Pedijatri o vakcinaciji: Vraćaju se bolesti za koje smo mislili da su prošlost

Za roditelje je najviše sporna vakcina protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP vakcina), koju dijete prima sa dvije i šest godina (EPA)
Za roditelje je najviše sporna vakcina protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP vakcina), koju dijete prima sa dvije i šest godina (EPA)

Umjesto da se bavimo novim bolestima koje je donijelo savremeno doba, novi način života i ishrane te informatizacija, mi se zbog kampanje protiv vakcinacije moramo vratiti na bolesti za koje smo mislili da su davna prošlost, upozoravaju sagovornici Al Jazeere, pedijatri i epidemiolozi iz regije, povodom povećanog broja oboljelih od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

Tri osobe zaražene malim boginjama preminule su u Srbiji od oktobra prošle godine, dok je više od 1.000 slučajeva bolesti prijavljeno u toj zemlji. Gotovo niko od pacijenata nije vakcinisan, ili je u pitanju nepotpuna vakcinacija. Prošle godine u Rumuniji je od malih boginja oboljelo gotovo 5.000 ljudi, a umrlo je 23 djece.

U Bosni i Hercegovini je, također, prije nekoliko godina bila proglašena epidemija ove bolesti, sa stotinama prijavljenih slučejeva. Prošle godine je, naprimjer, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu od velikog kašlja oboljelo devetero djece, a nijedno od njih nije bilo vakcinisano.

Obavezna protiv deset zaraznih bolesti

“Kontaktirajući službe za pedijatriju po općinama koje su zadužene za sami proces vakcinacije, dolazimo do podatka da sve više roditelja odbija vakcinisati svoju djecu, a kao jedan od razloga navode brojne članke koje pronalaze na društvenim mrežama ili samom internetu, ne ulazeći u vjerodostojnost navedenih podataka”, kaže šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Erdin Alajbegović.

Prema kalendaru vakcinacije, ona je obavezna protiv deset zaraznih bolesti – tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, hemofilus influence tip B, morbila, odnosno malih boginja, rubeole i zaušnjaka. Djeca se ne vakcinišu samo ako postoje trajne posljedice za primjenu neke vakcine.

Za roditelje je najviše sporna vakcina protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP vakcina), koju dijete prima sa dvije i šest godina. Posljednjih godina pojavila se jaka kampanja protiv ove vakcine, zbog sporne studije liječnika iz Velike Britanije, koji tvrdi da je ona povezana s autizmom.

Naša kćerka je primila MRP cjepivo jedan put, a drugi put nije. Nismo rekli doktoru da nećemo, jer te odmah prijave Centru za socijalnu skrb. Stalno nam dolaze ti pozivi za cijepljenje, ali mi stalno kažemo da odgađamo iz nekog razloga”, kaže majka šestogodišnje djevojčice iz Hrvatske, koja ističe da je teško odlučivati o takvim stvarima kada je u pitanju dijete.

Na pitanje zašto odgađaju, odgovara da oni kao roditelji nisu dobili sve informacije, a žele znati tačno koje je štetno djelovanje vakcina. Ističe da ne želi ubrizgavati svom djetetu nešto što sama ne bi primila.

(Ne)dokazana povezanost s autizmom

“Na svom poslu u Austriji imala sam mogućnost da se svake godine cijepim od gripe, jer sam radila s puno ljudi iz svih dijelova svijeta. Htjela sam to uraditi kada se pojavila svinjska i ptičija gripa, jer smo besplatno dobijali to cjepivo. Kada sam otišla u ambulantu, doktor mi je preporučio da to ne radim, da ne unosim to u sebe. Onda sam pričala sa dosta drugih liječnika koji nisu cijepili svoju djecu i unuke.”

Jedan od razloga zašto je generalno protiv vakcinacije jeste i što je njena kćerka svaki put imala blage reakcije poslije vakcine.

“Imala je svaki put bronhitis, to sam tek poslije shvatila, kada sam uzela njen karton i vidjela da kada god je primila cjepivo da je bila bolesna. Ona nije cijepljena od 2015. godine, iza toga nikako više nije bila kod liječnika, imunitet joj dobar. Iz njezinog razreda nije cijepljena još jedna djevojčica, a njena mama je medicinska sestra”, ističe ova majka.

