Zašto je Kolinda Grabar-Kitarović izraziti favorit izbora?

Kolinda Grabar-Kitarović
Najveći dio novca za kampanju Grabar-Kitarović dao je HDZ, približno 940.000 eura (EPA)

Iako je do idućih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj godinu dana polako, ali sigurno, slaže se lista kandidata koji će se kandidirati za ovu dužnost. Koliko god je za sada sve na razini špekulacija već sada je izvjesno kako će prvi krug predsjedničkih izbora, koji se po zakonu mora održati u prosincu 2020. godine, okupiti više nego zanimljivo društvo. Za očekivati je kako će građani moći birati između desetak kandidata s obzirom da će svaka jača politička opcija, ako drži do sebe, imati svoga kandidata. Tu su i one politički nepoznate osobe koje će iz anonimnosti, ukoliko prikupe potrebnih 5.000 potpisa,  pokušati nešto napraviti na izborima.

Niz kandidata

Kada je riječ o potencijalnim kandidatima spominje se niz poznatih ili manje poznatih imena. Spominju se tako moguće kandidature Milana Bandića, Anke Mrak Taritaš, Tomislava Karamarka, Ivana Vilibora Sinčića, Bože Petrova, Mislava Kolakušića… Isto tako za očekivati je kako će i hrvatska politička desnica kandidirati svoga predstavnika. Za sada je svoju predsjedničku kandidaturu potvrdio samo neovisni saborski zastupnik, bivši član MOST-a, Marko Vučetić.

„Iako prvi sljedeći izbori nisu predsjednički, predsjednička kampanja već traje. Ona je inicirana i uvjetovana osobnom borbom za rejting sadašnje Predsjednice Republike Hrvatske, a na štetu digniteta Republike Hrvatske. Predsjednička kampanja, dakle, traje samo s jednom „uvjetnom kandidatkinjom“ koja za sebe i sebi uzima sve medijske mikrofone, što je štetno za hrvatsku demokraciju. Predsjednička kampanja, što je iznimno bitno, traje i zato što javnost traži neku drugu politiku, neku političku nadu onkraj svega što danas dominira hrvatskom politikom. S ciljem ispunjavanja preduvjeta odvijanja dijaloga i osiguravanja Predsjednici javnog protukandidata, a politici nesustavnog spontaniteta metodologiju ad rem argumentiranja, osobno najavljujem kandidaturu za Predsjednika Republike Hrvatske“, objavio je Vučetić na svome Facebook profilu.

Međutim, pored svih tih najava pojavljuju se dva najveća pitanja koja će najvećim dijelom usmjeriti cjelokupnu predsjedničku kampanju kao i same predsjedničke izbore. Prvo pitanje, koje je možda i najvažnije, je ono kakvi su dalji planovi aktualne predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Na niz do sada postavljenih pitanja hoće li se kandidirati za još jedan predsjednički mandat Grabar Kitarović ne daje nikakve odgovore. Da ipak razmišlja u tom smjeru govori i činjenica, u čemu se slažu svi, kako je Grabar Kitarović u kontinuiranoj predsjedničkoj kampanji te da sve što čini i prezentira prema građanima govori kako ona želi još pet godina provesti na Pantovčaku.

Čeka se Milanović

Drugo pitanje, koje možda nije ništa manje važno, je odluka hoće li bivši hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović ući u predsjedničku utrku. Takva odluka bi predsjedničkoj utrci donijela jednu sasvim drugu dimenziju što bi se automatski pretvorilo i u još jedan politički obračun Grabar Kitarović – Milanović. Za sada i Milanović o mogućoj kandidaturi šuti ali se zato svako malo puštaju probni baloni. Prema nekim mišljenjima Milanović bi mogao postati i predstavnik oporbe na predsjedničkim izborima. Iako još nije izašao sa konkretnom odlukom možda će mu u potvrdnoj odluci pomoći i činjenica da istraživanja koja se vrše govore kako mu popularnost raste.

Ivan Račan, sin nekadašnjeg premijera Hrvatske Ivice Račana, rekao je, govoreći o izbornim šansama Milanovića, kako su one jako dobre s obzirom da trenutačno nema profiliranih kandidata na liberalno-lijevoj strani pri čemu je sve manje vremena do izbora. Sve to, kako kaže Račan, dovodi do toga da su Milanovićevi izgledi svakim danom sve veći, a da je u isto vrijeme i popularnost Kolinde Grabar Kitarović dostigla vrhunac i da ja je ona u silaznoj putanji.  

Kako god istraživanja koja se provode trenutačno daleko najveće šanse za pobjedu na Predsjedničkim izborima daju upravo aktualnoj predsjednici. Međutim, i iskustvo prethodnog Predsjednika RH Ive Josipovića pokazuje kako to zapravo ništa ne znači i da se mnogo toga vrlo brzo može promijeniti. Josipović je godinu dana prije izbora imao osjetno veću potporu nego sada Grabar Kitarović ali je ipak izgubio na izborima.

