Zašto prijevremeni izbori u Turskoj?

Turska bi mogla tražiti finansijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (EPA)

Piše: Khalil Mabrouk

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan bez oklijevanja je prihvatio poziv političkog saveznika Devleta Bahçelija, lidera Stranke nacionalnog pokreta (MHP), te je u srijedu objavio kako se prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori trebaju održati 24. juna ove godine.

Turske političke snage i stranke imaju različite stavove u vezi održavanja izbora više od godinu dana prije nego su planirani.

Međutim, sve stranke su izrazile spremnost za uključivanje u izbornu trku.

Mnogi posmatrači gledaju na odluku o sazivanju prijevremenih izbora iz različitih uglova. Neki su se fokusirali na unutrašnjo-političku situaciju u državi, dok su drugima u fokusu promjene u regionu i turski odnosi s drugim zemljama.

Bahçeli je svoj poziv od prošlog utorka za ubrzavanje izbora, koji su bili zakazani za septembar sljedeće godine, doveo u vezu sa težnjom da se skrati tranzicijski period za transformaciju parlamentarnog na predsjednički sistem u Turskoj, što je u skladu sa rezultatima referenduma održanog u aprilu 2017. godine.

Ostvarivanje političkih poena

Međutim, posmatrači sve to povezuju sa ostvarivanjem političkih poena pojedinih turskih stranaka, posebno Stranke nacionalnog pokreta, koja je učvrstila alijansu sa vladajućom Partijom pravde i razvoja (AKP).

Prema mišljenju novinara i dobrog poznavaoca turske političke scene, Saleha Ayyada, Stranka nacionalnog pokreta uspjela je osigurati mjesto u Narodnoj alijansi, koja ima najveće izglede za uspjeh na predstojećim izborima. Također, ova stranka je uspjela spriječiti odliv glasova iz ovog čvrstog bloka na štetu ‘Dobre stranke’, koja se otcijepila od Stranke nacionalnog pokreta.

Prijevremeni izbori će onemogućiti ‘Dobroj stranci’ da u njima učestvuje, pošto u momentu održavanja najavljenih izbora neće proći šest mjeseci od osnivačkog kongresa stranke, što je propisano turskim zakonom.

Ayyad ističe da će Meral Aksener, liderka ‘Dobre stranke’ i bivša zamjenica Devleta Bahçelija u Stranci nacionalnog pokreta, u skladu s ovim zakonom morati sačekati pet godina kako bi njena novosnovana stranka mogla formalno učestvovati u nekim od narednih izbora.

Ayyad je, također, izjavio za Al Jazeera.net: „Politički projekat ‘Dobre stranke’ može se vrlo lako rasplinuti u periodu od pet godina“.

U istoj političkoj jednačini, raspisivanje prijevremenih izbora oduzima priliku Republikanskoj narodnoj stranci (CHP) i Narodnoj demokratskoj partiji (HDP) da konsolidiraju svoje redove. Posebno treba imati u vidu činjenicu da lideri Narodne demokratske partije izdržavaju zatvorske kazne zbog optužbi za terorizam i saradnju s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK).

Republikanska narodna stranka je uputila oštre kritike zbog odluke o raspisivanju prijevremenih izbora, optužujući Bahçelija za podređivanje javnih i nacionalnih interesa ličnom interesu.

‘Dobra stranka’ je navela da je postignuti dogovor između Partije pravde i razvoja i Stranke nacionalističkog pokreta doveo ovu posljednju u poziciju da odstupi od svojih principa.

Žestoke reakcije ljevičarskog i republikanskog tabora upućene konzervativnoj koaliciji Ayyad pripisuje očekivanim efektima ovog saveza koji će ojačati poziciju Partije pravde i razvoja i omogućiti joj da formira jaku frontu koja će otežati zadatak opozicije da postane protuteža.

Mapa političkih stranaka

Posmatrači gledaju na poziv za raspisivanje prijevremenih izbora kao prirodni odraz skladnih odnosa između i Stranke nacionalnog pokreta i Partije pravde i razvoja, posebno nakon vojne operacije ‘Maslinova grana’ u Afrinu.

Turski pisac i novinar, Kemal Öztürk, smatra kako ova koalicija koristi pozitivne efekte ove operacije. Više od 90% turskih građana dalo joj je svoju podršku, što je dovelo do podizanja popularnosti turske vlade i poslužilo joj kao podsticaj – svojevrsni katalizator da krene direktno u izbore.

Öztürk je izjavio za Al Jazeera.net da za razliku od Partije pravde i razvoja i Stranke nacionalnog pokreta, cjelokupna opozicija nije dovoljno spremna za najavljene izbore. Zbog toga ovi izbori nisu u njenom interesu.

Ovaj novinar je istakao da sam način poziva na ranije izbore odražava i stepen koordinacije dviju koalicionih stranaka. Bahçeli je pozvao na prijevremene izbore, a Erdoğan ga je podržao u tome i na taj način otklonio neugodnosti od svoje stranke koja u periodu dužem od 15 godina poziva Turke na izbore.

Kemal Öztürk isključuje mogućnost da Republikanska narodna stranka pravi koaliciju sa Kurdistanskom radničkom partijom. Smatra vjerovatnijom opciju da svaka od njih nastupi samostalno ili uz koaliranje s pojedinim manjim strankama.

Öztürk naglašava mogućnost formiranja trećeg fronta oličenog u ‘Dobroj stranci’ i ‘Partiji sreće’. Naveo je da svaka od njih može kandidovati po jednog kandidata zajedno s nekim malim strankama, kao što je ‘Narodna stranka’.

Međutim, Öztürk je istakao da bi se ‘ova politička mapa mogla promijeniti u slučaju dogovora opozicionih stranaka oko nominacije snažne i politički istaknute figure, kao što je bivši predsjednik Abdullah Gül. U tom slučaju će konkurencija biti jača a sve opcije otvorene.’

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO