u protekloj godini porastao broj incidenata protiv muslimana za 17 posto u odnosu na 2016.

 „Marama na ženinoj glavi bila je okidač u 13 posto incidenata“, iz ove grupe su rekli u svom najnovijem izvještaju o građanskim pravima objavljenom prošli mjesec.

Osim tog, muslimanke u Evropi su se naljutile prošle godine kada je Evropski sud pravde presudio da poslodavci imaju pravo zabraniti osoblju da nosi vidljive vjerske simbole.

Brazilska studentica Pamela Zafred, koja nosi hidžab ovaj mjesec kao društveni eksperiment, rekla je da joj je ovo iskustvo „otvorilo oči“.

Ova devetnaestogodišnjakinja iz Goianije, koja je odgojena kao katolkinja ali ne slijedi nijednu religiju, rekla je Al Jazeeri da joj je prvi dan 30-dnevnog izazova bio „najgori“.

Pamela Zafred, brazilska studentica, po odgoju katolkinja

„Otišla sam u teretanu [s hidžabom na glavi], i mogla sam čuti neprekidne šale na moj račun“, kaže ona. „Radili smo u grupama, ali niko nije želio biti dio moje grupe sve dok nas instruktor nije podijelio“.

„Mogla sam zamisliti da se ovo dešava ženama koje nose hidžab i kako bi se one osjećale odbačeno, što bi utjecalo na njihov osjećaj pripadanja.“

Na društvenim mrežama je bilo i negativnih reakcija na ovaj izazov. Korištene su riječi „potlačenost“ i „ropstvo“.

Navika nošenja hidžaba

Mnoge muslimanke koriste ovaj mjesečni izazov kako bi hidžab učinile dijelom svog života nakon ramazana.

Rawzatul Zannat je prošle godine nosila hidžab devet mjeseci, a onda je prestala.

Ovoj muslimanki iz Bangladeša su kolege iz razreda postavljale pitanja o marami, i govorili su da je „dosadna“ i „isuviše lijena“ da pravi frizuru.

„Ramazan je vrijeme kada gotovo svi muslimani pokušavaju dati sve od sebe, pa sam ja odabrala ovaj mjesec da nastavim nositi hidžab zauvijek, i moja poruka će biti ako nešto uspijete raditi mjesec dana možete nastaviti s tim zauvijek“, rekla je ova 19-godišnjakinja studentica za Al Jazeeru.

Bilkis Salifu, 33-godišnja muslimanka iz Ghane

Bilkis Salifu iz Ghane, koja je odgojena u muslimanskoj porodici, nalazi se u sličnoj situaciji.

„Ja nosim hidžab, ali samo ponekad“, kaže ova 33-godišnja žena. „Koristim ramazan, koji je sveti mjesec, da vidim mogu li se naviknuti da hidžab postane dio mene“.

Khan iz organizacije Svjetski dan hidžaba se nada da će ova aktivnost duga mjesec dana osnažiti druge muslimanke kao što je osnažila Zannat i Salifu, da nose hidžab bez straha i da će učiniti da se osjećaju ugodno u vezi marame.

Izvor: Al Jazeera