Ispred svih

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako će ovi izbori pokazati koliko broju ljudi kod nas je dosadno te da očekuje desetak kandidata.

„Među njima najveći broj njih nema nikakve šanse za pobjedu, pa niti drugi krug, pri čemu je Kolinda Grabar Kitarović apsolutni favorit. Ne mislim kako bi kandidatura Zorana Milanovića mogla nešto puno promijeniti. On je upropastio SDP više nego Davor Bernardić, a iako je bio na čelu socijaldemokrata nije radio na taj način. On zapravo nije pokazao nikakvu elementarnu sposobnost suosjećanja prema ljudima kojima ide loše. To su građani vidjeli i to građani pamte“, kaže Puhovski.

Ne vidi niti prevelike izborne šanse niti za ostale kandidate čija se imena spominju kao potencijalni predsjednički kandidati. Smatra kako ne treba niti očekivati nekakvu posebnu zanimljivi izbornu kampanju koja će se svesti na sport, razonodu i zabavu.

„Grabar Kitarović, unatoč činjenici da ništa nije posebno napravila, pri čemu se i danas još svi sjećamo njenih predizbornih obećanja, svakako prolazi pa čak i ako HDZ ne stane uz nju. Najveći problem mogla bi joj predstavljati odluka da radi brojnih sukoba na relaciji Predsjednica – Vlada RH HDZ na izbore izađe sa svojim kandidatom što je za sada malo vjerojatno. Stoga sve trenutačno ide na mlin Kolinde Grabar Kitarović i njenih još pet godina na mjestu Predsjednice“, kaže Puhovski.

Bitna i odluka HDZ-a

I Jaroslav Pecnik, politički analitičar iz Osijeka, kao najvećeg favorita predsjedničkih izbora vidi Grabar Kitarović. On je pak mišljenja kako će u cijeloj toj priči izuzetno puno značiti i odluka HDZ-a hoće li stati iza nje ili će imati nekog svoga kandidata.

„Grabar Kitarović bez potpore HDZ-a ne može do pobjede. Vidjet ćemo brzo hoće li predsjednik HDZ-.a i premijer Andrej Plenković preći preko svih packi i prozivki od strane Grabar Kitarović. Njihov sukob traje mjesecima i uskoro ćemo vidjeti kako će sve to završiti. Činjenica je kako je zapravo u Hrvatskoj daleko najviše razočaranih građana pa nam je tako „Nitko“ već dugo najpopularniji političar što je žalosno“, kaže Pecnik.

On ne dvoji da će Grabar Kitarović potvrditi svoju predsjedničku kandidaturu s obzirom da, kako je rekao, od prvoga dana od kako je postala predsjednica sve što radi dio je izborne kampanje.

„Činjenica je da su predsjedničke ovlasti u Hrvatskoj male ili nikakve ali i da donosi veliku medijsku pažnju što nije niti malo nebitno posebno u vrijeme kada je odnos pozicije i oporbe tijesan“, zaključio je Pecnik.

Što kažu istraživanja?

U vrijeme kada se donosi odluka o potencijalnim kandidatima puno govori i redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop. Zadnje istraživanje, koje je provedeno početkom prosinca, kaže kako bi HDZ na izborima, da se održavaju sada, bio relativni pobjednik sa 28,1 posto glasova. SDP je drugi na toj listi sa 17,0 posto glasova, a potom slijedi Živi zid (12,4 posto), MOST (7,3 posto)…

Kako smo već naveli najpozitivniji političar u Hrvatskoj početkom prosinca bio je „Nitko“ sa 21,3 posto glasova. Na drugom je mjestu predsjednica Grabar Kitarović s izborom od 19,6 posto, a premijer Andrej Plenković je na trećem mjestu s 11,1 posto izbora. Potom slijedi Ivan Sinčić s izborom od 6,2 posto, Anka Mrak Taritaš (6,0 posto… U isto vrijeme nagađanja o povratku bivšeg premijera Milanovića u aktivnu politiku i njegovu moguću predsjedničku kandidaturu podigla su njegov izbor na 5,2 posto.

U isto vrijeme na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 24 posto dok je na drugom mjestu predsjednik SDP-a Davor Bernardić s izborom od 11,8 posto. Na trećem su mjestu “Svi političari” kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 11,5 posto.

„Sve to znači puno, a opet ne znači ništa. Predsjednički izbori su za godinu dana, a prije njih su i izbori za EU Parlament. Uz to ne smijemo zaboraviti da u Hrvatskoj na dnevnoj bazi na vidjelo izlaze nove afere i mnogo toga drugoga. U obzir se mora uzeti i veliko iseljavanje“, zaključio je Pecnik.

Izvor: Al Jazeera