Saudijski učenjak promovira kartašku igru belot

Sheikh je napravio simboličan potez i podijelio karte za kartaškim stolom na isti način kako to čine kartaši (Al Jazeera)

Piše: Ameen Mohammed Habla

S crvenkastom bradom i dostojanstvenom vanjštinom, Sheikh Adel al-Kalbani počeo je dijeliti karte na turniru u belotu (popularniji naziv – bela). Sheikh je izrazio žal za minulim vremenom, u kojem nije uspio naučiti igrati belot, koji su saudijski učenjaci dugo smatrali zabranjenim, a one koji su igrali ovu kartašku igru stavljali su u istu ravan s onima koji su umazali ruke svinjskom krvlju i mesom.

Prisustvo Kalbanija na prvom nacionalnom turniru u kartanju – belotu ponovo je pokrenulo raspravu o ulozi i statusu saudijskih vjerskih učenjaka u novoj saudijskoj realnosti. Sheikhovo učešće “glasom i stasom” na otvaranju turnira nije bilo samo iznenađenje, već je prestavljalo i šok, ne samo za one koji ga nisu pobliže poznavali, već i za njegove pristalice i sljedbenike.

Ovo je jedno od takmičenja u mentalnim sportovima koje je nedavno pokrenula Saudijska Arabija, u okviru projekata i aktivnosti u sektoru zabave. Saudijci su objavili da će u nerednih deset godina u ovaj sektor uložiti 64 milijarde dolara (240 milijardi rijala).

‘U ovom vremenu dirhema’

Kalbani je islamski misionar, učač Kur'ana i nekadašnji imam džamije Masjid al-Haram u Mekki, kao i džamije Khaled bin al-Walid. Trenutno radi kao imam džamije Muhaisin u Rijadu i uživa status istaknutog islamskog misionara u Saudijskoj Arabiji. Spada u red saudijskih islamskih učenjaka koji su aktivni na Twitteru.

Kalbaniju nije bilo dovoljno simbolično učešće na otvaranju ovog turnira, već je održao i kraći govor, u kojem je izrazio duboko žaljenje što do sada nije uspio naučiti pravila ove kartaške igre. Istakao je da njegova rođena braća imaju veliko iskustvo u belotu i da su postali ovisnici o ovu vrstu zabave.

Izrazio je želju da nauči belot “u ovom vremenu, vremenu dirhema”, i poželio je uspjeh svim učesnicima ovog turnira. Iskazao je nadu da će njihovo rivalstvo ostati časno i u sportskom duhu, daleko od onoga što može raspaliti bijes i mržnju u njihovim prsima, sve dok pobjednici turnira ne prime nagrade iz nagradnog fonda koji prelazi milion rijala.

Sheikh je napravio simboličan potez i podijelio karte za kartaškim stolom na isti način kako to čine kartaši, dok su se takmičari u potpunosti predali igri koja je široko rasprostranjena u Zaljevu.

Iako je postao poznat po odvažnosti i oštrijem stavu prema pojedinim oponentima, Kalbani uglavnom nije izlazio izvan granica općeg konteksta. Službenom vjerskom establišmentu u Saudijskoj Arabiji zakoni i lokalni običaji dopuštaju izricanje stavova i davanje mišljenja u obliku fetvi za većinu, ako ne i sva pitanja koja se javljaju na saudijskoj sceni i izvan nje, uključujući i pravne stavove o zabavnim igrama i sportovima. Ove fetve uglavnom postaju službeni stav, koji je obavezujući za širu javnost.

Kako su ‘preskočene’ kraljeve fetve

Preminuli Sheikh Abdul Aziz bin Baz, koji je posljednjih nekoliko decenija važio za najvećeg vjerskog autoriteta u Saudijskoj Arabiji, proglasio je ovu igru zabranjenom, “zato što predstavlja alat zabave koja odvraća od sjećanja na Boga i obavljanja molitve. Pored toga, ona predstavlja bespotrebno gubljenje vremena i može dovesti do iskazivanja mržnje i neprijateljstva. Ovakav stav vrijedi za situaciju kada ne postoji materijalna naknada. Međutim, ukoliko su određene novčane nagrade, zabrana postaje još izraženijom, jer u tom slučaju prelazi u kategoriju kockanja, za koje nema nikakve sumnje da je zabranjeno. Po tom pitanju ne postoji nikakav spor.”

Ova fetva je identična fetvi koju je izdala Stalna komisija za fetve u Saudijskoj Arabiji, pošto je zasnovana na prethodnoj fetvi Sheikha Bin Baza. To znači da pravna kvalifikacija djela, koju su izvršile saudijske vjerske ustanove, potvrđuje zabranu belota. Kako se onda moglo desiti da saudijske vlasti pređu preko svega toga i organiziraju nacionalni turnir u ovoj kartaškoj igri? Kako je uopće uspjelo jednom od saudijskih učenjaka, koji je član saudijskog vjerskog sistema, da postupi suprotno ovom stavu?

U posljednje vrijeme su poduzete akcije i donesene mnoge odluke kojim saudijske vlasti nastoje umanjiti prisutnost vjerske dimenzije na javnoj sceni Saudijske Arabije. To čine paralelno sa “skraćivanjem noktiju” zvaničnim vjerskim tijelima i odbacivanjem velikog dijela vjerskog naslijeđa. Saudijska država se od trenutka osnivanja oslanjala na savez dviju utjecajnih figura: osnivača vladajuće porodice Mohammeda bin Sauda i Sheikha Mohammeda bin Abdul Vahaba, jednog od najutjecajnijih vjerskih autoriteta u historiji Arapskog poluotoka.

Autoriteti u ‘prijevremenoj penziji’

Iako napori i namjera saudijskog prestolonasljednika, princa Mohammeda bin Salmana, da oslobodi saudijsku državu od njenog vjerskog karaktera nisu skriveni, još uvijek nije dovoljno jasno da li prestolonasljednik želi vjerske učenjake i autoritete poslati u “prijevremenu penziju” i potpuno ih isključiti iz svakodnevnice, ili ih, pak, planira iskoristi u sklopu pripreme terena za nove trendove, sve dok se ne odbace društvene i vjerske stege u društvenom i vjerskom okruženju, koje je decenijama građeno na vrlo konzervativnim obrascima religioznosti i ponašanja.

Mnogi posmatrači vjeruju da bi čak i u situaciji da Bin Salman uspije staviti ruku na ono što francuski časopis Le Monde Diplomatique opisuje kao najvažnije “simbolične resurse” kraljevstva (ili vjere), što izgleda lako izvodljivo, ipak je veoma teško oblikovati svijest Saudijaca i ukalupiti je u nove kontekste, s obzirom da društvene i vjerske transformacije ne dolaze preko noći, već su potrebne decenije, a možda i stoljeća za prilagođavanje i okončavanje takvih procesa.

Kao što se bacaju karte za stolovima s kartaškom igrom belot, koja predstavlja novi vid zabave u Saudijskoj Arabiji, isto tako se bacuju i karte vjerskih institucija i saudijske političke ideologije pod utjecajem djelovanja novih vjetrova, koje nisu priželjkivali putnici lađe minulog “vehabijskog” vremena.

Izvor: Al Jazeera i agencije