Kako je mladi Zadranin grafit ‘ubi Srbina’ pretvorio u ‘ljubi Srbina’

U prilog je Zubčiću išla i nepismenost autora grafita, odnosno nepoznavanje osnova gramatike i korištenja glagola (Twitter)

„Ne trpim govor mržnje i zato sam ispravio grafit. Puno je lipše gledati poruke ljubavi, nego poruke mržnje ili kako bi to Zadrani rekli – mosa bavlju“, napisao je na društvenim mrežama Zadranin Jure Zubčić nakon „male noćne diverzije“ proteklog vikenda. A ta diverzija bila je nešto posve ljudsko, humano, normalno – na grafit „Ubi Srbina“, koji je osvanuo na jednoj zadarskoj fasadi, dodao je jedno obično „lj“ i pretvorio ga u „Ljubi Srbina“.

„Ne doživljavam to kao nešto veliko, to je samo minuta posla. Jedna potpuno normalna reakcija. Tužno je uopće da su ovakve stvari vijest, jer to znači da nam je to potrebno. Ovakve stvari trebaju biti naša svakodnevica, da svatko u svom susjedstvu kaže ‘dosta je bilo govora mržnje’. Ne trebamo se vraćati u daleku prošlost, ali govor mržnje pokrene lavinu jako loših stvari i jednostavno ne treba posebno naglašavati što sve može prouzročiti“, kaže Zubčić u razgovoru za Al Jazeeru.

U prilog mu je išla i nepismenost autora grafita, odnosno nepoznavanje osnova gramatike i korištenja glagola. Misli i da je njegova akcija putokaz „svima onima koji ne dopuštaju ksenofobiji, nacionalizmu, diskriminaciji na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, po boji kože, po bilo kojoj osnovi da isto naprave kad primijete takve pojave u društvu, u susjedstvu, u kvartu, bilo gdje“.

Reakcija Ede Maajke

Sličnih akcija, kao što je bila Zubčićeva, bilo je i prije, pa je tako jedna Splićanka svojedobno prepravila isti grafit u „Poljubi Srbina“. Jednom se prilikom o takvim aktivnostima očitovao i glazbenik Edo Maajka rekavši kako mu takvo što popravi godinu. Akciji mladih Sarajlija koji su prebojali grafit „Srbe na vrbe“ posvetio je pažnju na jednom koncertu.

„Sarajlije, bio je jedan video prošle sedmice, gdje Samir i Nećko kreče parolu ‘Srbe na vrbe’. Meni je to uljepšalo ovu usr… godinu. Hvala im puno i hvala vama što ste takvi kakvi jeste uz njih“, rekao je Maajka tom prilikom.

„Činjenica jeste da takve stvari poprave ova sumorna vremena kad smo na dnevnoj bazi sa svih portala svugdje toliko bombardirani govorom mržnje, poglavito javnih osoba, poglavito političara. Oni nas zasipaju govorom mržnje radi svojih sitnih partikularnih interesa, dok obični ljudi žive svoj život i u pravilu ne mrze nikoga, žele dostojno živjeti, osigurati svojoj obitelji nekakav krov nad glavom, pristojan i dostojan život. Oni u pravilu ne mrze“, ukazuje Zubčić.

Smatra i kako, nažalost, političari u svojim govorima kad koriste govor mržnje daju za pravo nekoj glasnoj manjini da se osokoli. Upravo je dio takvih uputio brojne prijetnje Zubčiću nakon akcije, pa su ga čak i na društvenim mrežama odlučili prijaviti policiji.

„Evo tko šara po fasadama. Zašto ih ne privedete za uništavanje tuđe imovine? Sami su priznali i za to postoji dokaz“, objavljeno je ispod Zubčićevog posta na Twitteru.

„Uvjeren sam da je to samo glasna manjina jer ti koji se javljaju i šire govor mržnje pišu pod pseudonimima, oni su heroji iza tipkovnica i grafita. Pravi heroji u Hrvatskoj, a tako i drugdje, zapravo su mali građani koji žive svoj život, koji se bore za obitelj i susjedstvo, a ne žele ništa više osim dostojnog života. Ništa više – nije to zahtjevno“, primjećuje Zubčić.

Poruke Glasnoviću

I sam je politički aktivan, član je predsjedništva zadarskog ogranka Socijaldemokratske partije Hrvatske, ali ga to nije spriječilo da i u prošlosti povede brojne akcije, reagira otvoreno i nekim ljudima jasno kaže što misli o njima, njihovim riječima i djelima. Svojedobno je, među ostalim reagirao na prijetnje saborskog zastupnika Željka Glasnovića upućene novinaru RTL-a. Došao je do zaključka, prateći Glasnovićev rad, da je on „fašist“ dodajući: „Vi niste moja Hrvatska jer prije svega mrzite sve ono što je Hrvatska danas, a to je slobodna, demokratska država u kojoj svatko ima pravo na stav i mišljenje, te isti taj stav i mišljenje izreći“.

Iako su mu tada stigle i vrlo ozbiljne prijetnje, on i danas danas smatra da na takve stvari treba reagirati.

„Uvijek pokušavam, iako je to izlizana floskula, misliti globalno, a djelovati lokalno. Nekoliko takvih akcija, nešto na društvenim mrežama, nešto na prosvjedima, no može se postići nekakav efekt. Stvarno trebamo govoriti, a ne šutjeti jer je tužno kad živimo u društvu kad naviknemo na ksenofobiju i onda svi zajedno kao društvo propadamo, niti možemo ići naprijed“, zaključuje Zubčić.

A riječi koje je prošle godine uputio Glasnoviću i sve to objavio na Facebooku očito bi mogle stajati i iza posljednje akcije protiv grafita govora mržnje:

„Želim da znate da ima nas mladih, koji nećemo šutjeti protiv uvredljivih i fašističkih izjava. Ima nas mladih koji nećemo odustati da ovu državu učinimo barem malo boljom i otvorenijom. Ima nas mladih koji nećemo dozvoliti da krojite našu državu u kojoj će jedino dopušteno mišljenje biti vaše mišljenje. Neće proći! No passaran“.

Izvor: Al Jazeera