Nova žrtva malih boginja u Srbiji, za odrasle vakcina nema

Odrasli u Srbiji koji nisu vakcinisani protiv malih boginja teško mogu doći do MMR vakcine (EPA)

Epidemija malih boginja u Srbiji ne jenjava, u sredu je uzela i šestu žrtvu, prvu među zaposlenima u zdravstvu.

Preminula osoba bila je zaposlena u Kliničkom centru Srbije.

Dan pre, od iste bolesti, preminula je tridesetogodišnjakinja, a osim apela nadležnih za imunizaciju dece predškolskog uzrasta, vakcinaciju odraslih, koji su takođe ugroženi, niko ne pominje niti preporučuje.

Punoletni građani Srbije koji nisu vakcinisani protiv malih boginja, a žele da prime MMR vakcinu, gotovo da i nemaju mogućnost da to učine, naročito ako žive izvan Beograda.

Vakcine nema ni u apotekama

U domovima zdravlja ne daju vakcine punoletnim građanima, a vakcina se ne može kupiti ni u apotekama.

Ova informacija potvrđena je Al Jazeeri u Apotekama Beograd, ustanovi sa najviše apoteka u prestonici Srbije, ali i u još nekim privatnim apotekama u drugim gradovima koje smo pozvali.

Nezvanično saznajemo da se u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda može primiti MMR vakcina, ali da za to treba platiti 1.480 dinara (12,5 evra), i to važi samo za one koji putuju u inostranstvo, odnosno, kako nam je rečeno, one kojima je neophodna. 

Međutim, u Institutima za javno zdravlje Vojvodine i Niša rečeno nam je da ne daju MMR vakcine.

Iako je od prvih slučajeva malih boginja u Srbiji prošlo gotovo četiri meseca i zabeleženo oko 2.400 obolelih i pet smrtnih slučajeva, još nije počela ni vakcinacija zdravstvenih radnika.

Za MMR vakcinu i do 70 eura

Kako je ranije objavljeno, predviđeno je da vakcinacijom budu obuhvaćeni svi zdravstveni radnici rođeni od 1971. do 1989. godine koji nisu vakcinisani, ili su nepotpuno vakcinisani, a prioritet bi imali oni radnici koji dolaze u kontakt s obolelima od malih boginja.

U Srbiji, po važećim propisima, MMR vakcina dostupna je deci do 14 godina i za njih je besplatna i obavezna.

U Institutima za javno zdravlje Vojvodine i Niša rečeno nam je da još traje prikupljanje podataka o zdravstvenim radnicima koji će imati prioritet u vakcinaciji, kao i da im vakcine još nisu stigle.

Punoletni građani vakcinu mogu dobiti i u pojedinim privatnim zdravstvenim klinikama, ali će ih koštati znatno više.

U jednoj od klinika rečeno nam je da se može dobiti vakcina, ali uz prethodni pregled imunologa, što sa vakcinom košta oko 8.000 dinara (oko 70 evra).

Epidemiolog Zoran Radovanović, međutim, kaže da epidemija morbila za sada nije takvog obima da bi se išlo na masovnu vakcinaciju odraslih.

Nije počela ni vakcinacija ljekara

On objašnjava da, ukoliko bi se izašlo sa pozivom da se i odrasli vakcinišu, to bi moglo da izazove paniku i došlo bi do pritiska na domove zdravlja koji imaju dovoljno MMR vakcina za decu, ali ne i za širu populaciju.

Čak se, prema njegovim rečima, i vakcine za zdravstvene radnike uzimaju iz zaliha domova zdravlja.

“Tek ako bi se proglasila epidemija od većeg epidemiološkog značaja, onda bi se preduzele posebne mere. Onda bi moglo da se ide na direktnu nabavku vakcina bez tendera. Ali, za sada nije tako dramatična situacija, važno je da se vakcinišu predškolska deca, jer ako bi sva deca tog uzrasta bila vakcinisana, onda bi epidemija prestala. Ove mere koje se sad preduzimaju su razumne”, smatra doktor Radovanović.

U Srbiji je poslednjih godina procenat dece koja su primila MMR vakcinu u padu.

Za kolektivni imunitet neophodno je da bude vakcinisano više od 95 odsto predškolaca, a u Srbiji je taj procenat u 2016. godini pao na 81 odsto, u Beogradu čak na 65 odsto.

Epidemiolog: Većina građana ima imunitet

Epidemiolog Radovanović ocenjuje da je brojka od oko 2.400 obolelih u Srbiji još uvek predstavlja mali rizik.

“Srećom, mnogi su imuni, pa se epidemija ne širi brzinom kojom bi se širila da je populacija većinski neimuna na ovu bolest. Do skora smo mi vakcinisali decu u veoma visokom procentu i zbog toga se epidemija sporije sad širi.”

Prema njegovim rečima, veliki broj starijih građana je “preležao” male boginje u detinjstvu i stekao prirodni imunitet.

“Na primer, rođeni 1955. do 1960. godine, gotovo 90 odsto njih, ‘preležalo’ je male boginje u detinjstvu. Kritično je za one rođene u drugoj polovini šezdesetih, pa kasnije do početka sedamdesetih. Srbija je uvela vakcinu protiv malih boginja 1971. godine i neki nisu stigli da se zaraze prirodno. Tada je primana jedna doza vakcine, negde do sredine devedesetih, koja štiti 10 do 15 godina”, objašnjava Radovanović.

Do sada je troje umrlih od komplikacija izazvanih malim boginjama bilo starosti između 30 i 45 godina.

Upozorenje iz State Departmenta

Iako veruje da za sada nema potrebe za masovnijom vakcinacijom odraslih, profesor Radovanović kaže kako nema smetnji da i punoletni građani prime MMR vakcinu, ali preporučuje da se prvo obrate svom lekaru i provere da li imaju antitela, odnosno imunitet, jer u tom slučaju ne treba da se vakcinišu.

Koliko god nizak bio rizik od malih boginja u Srbiji, ipak je primećen i u inostranstvu.

Tako je američki Stejt deparment još pre mesec dana na svom Twitter profilu preneo “upozorenje prvog nivoa” američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, uz preporuku svima koji putuju u Srbiju da provere da li su vakcinisani protiv boginja vakcinom MMR.

Izvor: Al jazeera