Izrael arapskim jezikom falsifikuje svijest

Okupacione vlasti su postavili džambo-plakate kojima pozivaju Palestince sa teritorije iz '48. godine da učestvuju u obilježavanju godišnjice proglašenja 'nezavisnosti' Izraela (Al Jazeera)

Piše: Mohammed Mohsen Watad – Umm al-Fahm

Uporedo s palestinskim aktivnostima vezanim za obilježavanje Nakbe i povratak korijenima i napuštenim naseljima, izraelske vlasti su pokrenule reklamnu kampanju na arapskom jeziku. Ciljna skupina tog projekta su Palestinci sa teritorija koje su 1948. godine pripojene Izraelu. Izraelci su ih pozvali da učestvuju u proslavi obilježavanja sedamdesetogodišnjice osnivanja države Izrael.

Kampanja potiranja palestinskog nacionalnog identiteta i falsifikovanje svijesti mladih ljudi, koji energično podržavaju marševe velikog povratka, događa se u trenutku kada su izraelske sigurnosne i vojne snage stavljene u punu pripravnost zbog mogućih implikacija marša za povratak u pojasu Gaze, kao i straha od prenošenja nereda na teritoriju iz ‘48 i Zapadnu obalu, kada sredinom maja demonstracije dostignu svoj vrhunac.

Nasuprot rasističkim praksama i zakonodavstvu, kao i strategijama koje je Tel Aviv usvojio kako bi Palestincima oduzeo pravo na povratak, Sulejman Fahmawi, predsjednik Odbora za zaštitu prava raseljenih sa teritorija iz ‘48, ističe: “Izrael je odabrao diplomatski pristup da se proslava izraelske ‘nezavisnosti’ organizuje uporedo s početkom aktivnosti vezanih za obilježavanje sedamdesetogodišnjice Nakbe.“

Marševe za povratak u raseljena naselja organizovalo je Udruženje za zaštitu prava interno raseljenih osoba i oni se odvijaju uporedo sa proslavama Izraela povodom godišnjice 'nezavisnosti'. [Al Jazeera]

Izazovi i implikacije

S druge strane, 21. marš za povratak u palestinsko naselje Atlit, koje se nalazi u okrugu Haifa, počinje pod sloganom: „Njihova ‘nezavisnost’ je naša ‘Nakba’. Nema odustajanja od prava na povratak. ‘Da’ za povratak raseljenih lica i izbjeglica u njihove domove!“

Al-Fahmawi je u izjavi za Al Jazeeru istakao da slogani ovih marševa predstavljaju konstante svih Palestinaca, a posebno omladine. Treba znati da je velika većina učesnika u aktivnostima vezanim za povratak i obilježavanja Nakbe pripadnici mlađih generacija.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava raseljenih sa teritorija minimizirao je implikacije i utjecaj izraelskih kampanja na mlađe naraštaje. Naglasio je da su se mladi Palestinci, uprkos izazovima i zavjerama izraelske vlasti s kojima se suočavaju, uspjeli prilagoditi novonastaloj situaciji. Ojačali su nacionalnu svijest i skrenuli pažnju međunarodne javnosti na svoja prava.

Fahmawi je dodao da je praksa Izraela, kao i njegova rasistička i okupaciona politika protiv palestinskog naroda, izazvala reakciju koja je dovela do neuspjeha planova asimilacije te ojačala svijest o očuvanju nacionalnog identiteta i privrženosti palestinskim konstantama zajedno s pravom na povratak.“

Kao pandan izraelskoj kampanji, aktivisti palestinskog omladinskog pokreta unutar palestinske teritorije iz ‘48 godine pokrenuli su kampanju podizanja svijesti o nužnosti učešća u marševima za povratak i aktivnostima obilježavanja Nakbe, kao i pojačanim terenskim posjetama raseljenim naseljima. Naglasili su potrebu bojkota proslave ‘nezavisnosti’ Izraela putem peticije na društvenim mrežama pod sloganom ‘Svojom Nakbom dokrajčimo džambo-plakate koji najavljuju njihovu proslavu’.

