Nova koalicija: Sadristički pokret i komunisti Iraka

Formiranje zajedničke liste taktički je, a ne strateški potez, zasnovan na pokušaju da se obje strane međusobno okoriste (Al Jazeera)
Formiranje zajedničke liste taktički je, a ne strateški potez, zasnovan na pokušaju da se obje strane međusobno okoriste (Al Jazeera)

Piše: Marwan al-Jubouri

S početkom predstavljanja izbornih blokova koji će učestvovati na izborima u Iraku zakazanim za 12. maj posmatrače je iznenadila vijest o uspostavljanju nove koalicije koju će činiti sadristički pokret i jedan broj ljevičarskih i liberalnih stranaka, prije svega Iračka komunistička partija.

Nova koalicija nazvana je “Marširanje ka reformi”, što izgleda kao odstupanje od pravila političke igre koja su prisutna u Iraku još od 2003. godine.

Iako je te dvije strane spojio njihov zajednički angažman tokom demonstracija na kojima se zahtijevalo provođenje reformi prije dvije i po godine, mnogi nisu očekivali da će doći do formiranja jednog takvog bloka koji će okupiti strane sa suprotnim ideologijama i političkim vizijama.

Novoosnovana stranka Istiqamah (“Ustrajnost”) zastupat će sadristički pokret unutar nove koalicije nakon vijesti da je vođa pokreta Muqtada al-Sadr rasformirao blok Al-Ahrar, koji je predstavljao taj pokret na prošlim parlamentarnim izborima. Što se tiče stranaka tzv. Građanskog pokreta koje se nalaze na listi, njih će predstavljati Iračka komunistička stranka, Iračka republikanska grupa i druge liberalne i desničarske stranke i ličnosti.

Emir al-Kinani, bivši zastupnik iz sadrističkog pokreta, smatra da su motivi za formiranje novog bloka opravdani. Naglasio je da će blok raditi na razvijanju zajedničkog programa kako bi se poboljšali životni uvjeti i aktivirao nadzor nad državnim institucijama. Prema njegovim riječima, nova koalicija ponudit će nove kandidate za Parlament nakon što je Al-Sadr odbacio kandidaturu aktuelnih članova bloka Al-Ahrar na parlamentarnim izborima bez izuzetka.

Zaustaviti podjelu

Al-Kinani smatra da Iraku trebaju liste koje će okončati sektaške i ideološke podjele koje vladaju u državi već godinama. Dodao je da se ideološke razlike između komponenti koje čine novu koaliciju neće naći na putu njihovom zajedničkom političkom i ekonomskom programu, koji može ponuditi rješenje za krize s kojima se suočava država, uz “poštivanje ideološke orijentacije” svih stranaka i političkih snaga.

Društvene mreže prepune su komentara u kojima se postavljaju pitanja o prirodi političkog programa koji bi mogao spajati te dvije strane, jer je za jednu od njih čekanje “Mehdija” jedan od osnovnih ideoloških i političkih elemenata, dok druga vjeruje u “dijalektiku”, odvajanje vjere od države i protivi se prisustvu vjerskih stranaka na sceni.

Međutim, Mufid al-Jazairi, član Centralnog komiteta Iračke komunističke partije, smatra da te dvije strane spaja njihova posvećenost očuvanju jedinstva države i njene budućnosti, pogotovo zato što je vladajuća klasa u proteklim godinama “dovela državu u žalosno stanje”.

Al-Jazairi dodaje da su se dvije strane složile da rade na izmjeni političkog procesa i rješavanju kriza, ukidanju sistema sektaških kvota te na tome da se javni interesi stave ispred frakcijskih, sektaških i nacionalnih, prema njegovim riječima.

Izrazio je čuđenje zbog velike galame koja se podigla u vezi s tim pitanjem. Za Al Jazeeru je rekao da smatra da takav korak nije bio iznenađenje za političke krugove i javnost u Iraku jer su te dvije strane još 2015. zajedno učestvovale na demonstracijama kojima se zahtijevalo poboljšanje usluga građanima i sankcionisanje odgovornih za korupciju.

Al-Jazairi očekuje da će nova koalicija osvojiti više od 30 mjesta u budućem parlamentu, ali je odbio iznijeti predviđanje vezano za broj mjesta koje će osvojiti “Građanski pokret” kao dio te koalicije jer ih “ne zanima broj mjesta koliko promjene”.

Al-Jazairi je na kraju naglasio da ta koalicija, koja okuplja “umjerene islamiste” i “sekularne demokrate”, razbija sektaštvo u politici i njegov pristup, što bi u budućnosti moglo povećati broj njenih pristalica u narodu.

Važno je napomenuti da je ova predizborna kampanja pokazala da postoje liste koje nisu oblikovane na osnovu sektaške orijentacije, s tim da politički analitičari to vide samo kao propagandu s obzirom na to da pravila na kojima je zasnovan politički proces nakon 2003. i dalje regulišu sve detalje na iračkoj političkoj sceni.

Taktički savez

Istraživač i politički analitičar Hisham al-Hashemi smatra da među devet glavnih koalicija ne postoje liste koje nadilaze sektaške okvire, s tim da se pojedine mogu opisati kao liste “pluralnih identiteta”, na kojima dominiraju posebne sektaške ili nacionalne boje.

Vezano za novu koaliciju, formiranje zajedničke liste između te dvije strane Al-Hashemi vidi kao taktički, a ne strateški potez, koji je zasnovan na pokušaju da se obje strane međusobno okoriste.

Sadristički pokret ima veliki broj pristalica u iračkom društvu, dok je građanski pokret bolje prihvaćen na međunarodnom nivou i u intelektualnim krugovima, čime ostvaruju uzajamnu korist.

Al-Hashemi očekuje da će koalicija osvojiti 40–42 mjesta u Parlamentu i da “udio sadrista neće biti manji od 35 mjesta”, što se ne razlikuje mnogo od broja mjesta koje je taj pokret osvajao na ranijim izborima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO