Pet stvari koje treba znati o potencijalnom američkom napadu na Siriju

SAD je prošle godine ispalio 59 Tomahawk raketa na sirijske položaje nakon hemijskog napada za koji je optužen Assadov režim (Reuters)

Sjedinjene Američke Države obećale su da će raketnim napadima uzvratiti na navodnu upotrebu hemijskog oružja u napadu sirijske vlade na Doumu, grad pod kontrolom sirijskih pobunjenika.

Rusija, saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, obećala je uzvratiti ako Pentagon zaista izvede napade za ono što Moskva naziva “izmišljenim” napadom hemijskim oružjem.

Analitičari su odgovorili na pet pitanja šta se može očekivati poslije.

Koja vrsta američkih raketa će biti ispaljena?

Lawrence Korb, bivši pomoćnik ministra odbrane SAD-a, kazao je za Al Jazeeru da će američka vojska najvjerovatnije koristiti projektile Tomahawk.

SAD je prethodno koristio Tomahawk rakete u napadima na Siriju prošle godine, koji su izvedeni kao odgovor na korištenje hemijskog oružja na pobunjenički grad Khan Sheikhoun u pokrajini Idlib.

Pentagon je saopćio da je sa dva borbena broda u Mediteranu ispaljeno 59 krstarećih Tomahawk raketa na aerodrom Shayrat u pokrajini Homs, a meta je bila sirijska zračna baza, za koju američki zvaničnici kažu da je iz nje izveden hemijski napad na Khan Sheikhoun. Šest pripadnika sirijske vojske je ubijeno u američkom raketnom napadu.

Analitičari smatraju da bi se i ovaj put mogli upotrijebiti Tomahawk projektili.

“Prema nezvaničnim izvorima, SAD je u Mediteran i Crveno more rasporedio nekoliko nosača sa krstarećim raketama”, rekao je Fuad Shahbazov, sigurnosni i vojni stručnjak za sjedištem u Azerbejdžanu.

“Također, mogu se očekivati i napadi na borbenim avionima jer SAD ima ogromne zračne baze u zemljama Zaljeva”, dodao je on.

Šta su najizglednije mete?

SAD će najvjerovatnije napasti komandne centre i kontrolu sirijske vojske, kao i skladišta hemijskog oružja, smatra Shahbazov.

Na osnovu trenutne lokacije američkih krstarećih raketa smještenih na brodovima ratne mornarice, pro-Assadova uporišta duž Mediterana, u pokrajini Latakija, mogu očekivati napade sa mora, rekao je on.

Ali Afzal Ashraf iz Centra za sukobe, sigurnost i terorizam, rekao je za Al Jazeeru da Twitter poruke američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojim je jasno precizirao da će “pametne rakete” biti korištene vjerovatno nisu dobro prihvaćene među njegovim vojnim zapovjednicima i da će vjerovatno nova strategija biti zamišljena.

“Oni uobičajeno ne vole da unaprijed objave šta će učiniti i kako će to učiniti”, rekao je Ashraf. “Tako da američka vojska možda odluči da primjeni drugu metodu”.

Šta je cilj napada?

Glavni cilj napada bi bila prevencija svake buduće upotrebe hemijskog oružja, rekao je Korb.

Ali ostaje nejasno da li SAD zna gdje je to oružje pohranjeno u Siriji, naglasio je Ashraf.

“Ako znamo gdje je hemijsko oružje, onda ono može biti uništeno. Ako doista napadnu postrojenja hemijskog oružja, onda se postavlja pitanje zašto ranije nisu napali tamo. Sumnjam da postoje ikakva postrojenja hemijskog oružja za koje Zapad zna. Tako da će ovi napadi uglavnom biti na vojne mete”, rekao je on.

Ashraf je sugerirao da će SAD najvjerovatnije držati borbene avione i mornaričke brodove na udaljenosti od ruskih snaga.

“Kako se čini, ono što dolazi će biti takozvani ‘pozicioni napad’ u kojem će biti korišteni krstareće rakete i druge rakete kako bi se izbjegla mogućnost sukoba između ruskih i od Amerike podržanih letjelica i brodova”.

“Ako do toga dođe, veoma velika crvena linija će biti pređena i dolazimo u veoma teško stanje koje uključuje rat između Rusije i SAD-a, a to je nešto za šta niko zaista nije spreman”, rekao je Ashraf.

Koji je najizgledniji odgovor Rusije?

Reakcija Moskve će vjerovatno biti ograničena na javnu osudu, ako SAD ne napadne rusku vojsku, kazao je Korb.

Međutim, Shahbazov kaže da treba obratiti pažnju na upozorenja ruskog ministarstva odbrane na odmazdu.

“[Ruski odgovor] će uključivati raketne napade na opozicione snage i vojne položaje američkih specijalnih snaga”, rekao je on, dodavši da je malo vjerovatna dugotrajna kopnena operacija protiv pobunjenika.

Poredivši napade američkim Tomahawk raketama izvedenim u aprilu 2017, Ashraf je kazao da je moguće da su Rusi upozorili Sirijce na nadolazeći napad.

“Jedina stvarna razlika u odnosu na prošli put je ta da su Rusi upozorili Sirijce, koji su onda bili u mogućnosti da rasprše svoje snage i opremu, tako da nije bilo puno ljudskih žrtava i da nije uništeno mnogo opreme. U ovom konkretnom slučaju, čini se da neće biti upozorenja”, rekao je on.

Kakvu vrstu proturaketnih sistema Moskva ima u Siriji? Mogu li se suprotstaviti američkim napadima?

Shahbazov je kazao da je ruski glavni proturaketni sistem u Siriji, S300 Gladiator, raspoređen u toj zemlji krajem 2016. godine. 

“Međutim, moguće je da će Rusija koristiti svoj moderni sistem S400 koji je već duže od godinu dana raspoređen u Siriji. Ovaj sistem bi mogao biti prijetnja za sve moderne borbene avione. Ali Rusija još nije koristila ovaj sistem u Siriji”, rekao je on.

Korb je kazao da je malo vjerovatno da će Rusija biti u stanju da se suprotstavi američkim napadima.

Ashraf se slaže, kazavši da će brojne mete koje SAD u Siriji napadne vjerovatno biti pogođene.

“Ako Rusi ostanu dosljedni svojim riječima, neke od tih raketa će biti presretnute. Nijedan protuzračni sistem nije savršen, tako da pretpostavljam da će prilično značajan broj raketa proći do svojih meta”, dodao je on.

Izvor: Al Jazeera