Opstanak Bin Salmana zavisi od Trumpa

Uprkos dokazu i međunarodnom pristiku, princ prijestolonasljednik je negirao bilo kakvu ulogu u ubistvu saudijskog novinara (Reuters)

Brojne optužbe da je moćni princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (poznat i kao MBS) imao ulogu u ubistvu novinara Jamala Khashoggija poremetile su američke planove za Bliski istok, navode analitičari.

Martin Indyk, visoki savjetnik za Bliski istok u nekadašnjoj administraciji Billa Clintona, kaže da je aktuelni predsjednik SAD-a Donald Trump ustvari pokušao predati politiku ove regije Saudijskoj Arabiji i Izraelu i tako smanjiti američke obaveze.

Međutim, Indyk dodaje da je Bin Salman, umjesto toga, zadao glavobolje Washingtonu – ne samo Khashoggijevim ubistvom, nego i ratom u Jemenu, gdje SAD podržava koaliciju koju predvodi Rijad protiv pobunjenika Husija.

“Bin Salman treba Trumpa – njegov opstanak zavisi od toga da li će Trump raditi s njim”, kaže Indyk, koji je sada u Vijeću za vanjske odnose.

‘Slušaj, ne možemo više ovako’

“Tako da sada imamo priliku – ako odlučimo da ne tražimo od kralja da ga diskretno ukloni – sjesti s njim i kazati: ‘Slušaj, ne možemo više ovako'”, tvrdi Indyk.

“Međutim, mislim da Trump nema nikakvu potrebu da to uradi, a kamoli da zna način na koji će to uraditi, i zbog toga se bojim da će Bin Salman preživjeti, ali će nastaviti ići putem koji samo koristi Iranu, a SAD stalno gura u nevolje.”

U intervjuu za Wall Street Journal, Trump je, upitan o mogućoj umiješanosti princa u ubistvo novinara, odgovorio: “On tamo vodi stvari i ako bi neko to bio, onda je to on”.

Uprkos dokazu i međunarodnom pristiku, princ prijestolonasljednik je negirao bilo kakvu ulogu u ubistvu Khashoggija, koji je kritički pisao o Bin Salmanu za The Washington Post.

SAD je počeo inicijativu da napravi novi sigurnosni i politički savez sa šest zaljevskih zemalja, Egiptom i Jordanom, kako bi se suprotstavio širenju iranskog utjecaja u regiji.

Planom je trebao biti stvoren, kako su to nazvali zvaničnici u Bijeloj kući i na Bliskom istoku, “arapski NATO”.

Saudijski zvaničnici su unaprijed razvili ideju sigurnosnog pakta, uoči prošlogodišnje posjete Turmpa Saudijskoj Arabiji, gdje je on najavio dogovor o prodaji velike količine oružja.

Šta će od MBS-a tražiti Turska?

Joseph Bahout, predavač iz think tanka Carnegie Endowment for International Peace, kaže da će princ prijestolonasljednik morati pokazati da je čvrst kod kuće, ali da će se sada suočavati sa “stalnim ucjenama” iz inostranstva.

“Paradoksalno, ovo će se odvijati u različitim smjerovima. Ako MBS preživi ovu krizu, ostane na vlasti i postane kralj, bit će trajno oslabljen monarh, ali istovremeno veoma razjaren.”

Bin Salman će možda pokušati pokazati da je čvrst američki saveznik, zauzimajući još oštriju poziciju prema Iranu, neprijatelju broj jedan za Trumpovu administraciju, ili, što je manje vjerovatan scenarij, provodeći liberalne reforme, kaže Bahout.

Međutim, nasljednik će vjerovatno morati zadovoljiti i Tursku, od koje cure detalji o ubistvu Khashoggija.

Bahout kaže da bi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan mogao pritisnuti Saudijsku Arabiju da obnovi veze s turskim saveznikom Katarom, kojeg su blokirale zaljevske države, ili da oslabi pritisak na Muslimansku braću, u kojoj Kraljevstvo vidi prijetnju zbog njegove uloge u Arapskom proljeću.

“Tako da će MBS biti pod pritiskom različitih zahtjeva i iznuda, koji mogu biti kontradiktorni. I bit će u teškoj poziciji”, rekao je Bahout.

‘Teško će Bin Salman oprati ruke’

Gary Grappo, bivši ambasador SAD-a u Omanu i zamjenik šefa misije u Rijadu, kaže da je Bin Salman očvrsnuo vlast do nivoa gdje je malo vjerovatno da bude uklonjen, ali da će zapadne sile biti veoma oprezne kada je on u pitanju nakon Khashoggijeve smrti.

“Mrlju svega toga bit će teško oprati sa ruku Bin Salmana, pogotovo u kratkom periodu, a možda, vidjet ćemo, i u dugoročnom smislu”, kaže Grappo, predavač na Univerzitetu u Denveru.

Nakon desetljeća kupovine američkog oružja i uživanja protekcije Washingtona, Grappo sumnja da će se Saudijska Arabija lako okrenuti drugim snabdjevačima, kao što su Rusija ili Kina.

“Mislim da to ide puno više u našu korist, što daje predsjedniku [SAD-a] veliku prednost da pregovora u ovom slučaju.”

Izvor: Al Jazeera i agencije