Odbijanje i odupiranje

Vard Kayal i Ahmed Darawishe, inicijatori ove peticije, pozvali su Odbor za praćenje i političke događaje, nacionalne snage i arapske vlasti da uklone džambo-plakate koji proslavljaju takozvani ‘Dan nezavisnosti Izraela’.

Kayal i Darawishe su istakli: „Ni na koji način ne možemo prihvatiti stanje da se naši gradovi i sela pretvaraju u prostor na kojem se proslavljaju godišnjice protjerivanja našeg naroda iz domovine. Uništeno je preko 530 palestinskih gradova i naselja, a milioni palestinskih izbjeglica se ne mogu vratiti u svoje domove.“

Komentarišući izraelsku kampanju, mladi aktivista Darawishe zaključuje da se Izrael ‘ne stidi sam sebe jer je izgrađen na ruševinama palestinskog naroda kojeg je protjerao i raselio, a njihove gradove i naselja razorio. Još uvijek ih drži pod okupacijom i kontrolom vojnog režima.’ Naglasio je da Palestinci odbijaju planove izraelske države koja ima za cilj da nametne ovakve reklamne projekte i druge manifestacije ceremonijalnog karaktera palestinskoj mladeži u pokušaju iskrivljavanja identiteta i falsifikovanja svijesti.

Darawishe je izjavio za Al Jazeeru: “Džambo-plakati, koji su postavljeni na prilazima naših gradova i naselja, iritirajući su za dušu i oči i predstavljaju poniženje. Nakba, vojna vladavina, masakri u Kafr Kassemu i Sandali, Al-Naksa, masakr počinjen na Dan planete zemlje, dvije Intifade, kao i ova ubijanja na terenu koja trenutno svjedočimo… Posmatramo kako izraelske vlasti pretvaraju sve ove naše tragedije u provocirajuće džambo-plakate koji izazivaju bijes.“

Insistiranje i privrženost

Uprkos naporima Izraela da proširi svoju moć i autoritet kroz kampanju proslave ‘nezavisnosti’ i iskorištavanje nekolicine Arapa koji učestvuju u proslavi i nose izraelsku zastavu, lider Stranke lojalnosti i reforme’, Hossam Abu Lail, smatra da ova kampanja odražava zabrinutost i osjećaj nemoći sigurnosnog i vojnog establišmenta zbog nastavka marševa za povratak u pojasu Gaze i prenošenje demonstracija na teritorije iz ‘48, koje će se nastaviti do sredine maja, kada se obilježava sedamdesetogodišnjica Nakbe.

Abu Lail je u izjavi za Al Jazeeru istakao da Izrael provodi represiju nad palestinskim narodom i nastavlja s njegovim raseljavanjem i ugnjetavanjem. Čak se i Palestinci s teritorija iz ‘48. godine, koji su morali prihvatiti izraelsko državljanstvo, tretiraju kao neprijatelji i petokolonaši. Oni su blokirani rasističkim zakonima… Sve to podstiče palestinski narod da se još više posvete svojim konstantama i pravima, prije svega pravu povratka izbjeglica u svoje domove i na svoju imovinu, bez ikakvog kalkulisanja.

U vezi razloga, motiva i ciljeva izraelske kampanje, Abu Lail smatra da je Tel Aviva ispoljio nemoć u pojasu Gaze, gdje se nastavljaju marševi za povratak. Ovi marševi su palestinskom pitanju, koje je dobilo novi zamah, vratili njegov značaj. Izrael još uvijek muči kompleks Nakbe, uprkos tome što je od nje prošlo sedamdeset godina.

Abu Lail dodaje da je ova nemoć i zabrinutost zbog kompleksa Nakbe nagnala cionističke okupatore da se ‘potpomognu promotivnim kampanjama i vojnim paradama kako bi prikrili svoju slabost i poslali poruku izraelskom narodu da je Izrael još uvijek snažan.’

Izvor: Al Jazeera