Laszlo: Orbanovi birači vjeruju da će bez njega Mađarsku snaći apokalipsa

Orban je uvijek imao nekoliko pseudoneprijatelja preko kojih je svoje birače tjerao da se nečega boje, tvrdi Laszlo (Al Jazeera)

Razgovarala: Marina Barukčić

Koja je tajna uspjeha Viktora Orbana i njegove stranke Fidesz? Je li doista većina Mađara u strahu od izbjeglica i Georgea Sorosa? Ili Orban, koji je otvoreno oduševljen Vladimirom Putinom, nalazi načine za manipulacije kako bi što dulje ostao na vlasti? Izborni sustav prekrojio je prema svojim potrebama još 2011. godine, mediji su doslovce u rukama njegovih bliskih prijatelja, a oporba je potpuno razorena.

Savršen put prema još jednom mandatu i većini koju zapravo kroji – manjina. Takav se zaključak mogao donijeti nakon intervjua s najpoznatijim politologom, stručnjakom za izbore, Robertom Laszlom iz budimpeštanskog think-thanka Political Capital.

  • Izgledno je da će Fidesz Viktora Orbana u nedjelju osvojiti treći mandat zaredom. Je li moguć zaokret?

Fidesz ima najveću, ogromnu prednost pred svim strankama. Njihova pobjeda nije upitna. Mađarski je izborni sustav vrlo kompliciran i, ako zbrojite podršku građana svim oporbenim strankama, imale bi više glasova od Fidesza. U slučaju da bi se one mogli koordinirati u 106 izbornih jedinica u kojima, prema relativnoj većini, po jedan zastupnik dobiva mandat, mogli bi pobijediti Orbana. Samo ako bi se koordinirale. No, oporbeni se čelnici međusobno više mrze nego što mrze Orbana i čini se da neće biti učinkovite koordinacije na nacionalnoj razini. Fidesz je najvjerojatniji pobjednik izbora. No, ne vjerujem da će ponovno osvojiti dvije trećine podrške. Najvjerojatniji je scenarij da će Orban pobijediti, ali s manjim brojem mandata nego na prošlim izborima.

  • Ako Orbanu bude nedostajalo nekoliko ruku za većinu, s kim bi mogao koalirati?

Taj scenarij nije realan. U slučaju da Fidesz izgubi i nema dovoljno ruku za sastav Vlade, koalicija s nekim oporbenim strankama može biti teoretski scenarij, ali nije realno. Orban je posljednjih godina radio što je htio i da sada mora partnere pitati za svaki potez prije parlamenta – ne, to nije realističan scenarij. Prije će izabrati da se povuče, da druge stranke pokušaju sastaviti Vladu, a ako ne uspiju, da se na ponovljenim izborima za šest mjeseci vrati jači nego ikad. To je puno realniji scenarij.

  •  Zašto je Fidesz tako snažan?

Fidesz nema podršku većine biračkog tijela, ima vrlo snažnu podršku manjine od približno dva milijuna ljudi, a ukupan broj birača iznosi otprilike osam milijuna. To je manjina koja ih podržava, a u ovakvom izbornom sustavu manjina može postati većina u parlamentu. Orban nema cijelu zemlju iza sebe, njega podržavaju njegovi ljubitelji; ne bih ih čak nazvao biračima – oni su pravi obožavatelji koji se zaista boje migranata, stvarno vjeruju da George Soros upravlja svijetom, što je potpuni idiotizam, i oni vjeruju u Orbanovu propagandu i boje se da će, ako Orban ne pobijedi, Mađarsku snaći totalna apokalipsa i pakao. Naravno, to nema veze sa stvarnošću, ali to oni misle i zato su mu tako posvećeni. S druge strane, lijeve i centrističke stranke u Mađarskoj su oduvijek jako rascjepkane i sad imaju toliko međusobnih osobnih konflikata da čak ni oni građani koji ne mogu podnijeti Orbana ne mogu pronaći stranku kojoj bi povjerili glas. Te stranke nisu dovoljno snažne čak ni u koaliciji.

  • Kako to da je Jobbik postao najsnažnija oporba Fideszu?

Da, u ovom trenutku Jobbik izgleda kao relativno najsnažnija oporbena stranka, ali ni dalje ne može izazvati Orbana. I dalje je daleko od potpore Fideszu. Jobbik je bio radikalno desna stranka i većina njegovih čelnika i dalje su radikalni desničari, ali kako je u međuvremenu Fidesz postao najekstremnija desna stranka u Mađarskoj, morali su pokušati naći svoj put prema centru. Nisam siguran da su uspjeli. Prema anketama, oni imaju istu ili čak manju podršku birača nego prije četiri godine. Vidjet ćemo je li ovo dovoljno da dobiju još nekoliko članova parlamenta.

  • Mogu li građani Mađarske očekivati promjene s novim Fideszovim mandatom ili nastavak dosadašnje politike?

Ovo je smjer kojim će Viktor Orban nastaviti. Nikad nije htio konsolidirati svoju moć. Toliko je toga promijenio – od svoje ideologije pa nadalje – ali jedna je stvar ostala nepromijenjena: uvijek se borio protiv nekoga. Protiv komunizma u devedesetima, kasnije liberalnih ideja, EU-a, MMF-a, Barossa, Junckera, sad migracija i Georgea Sorosa. Uvijek je imao nekoliko pseudoneprijatelja preko kojih je svoje birače tjerao da se nečega boje. Sad su to Soros i migranti, ali nikad nije imao konsolidirani period. Njegova se politika oduvijek svodila na borbu protiv nekoga i pokušaj da ostavi dojam da je on jedini mogući zaštitnik koji građane može spasiti.

  • Fidesz najavljuje iliberalnu demokraciju. Kažu da u fokusu ne smiju biti prava pojedinca nego zajednice i obitelji. To zvuči kao relativizacija ljudskih prava. Je li ta poruka opasna? 

Ne bih rekao da je ta ideja opasna, to je politički kredo konzervativne stranke. Nije to probem, to je politička poruka iza koje stoji glavna poruka da su u liberalnoj demokraciji ljudi svjesni svojih prava, oni će se boriti za njih, a to može biti opasno za Fideszov ostanak na vlasti. Uzori su Rusija i Turska, a to je i sam Orban rekao u govoru 2014. To su ti tzv. iliberalni režimi, ali ne bih ih zvao demokracijama jer demokracija ne može biti iliberalna. To je poruka za birače koji mrze liberalizam i bivšu Liberalnu stranku. U Mađarskoj su uspjeli riječ “liberalizam” pretvoriti u psovku. No, nije zakazao liberalizam nego Liberalna stranka. Druga stvar jest da se Orban zbilja divi tome kako Putin vlada zemljom i to on želi, da ga nitko ne provjerava, da uz potporu manjine radi što želi i da se ne mora brinuti za tzv. ljudska prava. On je danas, kao čelnik članice EU-a, vrlo važan Putinov saveznik.

Izvor: Al Jazeera