Dodaje da ne isključe da je vakcinacija povezana s autizmom, jer, kako kaže, “nije 100 posto dokazano da je povezano, ali nije ni 100 posto dokazano da nije”.

“Imam u svojoj bližoj okolini, kod prijatelja i obitelji, slučajeva gdje je s djetetom bilo sve u redu, a nakon tog cjepiva počeli su se javljati oblici autizma. Neki kažu da se radi o vremenskom poklapanju, da se autizam obično dijagnosticira u vrijeme kada se prima vakcina.”

Međutim, predsjednica Udruženja pedijatara Bosne i Hercegovine Fahrija Skokić naglašava da nema dokaza o takvoj povezanosti. Kako kaže, u 36 godina svog rada nije nikada mogla pomisliti da će doći u situaciju da se bavi bolestima koje su trebale vakcinacijom biti iskorijenjene.

Narušen kolektivni imunitet stanovništva

“To povezivanje vakcine i autizma, to je bio jedan slučaj, kada je gastroenterolog – dakle, čak nije ni pedijatar – zaključio da je to povezano s autizmom, kada je krenula ta kampanja protiv vakcinacije. On je ostao bez licence, jer je iznio neutemeljene činjenice koje su dovele do toga da se poljulja povjerenje roditelja”, kaže Skokić.

Dodaje da su neutemeljeni navodni argumenti roditelja da u Bosnu i Hercegovinu ne stižu kvalitetne vakcine, jer, objašnjava, sve one prolaze stroge kontrole i ne razlikuju se od onih iz zapadnih zemalja.

Pojava sve više slučajeva oboljelih od malih boginja u potpunosti je povezana s odbijanjem vakcinacije, čime je i narušen kolektivni imunitet stanovništva, za čije je stvaranje potrebno da obuhvat vakcinisanih bude oko 95 posto, smatra Skokić. Međutim, posljednjih godina, zbog jake kampanje protiv vakcinisanja, u zemljama regije taj obuhvat je pao ispod 70 posto, u nekim gradovima i ispod 50 posto.

“Kada stvorite tu kritičnu masu nevakcinisanih, onda se dešavaju slučajevi koji, nažalost, mogu završiti tragično. Definitivno su roditelji ti koji imaju pravo na slobodu mišljenja, pravo izbora, pravo na odluku da li žele ili ne žele vakcinisati dijete. Međutim, pri tome moraju znati šta čine svom djetetu i šta čine drugoj djeci. U situaciji kada u jednoj sredini imate veći broj djece koja nisu vakcinisana, moguće je da se inficira i ono dijete koje je čak vakcinisano. Mislim da je odluka o nevakcinisanju roditelja, prvo, neutemeljena; drugo, ne vidim nikakve naučne dokaza za to, koliko mi znamo iz struke; treće, žao mi je što ugrožavaju svoju, ali i ostalu djecu.”

Na ovo upozoravaju i epidemiolozi, kao i da se postoci vakcinisanih postižu prekasno. Nedavno su zdravstveni zvaničnici u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prozvali roditelje koji ne vakcinišu svoju djecu, rekavši da postoji realna opasnost od izbijanja epidemija.

‘Zakazat ćemo na sljedećim generacijama’

“Svrha je cijepiti dijete najranije moguće, odnosno kad se može postići odgovarajući imunološki odgovor i zaštita. Prema dobivenim podacima, samo u Dubrovniku od prvog rođendana do upisa u školu nije cijepljeno preko 2.200 djece, što je vrlo veliki broj za mali grad”, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

U prosjeku, bolesnik se od malih boginja u osjetljivoj sredini zarazi 12 do 18 osoba. U Beogradu, gdje je situacija najkritičnija, očekuju da će broj oboljelih rasti. Međutim, istovremeno se, zbog straha roditelja, povećava broj vakcinisane djece.

“Ja sam generacija djece koja je stoposto vakcinisana, moja djeca su vakcinisana, a sad imam unučad koja su također primila vakcine. Tri generacije, pobjeda nad pojedinim bolestima, ali čini se da ćemo na ovoj trećoj zakazati”, zaključuje pedijatrica Fahrija Skokić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO