Krv Khashoggija i nafta Bin Salmana, sukob interesa i vrijednosti u SAD-u

Ako je novac primarni ključ za Trumpa, onda ne treba zanemariti ni porodične veze koje je Bin Salman uspostavio s Trumpovom porodicom (EPA)

Piše: Emin Habla

Postalo je jasno da američki predsjednik želi napraviti rupe u zidu blokade i optužbi koji opasava saudijskog prestolonasljednika Muhammeda bin Salmana i prekinuti omču osuda i dokaza oko vrata mladog princa koji je jedne prilike rekao da se između njega i vlasti ne može ispriječiti ništa sem smrti. A onda je uslijedila šokantna smrt novinara Khashoggija koja je sa sobom donijela brojna pitanja o budućnosti princa koji pretendira da naslijedi svoga oca.   

Trumpove ishitrene izjave o Bin Salmanu nastoje, kako to vide brojni posmatrači, spasiti ovog čovjeka i zaustaviti optužbe koje mu se upućuju.

S druge strane, princ radi na tome, prema optužbama američkih zakonodavaca, da krivicu pripiše određenim elementima i da ih pošalje pod giljotinu čime bi uništio sve dokaze i uklonio svjedoke.   

Zbog čega privrženost?

Još u prvim danima nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija, mediji i pojedini američki zakonodavci su uperili prst optužbe u saudijskog prestolonasljednika Muhammeda bin Salmana, prije nego što se brod usidrio kroz izjave Centralne obavještajne agencije (CIA) u kojima se on napokon optužuje da je odgovoran za ubistvo, kako su to prenijele novinske agencije i vodeće američke novine.     

Međutim, Trump još uvijek pokušava da balansira, osuđujući brutalno ubistvo i rezanje tijela Khashoggija, istovremeno odbijajući da uputi optužbu svom savezniku Bin Salmanu. Šta više, u brojnim prilikama ga pokušava u postupnosti osloboditi krivice. U svom posljednjem saopćenju Trump je ostavio odškrinuta vrata, rekavši kako je princ možda imao informacije o ovom događaju, a možda i nije znao o tome, što je suprotno pulsu javnosti u Americi koja smatra da je princ odgovoran za ubistvo. 

Trump je rekao da je spreman prihvatiti sve ideje koje nudi Kongres u vezi Salmana ako se njima budu čuvali američki interesi

         

Možemo se zaustaviti kod sljedećih razloga kako bi pokušali objasniti privrženost koju predsjednik Trump iskazuje prema saudijskom prestolonasljedniku uprkos sve većem pritisku na njega.   

Ugovori vrijedni milijarde dolara: Trump stalno balansira između kritika i pohvala na račun Saudijske Arabije, i između naglašavanja da ova država ne može opstati bez američke zaštite i nabrajanja koliku korist on ima od Saudijske Arabije. Nakon izbijanja krize Khashoggi, odlučio je da se fokusira na sredstva, investicije i radna mjesta koja je Saudijska Arabija pružila SAD-u.

U svom posljednjem saopćenju, Trump je podsjetio na ugovore vrijedne milijarde dolara potpisane nakon njegove posjete Rijadu 2017. godine, a koji premašuju 400 milijardi dolara.

Specijalne veze: Ako je novac primarni ključ za Trumpa, onda ne treba zanemariti ni porodične veze koje je Bin Salman uspostavio s Trumpovom porodicom, a naročito s njegovom kćerkom Ivankom i zetom Jaredom Kushnerom, ličnim prijateljem saudijskog prestolonasljednika i njegovim najistaknutijim saveznikom nakon atentata na Khashoggija.  

Odnosi s Izraelom: Osim toga, pravac kojim je krenuo Bin Salman kada je riječ o normalizaciji odnosa sa Izraelom, kroz takozvano promoviranje sporazuma stoljeća, još više ističe cionističko lice Trumpa dok brani jedno od najistaknutijih i najznačajnijih imena koje se ponavlja u slučaju ubistva i masakriranja tijela saudijskog novinara i kolumniste Jamala Khashoggija.

Trump pokušava ostaviti utisak na američkoj unutrašnjoj sceni da bi uklanjanjem Bin Salmana sa vlasti u Saudijskoj Arabiji Izrael izgubio osobu koja je u protekle dvije godine ostvarila ono što se nije uspjelo učiniti desetljećima.

Uporište: Američki list The New York Times smatra da su konstantne izjave predsjednika Trumpa o Bin Salmanu živi primjer koji govori koliko je uloženo u osobu koja treba da naslijedi saudijski tron, i koji je postao ‘oslonac’ politike američke administracije na Bliskom istoku, od pitanja Irana do palestinsko-izraelskog mirovnog sporazuma. Pored toga, Bin Salman je postao ‘rasipni kupac’ američkog oružja, čak i ako su ti ugovori ‘beskorisni’.  

