Sjever Crne Gore: Nakon 20 godina istog, znaš što je činit’

Predizborna euforija u Bijelom Polju (Al Jazeera)

Na graničnom prelazu Meštrovac kod Pljevalja, i bez predizbornog materijala i plakata, osjeća se iščekivanje novog predsjednika države.

Srdačni službenik granične policije sarkastično je prokomentirao slijed predstojećih izbora, uz argumentaciju da je posljednji vladar Crne Gore na čelu te zemlje bio “samo 57 godina”. “A ovaj, Bog mu zdravlja dao, ima da postavi novi rekord.”

Đukanovićev politički koncept je najprihvatljiviji u Pljevljima

Za Pljevlja, kao i većinu gradova na sjeveru Crne Gore, karakteristična mješovita etnička struktura stanovništva, stoga je i politički program Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića najprihvatljivija platforma, koja se bez preinake lako uklapa među lokalnim stanovištvom.

“Mislim da je već odlučeno, Milo je svima dao podjednaku priliku i osigurao kakav-takav prosperitet, alternative mimo DPS-a nema”, kaže Senad Bambur iz Pljevalja.

Opozicija bez alternative

Bambur ističe da je opozicija u Crnoj Gori imala izrazito nepromišljene nastupe i ispade i da je zbog toga izgubila veliki broj potencijalnih pristalica.

“Opozicija u Crnoj Gori, umjesto političke alternative, nudi povratak u mračno doba.”

“A, recite vi meni, o kakvoj budućnosti mi možemo da pričamo kada opozicija na predizbornim skupovima ističe zastave koje nisu državne… ni jedna nije zastava Crne Gore”, poručuje građanin Pljevalja.

Povorka automobila okićena nacionalnim zastavama kruzi glavnom ulicom

Na centralnom gradskom trgu u Bijelom Polju predizborni skup je u toku. Patriotske pjesme odzvanjaju dok povorka automobila okićena nacionalnim zastavama kruži glavnom ulicom.

“Poslije 20 godina istog, više se ne pita za koga ćeš da glasaš, znaš što ti je činit'”, kaže Admir Zeković iz Bijelog Polja.

“Ovo što se očekuje, biće trijumf i ubjedljiva pobjeda u prvom krugu, nema ovdje pravih rivala. Milo je u Crnu Goru davno pobijedio, ovo je samo koliko da se izađe na izbore i potvrdi činjenično stanje.”

Petnjica za Mila

POetnjica, jedna od najmlađih crnogorskih opština, proslavila je četvrtu godišnjicu vlastite administracije. Svoj karakter lokalne samouprave Petnjica duguje upravo Đukanoviću i, prema procjenama, više od 85 posto stanovništva ove općine će ostati lojalno DPS-u.

“Nije baš neka ljepota, al’ u odnosu na ono što smo imali, ovo je Pariz, svaki pomak je ‘zauhar’. Ovdje ima oko 6.000 stanovnika i gotovo svi će glasati za Mila”, navodi Ibrahim Kožar iz Petnjice.

Građani Berana masovnije favoriziraju opoziciju od ostalih sjevernih općina Crne Gore

Nakon opće dominacije bilborda s likom i porukom Đukanovića, u Beranama se ne osjeća ni djelić euforične atmosfere koja je odzvanja glavnim gradskim trgom u Bijelom Polju. Predizborni plakat s fotografijom Mladena Bojanića su prva naznaka da građani Berana masovnije favoriziraju opoziciju od ostalih sjevernih opština Crne Gore.

“Ja ću da glasam za one koji zastupaju moj izbor i moje ideje. Mislim da je ovo jedinstvena prilika da nešto pokušamo da promijenimo na bolje. Toliko godina slušamo istu pesmu, e sada treba da stanemo u kraj kriminalu… ne osjećamo se sigurno”, navodi Kosta Mitrović iz Berana.

Rožaje: Svaki glas je bitan

U pograničnom dijelu sa Srbijom teritoriju opštine Rožaje demografsku većinu predstavljaju Bošnjaci, koji su, kao nacionalna manjina, de facto lojalni lideru DPS-a. Međutim, ove godine određeni postotak glasova Bošnjaka bi mogao otići i predsjedniku Stranke pravde i pomirenja Hazbiji Kalaču.

“Ja ovog puta glasam za svoga, tu smo da pomažemo jedni drugima… Mi, kao nacionalna manjina u Crnoj Gori, ovog puta imamo svog predstavnika, a to je Hazbija Kalač”, kaže Šaćir Murić iz Rožaja.

“Sada ćemo dati svoj glas… Ne moramo, i ne mislimo da ćemo da pobijedimo, ali ovako dajemo do znanja da smo tu i da alternativa može da postoji.”

Određeni postotak glasova Bošnjaka bi mogao otići i predsjedniku Stranke pravde i pomirenja

S Murićem se ne slaže njegov sugrađanin Mevludin Balota, on navodi da je svaki glas podjednako bitan i da nema smisla rasipati dragocijene procente na “priču niz vjetar”.

“Svaki glas koji nije za Đukanovića je protv Crne Gore, to nije nešto što sam ja izmislio, nego politika je nametnula takav poredak. Kasno je da se pitamo i da pokušavamo da nešto promijenimo, naše je samo da se složimo”, kaže Balota.

U Crnoj Gori preovladava visok nivo političke svijesti i opće upućenosti u političke relacije. Od javnih službenika, preko ugostitelja do penzionera, svako je spreman dati odgovor uz prateći argument.

“Crna Gora je mala država i apolitičnost, u vremenu i prilikama u kojim živimo, ne može se priuštit'”, poručuje Zeković iz Bijelog Polja.

Izvor: Al Jazeera