Idlib između zvona demonstranata i bubnjeva boraca

Izvještaji nevladinih organizacija navode da su izvršeni atentati na 320 civila u pokrajini Idlib (Al Jazeera)
Izvještaji nevladinih organizacija navode da su izvršeni atentati na 320 civila u pokrajini Idlib (Al Jazeera)

Piše: Aladdin Arnous

U popodnevnim satima prošloga petka Jaser se pridružio stotinama demonstranata na Trgu mučenika u centru Idliba. Primio je izvinjenje prijatelja koji nisu mogli sudjelovati u protestnim okupljanjima, koja su počela gubiti zamah u odnosu na slična dešavanja u proteklim sedmicama, uprkos ogromnim plakatima istaknutim na balkonima s pogledom na trg i svim naporima koji su uloženi kako bi se okupio što veći broj ljudi na demonstracijama.

Zahvaljujući Božijoj odredbi, ovaj dvadesetogodišnji mladić je preživio napad auto bombe u ulici Thalatheen, kada je ubijen jedan i ranjeno nekoliko aktivista. Napad se desio na polovini puta između najveće džamije u gradu i mjesta predviđenog za održavanje demonstracija, svega pola sata od njihovog početka.

“Šta bi se desilo da je napad izveden na mjestu okupljanja demonstranata?”, ljutito je pitao Jaser, pokazujući rukom na brojnu djecu među demonstrantima na Trgu mučenika, koji je novi naziv dobio u godinama revolucije, zbog represije režimskih snaga nad demonstrantima koji su uzvikivali parole tražeći slobodu.

‘Navikli smo na smrt’

Kako su demonstracije uzimale zamaha na ulicama, postala je uobičajena pojava da djeca prate roditelje na ovakvim okupljanjima po trgovima svakoga petka. Nisu obraćali pažnju na sve potencijalne prijetnje koje vrebaju u jednom od najopasnijih gradova svijeta.

Abu Hikmat, jedan od demonstranata, koji je poveo i svog sina, komentirajući ovakvu pojavu, rekao je: “Navikli smo na smrt i više se ne bojimo. Neprijateljima naše revolucije suprostavljamo se do posljednjega daha.” One koje izazivaju haos i nemire u gradu je opisao kao “skupine koje rade za interese sirijskog režima”, ali ih nije imenovao.

Međutim, Jaser ima i drugo mišljenje o nemirima koji se javljaju u posljednjem uporištu sirijske opozicije. Smatra da je razlog za to odsustvo vladavine zakona, kojeg će svi priznavati. Odgovornost za ovakva dešavanja snosi sirijski režim i ponajprije njegovi sljedbenici, kao i države koje ne mare za živote sirijskih građana, prema njegovom mišljenju.

Llokalne vlasti generalno pružaju zaštitu civilima i okružuju mjesta okupljanja demonstranata kako bi se izbjegla opasnost od bilo kakvih napada. No, i pored toga, još uvijek su prisutne povrede sigurnosti u sjedištu opozicije. Ranije su meta napada uglavnom bili vojnici i trgovci, ali od polovine ove godine to postaju i ugledni predstavnici zajednice, aktivisti, humanitarni i medicinski radnici.

Učestala kidnapiranja i atentati

Uoči prošlog petka otmičari su pustili na slobodu sudiju Mohameda Nur Hamidija, pravnog savjetnika za međunarodne konflikte, u zamjenu za 5o.000 hiljada dolara. Otmičari su držali Hamidija kao taoca 20 dana, tokom kojih je bio izložen fizičkom zlostavljanju.

Iako je cijeli slučaj ukazivao na kriminalnu radnju, čiji je cilj pljačka, aktivisti ističu da određene skupine pribjegavaju otmicama kako bi došli do otkupnina i time finansirali svoje aktivnosti. Pri tome koriste neslaganja među frakcijama i bezakonje, a meta su im prvenstveno skupine bez sigurnosne zaštite.

U razgovoru za Al Jazeeru, sudija Hamidi je rekao da pojedinim snagama unutar grada i izvana smeta uspjeh snaga revolucije u njihovom ujedinjavanju pred prijetnjama režima Bashara al-Assada i njegovih pristalica. Također je pozvao da se zaštita civila stavi na prvo mjesto.

Sirijski opservatorij za ljudska prava u svom najnovijem izvještaju navodi da su izvršeni atentati na 320 civila u sjevernoj oblasti, koja obuhvata pokrajinu Idlib i periferiju Hame i Halepa. Slučajevi kidnapiranja i atentata, pored prijetnji režima da će izvršiti invaziju na Idlib, izazivaju dodatnu zabrinutost kod većine građana i izbjeglica.

Kupiti život za 50.000 dolara

Brojne su izjave civila o otmicama i likvidacijama na ovom području, dok su pripadnici frakcija i humanitarni radnici na vrhu popisa. O okolnostima otmica nema nikakvih pojašnjenja, a u mnogim slučajevima istraga lokalnih sudova završava bez pozitivnih rezultata.

Većina porodica otetih osoba, s kojima je Al Jazeera imala priliku razgovarati, izrazili su duboku zabrinutost za budućnost. Jusuf, jedan od stanovnika izbjegličkog kampa, kaže da otmičari još uvijek pregovaraju s njegovom porodicom kako bi mu oslobodili strica, uglednika iz plemena sa periferije Homsa, koji je otet prije više od mjesec dana. Dodaje da bi “provociranje otmičara moglo rezultirati neželjenim ishodom. Zato nastojimo prikupiti 50.000 dolara i platiti otkupninu.”

Jaser naglašava da će izaći na demonstracije i narednoga petka. “Zvona slobode će zvoniti bez obzira na ratne bubnjeve”, kazao je prije završetka demonstracija u petak, nakon kojih se vratio kući idući ulicom Thalatheen.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO