MEE: Jedinica Tigar, odred za ušutkavanje kritičara MBS-a

A
Misija Jedinice Tigar je prikriveno uklanjanje saudijskih disidenata, kako u samom kraljevstvu, tako i van njega i to na načine koji ne privlače pažnju (Reuters)

Jamal Khashoggi je bio žrtva ubica, ali nije bio prvi koji je umro od njihovih ruku. Prema posljednjim podacima, saudijski izvor veoma blizak obavještajnim službama ove države za Middle East Eye navodi kako odred smrti djeluje pod vodstvom i nadzorom Mohammeda bin Salmana, saudijskog prijestolonasljednika.

Firqar el-Nemr, odnosno Jedinica Tigar, je veoma poznata američkim obavještajnim službama. Formirana je prije godinu dana i čini je 50 najobučenijih operativaca iz miljea vojske i obavještajaca Kraljevstva.

Grupa je regrutirana iz raznih ogranaka saudijskih službi sigurnosti i iz raznih područja ekspertize. Njeni članovi su bespogovorno odani mladom prijestolonasljedniku, često nazivanom MBS.

Middle East Eye otkriva detalje o Jedinici Tigar nakon razgovora sa nekoliko izvora. Oni navode brojno stanje jedinice, mete, djelovanje… Iako MEE nije mogao sam potvrditi informacije, sam izvor je nezavisno potvrđen.

Misija Jedinice Tigar je prikriveno uklanjanje saudijskih disidenata, kako u samom kraljevstvu, tako i van njega i to na načine koji ne privlače pažnju medija, međunarodne zajednice i političara.

„Saudijski lideri vjeruju kako bi hapšenje kritičara povećalo pritisak na njih, pa su odlučili da ih tiho ubijaju“, navodi izvor MEE-a.

Metode ubistava variraju. Nekada isprljaju ruke, kao u slučaju Khashoggija koji je mučen, ubijen i raskomadan ovog mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

No, jedinica isto planira i izvori ubistva tako da ona izgledaju kao nesreće, poput sudara ili požara. Izvor navodi i kako su disidentima u tijelo ubacivali viruse tokom rutinskih ljekarskih pregleda.

Kičma jedinice

Jedinica je dobila ime po general-majoru Ahmedu al-Assiriju, zamjeniku šefa saudijskih obavještajaca koji je dobio otkaz prošle godine nakon ogromnog pritiska međunarodne zajednice zbog ubistva Khashoggija.

„Assiri je dobro poznat među kolegama kao ‘Tigar juga’. Od početka rata koalicije u Jemenu, saudijski mediji su ga nazivali i Assiri ‘Zvijer’ što se njemu sviđalo“, navode izvori.

Izvor MEE-a nije znao ko izdaje komande Jedinici Tigar, ali je naveo kako su Assiri i Saoud al-Qahtani, jedan od najbližih saradnika MBS-a koji je također otpušten, u komandnoj strukturi.

Mladi prijestolonasljednik je izabrao pet najodanijih članova ličnog osiguranja da budu dio Jedinice Tigar, navodi se. Svi oni su među 15 ljudi koji su otišli u Istanbul kako bi ubili Khashoggija, uključujući Mahera Abdulaziza Mutriba, Mohammeda al-Zahranija and Dhaara al-Harbija.

Mutrib je diplomata i general-major koji je ove godine viđen na putovanjima MBS-a u Bostonu, Houstonu i UN-u u New Yorku. Njega izvor opisuje kao „kičmu Jedinice Tigar“, te kako ga je MBS „lično odabrao i sa njim je veoma blizak“.

Izvor MEE-a kaže kako je Turska presrela 14 Mutribovih telefonskih poziva 2. oktobra, na dan kada je ubijen Khashoggi. Sedam od njih je bilo ka uredu prijestolonasljednika. Ne zna se da li su pozivi povezani sa slučajem Khashoggi, ali, dodaje izvor, ako jesu onda su „eksplozivni“.

Dalje izvor navodi kako su Mutrib i tri druge osobe Khashoggiju dale smrtonosnu drogu, a zatim su mu tijelo isjekli na stolu u konzulatu. Smatra se kako je korišten morfin i još neka druga droga. Turski istražitelji navode kako je tijelo isječeno u uredu saudijskog konzula.

U ponedjeljak je o navodnim Mutribovim pozivima ka uredu MBS-a pisao i turski list Yeni Safak koji je blizak vlastima i koji je, poput drugih turskih medija, svakodnevno objavljivao detalje slučaja. Kako oni pišu, Mutrib je razgovarao sa Bardom al-Asakerom, šefom privatnog ureda prijestolonasljednika, četiri puta nakon ubistva Khashoggija.

Prsti kritičara

Jedna od prvih operacija Jedinice Tigar van granica Saudijske Arabije je bila ubistvo princa Mansoura bin Moqrena, zamjenika guvernera provincije Asir i sina bivšeg prijestolonasljednika novembra prošle godine.

Princ Mansour, poznati oponent MBS-a, poginuo je kada je pao njegov helikopter kod saudijske granice sa Jemenom. Tada je objavljeno kako je princ pokušavao pobjeći iz države i poginuo nekoliko sati nakon pokretanja čiste u vrhu države 4. novembra. Tada je veliki broj prinčeva, ministara i milijardera bilo pritvoreno u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu.

Izvori navode kako je Meshal Saad al-Bostani, operativac Jedinice Tigar i jedan od 15 Saudijaca koji se terete za ubistvo Khashoggija, zapravo odgovoran za smrt princa Mansoura.

„Bostani je pukovnik kraljevskih zračnih snaga i on je oborio Mansourov helikopter raketom iz drugog helikoptera. No, oni su to predstavili kao prirodnu smrt“, navodi izvor MEE-a.

Navodno je Bostani (31) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Rijadu.

„To je laž. On je bio zatvoren u zatvoru i hrana mu je otrovana. Bostani je znao tajnu ubistva zamjenika guvernera Asira kao i Khashoggija“, kaže izvor.

Jedinica Tigar se povezuje i sa ubistvom predsjednika javnog suda Meke, sudije i šeika Sulimana Abdula Rahmana al Thuniyana, u bolnici u Rijadu 1. oktobra.

„Vjerujem kako je ubijen smrtonosnim virusima koji su mu ubačeni u tijelo tokom rutinskog pregleda. Jedinica je znala kad mu je termin u bolnici i učinili su to da izgleda kao prirodna smrt. Sudija je ranije poslao pismo u kojem se protivio MBS-ovoj ekonomskoj viziji 2030.“.

Kao dokaz uspjeha misije Khashoggi, dodaje izvor, članovi Jedinice Tigar su donijeli prste kolumniste Washington Posta u Rijad. Oni su dati mladom prijestolonasljedniku saudijskog kralja.

„MBS uvijek govori kako će odsjeći prste svakom piscu koji ga kritizira“, dodaje izvor.

Izvor: Middle East Eye