Brojni su razlozi zbog kojih se Trump priklanja Bin Salmanu do ove mjere. Američki predsjednik, koji je s više strana optužen za površne i glupe politike, suočit će se s brojnim vatrenim strijelama optužbi zbog nedovoljne političke pronicljivosti i odsustva strateške analitike u njegovim odlukama kada se radi o podršci Bin Salmanu i oslanjanju na njega kao na uporište i glavnog promotora američke politike u regionu.       

Prepreke za nastavak

Svakim danom Tump i njegov zet Kushner gube moralni poticaj da se drže za Bin Salmana i stanu u njegovu odbranu. Javljaju se stvarne prepreke, i to u velikom i iznenađujućem broju, pred stavovima onih koji brane i podržavaju ambicioznog mladića koji predentira na saudijsko prijestolje. Neke od glavnih prepreka su:   

Velika medijska i politička mobilizacija u američkom i zapadnom javnom mnijenju općenito protiv Bin Salmana: Ovaj princ je, kako to tvrde brojni zapadni mediji i američki političari, postao zaštitni znak nasilja i neprijateljstva protiv sloboda, kao i pretjerivanja u revanšizmu protiv slobode govora.    

Stav američkog Kongresa – čiji su brojni članovi podigli svoj glas protiv bilo kakvog popustljivog odnosa prema Bin Salmanu, a kamoli da mu se pruži uže spasa koje bi ga izvuklo iz talasa optužbi koje ga zapljuskuju sa svih strana.

Možda će Trump izbjegavati započinjanje bitke sa Kongresom, posebno što time gubi veliki broj svojih pristaša i legislativni oslonac u jakoj zakonodavnoj instituciji. Pored toga, takva bitka će prenijeti krizu Bin Salman u dubinu saudijske politike, što bi moglo oslabiti ili ugroziti nastojanja Trumpa da dobije drugi predsjednički mandat, pogotovo ako mu se usprotive demokrati naoružani svojom novom snagom i većinom u Zastupničkom domu.

Sukob s medijima: U pokušajima da promovira svoj tolerantan stav prema saudijskom prestolonasljedniku, Trump se suočava sa jakom medijskom kampanjom u kojoj učestvuju brojni moćni mediji u SAD-u, na čelu sa Washington Postom, listom sa dugom tradicijom za koji je ubijeni novinar pisao. Ovaj list vodi kontinuiranu kampanju razotkrivanja Trumpovog stava pred američkim javnim mnijenjem, paralelno sa drugom kampanjom protiv saudijskog prestolonasljednika na način koji saudijsko sudstvo ne može prikriti.     

Čvrst stav Turske koja do ovog trenutka odbija bilo kakve pregovore ili kompromis iznad ili ispod stola, koristeći pri tom arsenal snimaka koje objavljuje s vremena na vrijeme. Kako ti snimci dospijevaju u javnost, tako se topi i dio po dio ledenog brijega iza kojeg se krije Bin Salman, tvrde zapadne novine. 

Sukob s obavještajnim strukturama: CIA je došla, kako pišu istaknute medijske agencije, do dokaza koji osuđuju Bin Salmana da je rukovodio ubistvom Khashoggija. Zanimljivo je da su željeli, bar kako se čini, da do medija procuri zaključak do kojeg su došli u ovom slučaju.

Svakim danom Tump i njegov zet Kushner gube moralni poticaj da se drže za Bin Salmana i stanu u njegovu odbranu

Trumpova upornost u proglašavanju Bin Salmana nevinim i kontinuirano zauzimanje njegove strane dovest će američkog predsjednika u sukob sa gornjim slojem američkog društva ili sa takozvanom dubokom američkom državom i njenim obavještajnim, zakonodavnim i političkim institucijama, koja snažno ide u pravcu osuda Bin Salmana i zahtijeva da se on ukloni s mjesta prestolonasljednika i udalji od upravljanja javnim životom u gradu Dva sveta harema. 

U svom posljednjem saopćenju, Trump je ostavio prostor za povlačenje, rekavši da je spreman prihvatiti sve ideje koje nudi Kongres ako se njima budu čuvali američki interesi. Možda zbog straha da će doći do sukoba između republikanskih institucija integriranih u SAD koji bi mogli rezultirati i smjenom samog predsjednika.   

Pored toga, američke vrijednosti, kada se radi o pravdi, ljudskim pravima i interesima SAD-a u regionu, sada su na ispitu zbog veze s Bin Salmanom. Saudijski princ je postao ključ krize u Trumpovom sistemu, nakon što je bio ključ za dolazak do saudijskih resursa.   

Između nastojanja Trumpa i prepreka sa kojima se suočava na svom putu da spasi Bin Salmana i udalji ga od žestoke oluje i prinčevog nastojanja da izađe iz krize kao nevin i spasi se Khashoggijeve krvi koja ga sve više guši, čini se da će put do prijestolja biti znatno duži i neprohodniji u danima koji dolaze. 

Izvor: Al Jazeera i agencije