Budućnost je počela: Svako domaćinstvo uskoro će imati robota

Jedan od takvih robota, koji su već dostupni na tržištu, jest i Robelf tajvanske kompanije Robelf Technologies (Al Jazeera)

Svako domaćinstvo uskoro će imati humanoidnog robota, koji će nam pomagati u svakodnevnim zadacima te brinuti se o našem zdravlju, ali i činiti naš dom sigurnim, a svaki kućanski uređaj bit će bežičnom vezom umrežen i kontroliran iz daljine.

Jedan od takvih robota, koji su već dostupni na tržištu, jest i Robelf tajvanske kompanije Robelf Technologies. Simpatični robotić visine predškolskog djeteta, koji na zaslonu prikazuje niz emocija, od zadovoljnog smiješka do ratobornog mrštenja, može patrolirati po kući, prepoznavati prisutne i ako “vidi” lice koje ne prepoznaje, odnosno nije uneseno u njegovu bazu podataka, automatski alarmira vlasnike. Ovom kućanskom pomagaču čak ni ne treba govoriti kad mu je vrijeme da puni baterije, već se sam vrati u baznu stanicu kako bi obnovio energiju za nove zadatke.

Robot Robelf

Osim zaštite, Robelf može podučavati djecu, davati im različite zadatke, ali i čitati im priče. A za članove porodice s drugog starosnog spektra pomoću senzora može nadgledati stanje osoba u poznoj dobi, ali i mlađih sa zdravstvenim poteškoćama, rekao je Weichun Liuo iz kompanije koja proizvodi mehaničkog saputnika. Isti ili slični roboti bit će sastavni dio kompanija, koji će pozdravljati kupce, davati korisne informacije ili jednostavno razgovarati s onima kojima je dosadno.

Kako raste prosječna životna dob ljudi širom svijeta, kompanije posebnu pažnju posvećuju zdravlju starijih.

U domovima će se nalaziti specijalizirani uređaji, poput kamera i senzora na narukvicama koje će nositi oni starije dobi ili narušenog zdravlja te drugih medicinskih pomagala (insulinske pumpe, tlakomjeri, mjerači otkucaja srca itd.), a podaci će se pohranjivati u cloud servise, odakle će biti dostupni ljekarima. Informacije prenesene u realnom vremenu moći će alarmirati medicinske službe u slučaju nezgode, ali i administrirati odgovarajuće lijekove, ovisno o stanju pacijenta. Ako ništa drugo, podsjećat će korisnike da popiju propisane tablete, kaže Rosa Liu iz tajvanskog IEI Groupa.

Koliko su uznapredovali uređaji koji nas svakodnevno okružuju govori i dr. Gabriel Chao, koji tvrdi da će mobilni telefoni uskoro ljekarima biti podjednako bitni poput stetoskopa. Chao je direktor razvoja poslovanja iXensora, kompanije koja je razvila posebne senzore koji se priključe na telefone, a onda pomoću posebne aplikacije otkrivaju nivo šećera u krvi, ali i daju podatke je li ženama period ovulacije. Nadležna američka agencija za lijekove i medicinska pomagala odobrila je oba ta uređaja za prodaju i svakodnevnu upotrebu. U skorijoj budućnosti ti će nastavci omogućavati i praćenje trudnoće prikupljanjem i analiziranjem raznih parametara, poput nivoa vitamina D.

Medicinski senzori

Svi podaci koje razni medicinski senzori i uređaji prikupe automatski će se pohranjivati na cloud servise, gdje će se analizirati i omogućavati donošenje tačnijih dijagnoza, bez potrebe za čestim laboratorijskim testovima.

Osim što će medicinski uređaji biti povezani, tako će svako savremeno kućanstvo biti uvezano i upravljano pomoću centralne aplikacije iz daljine, bez obzira na to je li riječ o paljenju i gašenju svjetala, zaključavanju vrata, paljenja grijanja i klime, tvrdi Frank Lin, direktor SECOM-a. Zahvaljujući internetu i mobilnim uređajima, vlasnici će u svakom trenutku moći upravljati svojom kućom, baš kao da se nalaze u njoj, iako su možda i na drugom kontinentu.

Međutim, sva ta uvezanost može predstavljati i veliku opasnost. Već su izvedene demonstracije hakiranja insulinskih pumpi koje imaju bežičnu vezu s bolnicama, a moguće je preuzeti i kontrolu nad nezaštićenim pametnim kućama, pa uljezima omogućiti otvaranje vrata, ili poremetiti postavke uređaja i senzora, što bi potencijalno moglo izazvati požare ili neke druge štete.

“Nije dovoljno samo fizički zaštititi kuću. S obzirom na to da će uskoro svaki kućanski uređaj biti povezan s internetom i biti potencijalna meta napada, ključno je zaštititi centralno mjesto, koje kući omogućuje vezu s ostatkom svijeta. Povezane pametne kuće moraju biti sigurne kuće, a vrata za internet vode kroz rutere”, poručila je Tina Tsai iz D-Linka, globalnog giganta za bežična umrežavanja.

Da bi se otključali svi potencijali tzv. interneta stvari, odnosno svih uvezanih kućanskih uređaja, te da bi se u potpunosti iskoristili kapaciteti inteligentnih robota, potrebne su nam veće brzine bežičnog prijenosa podataka. Srećom, nalazimo se na pragu 5G ere, standarda za bežični prijenos podataka, koji će omogućavati gotovo nezamislive brzine.

5G tehnologija

Ta 5G tehnologija pružit će neograničene mogućnosti, s umrežavanjem brzinom do deset gigabita u sekundi, odnosno brzinama koje su između 100 i 1.000 puta veće od brzine 4G mreža, koje su aktuelne u većini razvijenih zemalja, rekao je Paul Stevens iz ADVANTECH-a.

To, primjera radi, znači da će za datoteku od 800 megabajta, ili, u prijevodu, jedan prosječan film s torenta, trebati samo jedna sekunda da se on preuzme s interneta. U idealnim uvjetima danas za preuzimanje iste datoteke treba 30 sekundi.

Ovogodišnji Mobile World Congress, najveći i najbitniji sajam mobilne industrije u svijetu, jasno je pokazao da je budućnost već počela, i to budućnost uvezanih pametnih kuća, s inteligentnim robotima kao dijelom svakodnevne porodice, sa životom kojim se u potpunosti može upravljati iz daljine.

Izvor: Al Jazeera