Mapa: Odmor u Hrvatskoj skuplji nego u Španiji

Britanski portal Business Insider sastavio je listu najpovoljnijih destinacija za predstojeće ljetne odmore.

Prema podacima koje je prenio s Travel Supermarketa, internetske stranice specijalizirane za usporedbe cijena putovanja, znatno je povoljnije ljetovati u Turskoj, Španiji, Egiptu, Grčkoj ili Portugalu, nego u Hrvatskoj.

Hrvatska je dospjela na listu deset najisplativijih mjesta za odmor, ali je na posljednjem mjestu.

Business Insider je uporedio cijene smještaja između 1. maja i 30. septembra, za sedmodnevni all-inclusive aranžman. Došli su do liste najpovoljnijih, odnosno onih u kojima se tokom sedmodnevnog odmora dobije najviše za najmanje novca.

Prema proračunu Business Insidera, odmor u Hrvatskoj košta 726 eura po osobi. Troškovi za sedmodnevni odmor u Dubrovniku ove godine narasli su za 405 posto. Za odmor u Trpnju, u hotelu s tri zvjezdice, treba izdvojiti 334 eura.

Najjeftinija Bugarska

Sedmodnevno ljetovanje na Kipru košta 680 eura po osobi, a britanski portal navodi da su na tom otoku cijene pale za 12 posto u odnosu na prošlu godinu. Za jednako dug ljetni odmor u Portugalu treba izdvojiti isti iznos.

U Egiptu se može ljetovati već za 592 eura po osobi, a BI preporučuje King Tut Resort sa četiri zvjezdice u Hurgadi na Crvenom moru.

Cijene aranžmana na grčkom otoku Kreti pale su za 13 posto u odnosu na prošlu godinu, a za grčko primorje treba izdvojiti 591 euro po osobi.

Sedmodnevno ljetovanje u Španiji može se provesti za 574 eura po osobi, a najjeftinije mjesto u toj zemlji je Lloret de Mar.

Odmor na Malti košta 552 eura po osobi, a u Maroku sedmodnevni all-inclusive odmor košta 538 eura, s tim da je najpovoljnije u Agadiru, gdje su cijene u odnosu na prošlu godinu pale čak 13 posto.

Sedam dana u Turskoj košta, 530 eura po osobi, a Business Insider preporučuje Alanyu i Antalyu, kao i Bodrum, Marmaris i Oludeniz.

Bugarska je najjeftinija zemlja za all-inclusive odmor u 2018. godini, gdje se može ljetovati za 525 eura.

Crnomorske pješčane plaže su pravi hit, a u hotelu Diamond sedmodnevni aranžman košta najmanje 261 euro po osobi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO