Most ljubavi u gradu na Uni

Ograda gradskog mosta koji spaja dvije obale Une prepuna je ljubavnih katanaca mladih parova (Al Jazeera)

Ljubavni katanac je običaj zaključavanja dvije duše koje se vole. Najstariji katanci datiraju iz 1. stoljeća p. n. e., a nalazimo ih širom svijeta.

Običaj “zaključavanja dvije duše”, navodno, potječe još iz drevne Kine. Zaljubljeni, kako nalaže ritual, zaključaju katanac sa svojim inicijalima na ogradu mosta ili drugog specifičnog mjesta te bace ključ kako niko drugi ne bi mogao “otključati” njihova srca.

Ljubavni katanac nije predviđen samo za zaključavanje ljubavi, nego i prijateljstva. Ovaj drevni običaj azijskog porijekla našao je svoje mjesto i u bihaćkoj omladini. Ograda gradskog mosta koji spaja dvije obale Une prepuna je ljubavnih katanaca, mladih parova koji su tako željeli ovjekovječiti svoju vezu.

Rešad Behić, predsjednik Skupštine udruženja “Naša Krajina – naša baština”, proučavajući običaje i vjerovanja naroda u Bosni i Hercegovini, povezao je ovaj moderni trend kod mladih koji zaključavaju katance na ogradu mostova na zavjet za vječnu ljubav, sa starim običajem zaključavanja ljubavi.

Stari običaj u novom ruhu

“Istražujući narodne običaje u Glasniku Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, naletio sam na bilješke koje govore da je taj običaj kod nas bio prisutan nekada davno te, nakon što je izumro, mlade generacije su ga ponovo oživile”, kaže Behić.

Ovaj običaj na području Bosne i Hercegovine bio je prisutan još u 18. stoljeću, o čemu svjedoči tekst Emiliana Lileka, profesora u gimnaziji u Sarajevu, objavljen u Glasniku Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine 1894. godine.

Profesor Lilek u tekstu pod nazivom “Vjerske starine iz Bosne i Hercegovine” na 657. stranici, između ostalih, naveo je i običaj “čaranja da se momak omaži katancem i ključem”, u kojem spominje da su djevojke još tada običavale zaključavati katanac i bacati ga u vodu kako bi “zaključale” svoju ljubav i sačuvale momka samo za sebe.

“Ako je djevojka kojeg momka zavoljela, pa želi da je i on voli, onda uzme na Đurđevdan katanac i ključ, pa najprije pogleda momka kroz katanac, onda ga zaključa i baci na raskršće. Ili ona metne na put kojim će momak proći otvoren katanac, s jedne, i ključ, s druge strane. Kad je momak između položenih stvari prošao, zavrne djevojka katanac ključem, pa ga baci u vodu, da ga niko ne nađe.”

Ovaj drevni običaj u posljednjih nekoliko godina ponovo je zaživio među mladim zaljubljenim parovima širom svijeta. Mjesta zaključanih ljubavi uglavnom su gradski mostovi, a jedan od najatraktivnijih i najpoznatijih mostova gdje su mladi golubovi ovjekovječili svoje romantične veze nalazi se u Francuskoj i povezuje glavni grad preko Sene.

Bihaćke ljubavi na jednom mjestu

Po mnogima je Pont des Arts (Most umjetnosti) najromantičnije mjesto na svijetu upravo zbog ovog običaja. U februaru 2014. procijenjeno je da se na mostu nalazi približno milion katanaca, zbog kojih se čak jedan dio ograde na mostu urušio, pa su gradske vlasti donijele odluku o uklanjanju otprilike 45 tona ljubavnog tereta.

Nemaju samo Francuzi svoj ljubavni most. Mnogi gradovi širom svijeta zaraženi su ovim običajem, koji nije mimoišao ni grad na Uni. Tako je unazad nekoliko godina bihaćka omladina počela eru zaključavanja svojih ljubavnih veza i na taj način Bihaću donijela novi opus i ukras. Katanci zakačeni na mostu koji spaja lijevu i desnu obalu rijeke Une svjedoče o izgubljenim ljubavima i romantičnim vezama, od kojih su neke krunisane brakom.

“Svako vrijeme nosi svoje običaje i, što bi narod rekao, ‘Bolje da nestane sela nego običaja.’ Nažalost, mnogobrojne tradicije i običaji izumiru sa selima. Ovo je prilika da kroz modernu inačicu ljubavi mladih ukažemo na naše korijene, koji su utemeljeni na tradiciji i koji su dio našeg identiteta”, ističe Behić.

Izvor: Al Jazeera